DIY:
ČAROBNA GUMENA PODLOGA  tekst i foto: Marko Pecotić, lipanj 2009

Definitivno nisam fan shopping centara. Nisu mi jasne sve te horde ljudi koje tamo provode vikende. Bit će da se radi o ljudima koji imaju višak slobodnog vremena i ne znaju kuda sa sobom. Nas su kao klince starci vodili u prirodu za vikend: Sljeme, Zagorje, Samobor, Varaždin, more i sl. Ili do prve šume, samo da se čovjek makne sa zagrebačkog asfalta. Od današnje djece možemo očekivati da će kada odrastu biti mutanti a ne ljudi: umjesto sunca draže su im neonske lampe u shopping centrima, umjesto pravog zraka oni su navikli na klimatizirani zrak u shopping centrima, današnji klinci znaju poslati sms ali ne znaju pisati itd.

Ili je problem možda u meni? Osobno, znam da bih radije išao zubaru nego u shopping centar. Ali, naravno da jednom godišnje i moje dupe tamo završi. I to taman u subotu kad je takva gužva da imaš osjećaj da se nekaj dijeli. I kako to obično biva, u shopping centar udješ s namjerom da kupiš jednu stvar, a završiš s punom košarom. Uglavnom, imao sam namjeru kupiti paket šerafa i tipli, kadli na putu prema blagajni uočih nešto što se zove 'Gumena podloga za weš mašine'. To je naziv ovog njemačkog proizvoda, dok na njegovoj poledjini piše da služi i za puno drugih stvari, pa i kao podloga za hi-fi zvučnike! Za cca 75 kn koliko stvar košta, nisam odolio da je ne kupim. Za sve vas koji ćete ići kupovat ovu stvar, pomoći će vam informacija da su dimenzije ove podloge cca 60x60cm, dok debljina iznosi 10 mm.

Po dolasku kući, stavio sam prastari nož na štednjak na vatru da se zagrije i užari, te sam njime izrezao ovu gumenu podlogu i skratio je na dimenzije 50x40 cm. Nisam je probao i kao podlogu ispod zvučnika, to ostavljam vama dragi čitatelji. Isprobao sam je kao podlogu ispod CD playera i ispod pojačala. Slijede slušni dojmovi.

  Zvuk
S ovom gumom ispod audio komponente cijeli bend lakše diše, vokali i instrumenti su puniji, donji dio frekvencijskog spektra ima više safta i bodya. Ukupno gledano, ova podloga daje nešto mekši, puniji i svakako muzikalniji zvuk. Ova podloga će dati najbolje rezultate u onim hi-fi sustavima koji su predetaljni, suhi, tvrdi, nervozni, nemuzikalni, kojima nedostaje više mesa i bodya. Neće dati dobre rezultate u onim hi-fi sustavima koji su (pre)tamni. Ova će podloga u pogrešnom hi-fi sustavu pogoršati soundstage fokus, te smanjiti svježinu i detaljnost.

Nadalje, bitno je reći da ne reagiraju sve audio komponente jednako na ovu gumenu podlogu - CD player mase 16 kg nije pokazao gotovo nikakve promjene u zvuku (što me ne čudi jer taj player i inače slabo reagira na svakakve podloške koje mu pokušavam podmetnuti), CD player mase 5 kg je pokazao puno veću promjenu u zvuku, a pojačalo mase cca. 10 kg je takodjer dobro (pro)sviralo s ovom podlogom. Ako to sve skupa uopće ima veze s masom audio komponente. Na vama je da se poigrate i da na licu mjesta utvrdite ispod koje komponente ova guma najbolje radi.

Sve skupa, razlike u zvuku nisu dramatično velike, ali su lako uočljive. Ukoliko vam se ne svidi kako ova podloga utječe na zvuk vaše audio komponente, uvijek je možete postaviti ispod weš mašine čije vibracije u radu bi ova podloga trebala smanjiti.

Također, prijatelj mi kaže da se i on igrao s ovom gumenom podlogom i da nije svejedno na koje dimenzije ćete ovu gumu izrezati, kao i da ima razlike u zvuku ako se po sredini ove podloge izbuši velika rupa - kaže da nastaju čujne promjene u zvuku!