DIY:
GREEN GUY mk2  tekst, izrada, foto: Marko Pecotić, srpanj 2005.

Green guy mk2 nastao je kao potreba za modifikacijom svog prethodnika, hi-fi stalaže Green guy. Smatrao sam da se iz ovakvog tipa konstrukcije mogu izvući bolji sonični rezultati.

  Izrada
Nakon što sam kupio 9 mdf (mdf=medijapan) ploča dimenzija 60x40cm i debljine 18mm, u kuteve svake od njih izbušio sam pod pravim kutem fi16 rupe (kroz njih se montiraju šipke). Baš kao i kod Green guya i ovdje sam sve rubove mdf ploča zaoblio (prvo brusilicom, kasnije brusnim papirom), ta mi se ideja s estetskog apekta dopala. Nakon što sam sve ploče očistio od prašine, nanio sam jednu ruku temeljne boje, zatim sve ploče dobro izbrusio s brusnim papirom broj 120, nakon toga još tri ruke glavne (zelene boje), s time da sam prije svakog nanošenja zelene boje sve ploče lagano izbrusio papirom broj 400. Iako se obično uglavnom služim vodenim bojama koje su znatno lakše za uporabu od sintetičkih zbog niza razloga (vodene se brže suše, manje smrde, kist se čisti običnom vodom a ne razrijeđivačem, itd...), obzirom da mi je ostalo zelenog sintetičkog i emajl laka od ranije, njime sam se poslužio.

Na tri mdf ploče sam s borerom broj 4 izbušio rupice u koje se sipa pijesak (slika ispod).


Potom sam kroz izbušene fi16 rupeve montirao M16 šipke s navojem. Ova stalaža ima tri nivoa od kojih se svaki sastoji od tri mdf ploče od kojih je srednja šuplja i stavlja se u sendvič (slika ispod). Njezina se unutrašnjost puni kvarcnim pijeskom.


Matice sam stegnuo s pomoću ključeva broj 24. Obavezno se koristite wasser vagom, kako bi sve plohe bile u savršeno horizontalnom položaju. Nakon što su sva tri nivoa čvrsto stegnuta slijedi sipanje pijeska. Za sipanje pijeska je potrebno puno strpljenja, jer ga stane više nego što bi se to moglo na prvi pogled uočiti. Naime, nakon što ste pri prvom sipanju ispunili cijelu unutrašnjost mdf ploče s pijeskom, uzmite gumeni čekić kojim lupajte po mdf pločama. Lupanjem će se pijesak ulegnuti i zgusnuti, te će se stvorit prostora za još novog pijeska. Napominjem da sam potrošio oko tri do četri radna sata strpljivo lup(k)ajući čekićem po mdf pločama dok se pijesak nije slegao i u potpunosti ispunio unutrašnjost srednje ploče.

Nakon toga, potrebno je rupice kroz koje se sipao pijesak zakrpati kitom za drvo. Obzirom da u trenutku izrade nisam pri ruci imao kita, sam sam ga napravio, recept je vrlo jednostavan: u čašici od jogurta izmješajte piljevinu i ljepilo za drvo i evo kita!

Nakon što je lupkanje dovršeno odnoso rupice pokitane, ne zaboravite ponovo s ključevima pritegnuti policu, jer će usljed lupanja gumenim čekićem po stalaži doći do oslabljenja spojeva! Rupice koje su kitane možete prešmirglati i pofarbati zelenom bojom kako ne bi ostalo tragova od kitanja.

Nakon toga sam na svaki nivo police sa stražnje strane htio postaviti metalne kukice (tzv. obujmice) kroz koje će ići kabeli (slika ispod). Dakle, na svakom nivou nalaze se po dvije kukice - jedna s lijeve, druga s desne strane – kroz lijevu se provode strujni kabeli uređaja koji se nalaze na stalaži, kroz desnu interkonekti. Naime, ukoliko bi došlo do dodirivanja interkonekta i strujnog kabela, moglo bi doći do zujanja – kukice bi to spriječile.


I već sam bio skoro postavio metalne kukice na stalažu kada sam se sjetio da ideja o takvim kukicama nije dobra. Naime, svaki kabel ima svoje magnetsko polje; kad se oko kablela stavi stavi vodljiv materijal (kukice koje sam kupio su metalne, dakle vodljive), time se može (može, ali ne mora!) narušiti magnetsko polje kabela. Stoga sam izradio drvene kukice (mislim da se radi o jelovini – slika ispod). Svaka je dužine 10cm, u promjeru 2x2cm, koje sam putem drvenih trnova spojio na stalažu.

Šipke koje sam upotrijebio su navojne, M16. Kupio sam dvije, od kojih je svaka dugačka metar, te sam ih prepilio kako bi svaka bila dužine 50cm. Pri svom dnu, šipke su pretvorene u šiljke. Šipke sam sam još pri izradi Green guya našiljio s brusilicom.

Iako se nekome može učiniti da na Green guy mk2 zbog relativno skučenog prostora kojim on raspolaže ne mogu stati svi potrebni uređaji, na vlastitom primjeru sam se uvjerio da mjesta ipak ima dovoljno. Na slici ispod vidi se da su na stalažu stali i CD player (modificirani Sony XA-50ES) i mono blokovi s ugrađenim volum kontrolama (ALB, dizajnirao Branko Baričić) i analogni vintage tuner (Pioneer).


Ukupna je masa stalaže 28 kg bez pijeska, odnosno 40 kg s pijeskom.

  Zvuk
Za razliku od Green guya koji gramofonu i cijevnim uređajima nije dao gotovo nikakva sonična unapređenja, ova je stalaža postavila stvari na svoje mjesto. Dojmove koje će ovdje napisati ne odnose se (samo) na gramofon i cijevne uređaje, nego se generalno radi o dojmovima koje je ova stalaža dala kao support različitim audio uređajima. Zvuk ove police može se opisati kao vrlo čist i neutralan. Poboljšan je tonalni balans po cijelom frekvencijskom spektru. Na razini makrodinamike nije došlo do promjena, ali su zato promjene na razini mikrodinamike vrlo lako uočljive. Slika sada zvuči stabilnije, smirenije, preciznije, visoki su dobili dodatnu dozu čistoće. Na primjeru ove stalaže sam se uvjerio da pijesak kao podloga usporava timing samo kod izvora zvuka, ne i kod amplifikacije.

  Zaključak
U soničnom smislu ovo je vrlo dobra stalaža, estetski vrlo lijepa (barem meni), troškovi izrade su niski i svako tko ima minimalnog iskustva u radu s drvenarijom je može sam izraditi.

  Troškovi
  - mdf, 18mm, 60x40cm, 9 komada, 110kn
  - M16 čelična šipka s navojem, 2x1m, 51kn
  - M16 podlošci, 24 kom, 28 kn
  - M16 matice, 24 kom, 43kn
  - kvarcni pijesak, 12 kg, 12kn