DIY:
GREEN GUY
  tekst, foto i izrada: Marko Pecotić, travanj 2004

Nakon Jogurt tweaka čija izrada nije stajala gotovo niti kune, prelazimo na izradu hi-fi police koju smo nazvali "Green guy" čija izrada nije besplatna, ali opet je izrazito jeftina. Klasičan primjer za "malo platiš, puno dobiješ". Izrada je ove police maksimalno jednostavna, utjecaj na zvuk komponenti pozitivan, a izgled same stalaže je (barem po meni) izrazito lijep i čak vrlo originalan. Jer, ako se osvrnete oko sebe, vidjet ćete da je izrazito velika većina stalaža u dućanima podijeljena na one crne ili boje drva. Eventualno negdje naletite i na srebrnu. Nigdje još nisam vidio hi-fi stalažu zelene boje. Što me podsjeća na firmu Pro-Ject čiji se gramofoni početne klase (Debut II) mogu kupiti u širokom dijapazonu boja (pa i primjerice zelenoj!).

  Za izradu ove police vam je potrebno (slika 1):
- 2 m2 medijapana debljine 18mm
- dvije čelične šipke s navojima, pocinčane, M16
- 24 čelične matice, M16
- 24 čelična prstena, M16
- kist, bijela temeljna i zelena boja, razređivač
- brusilica i šmirgl papir
- ključevi broj 24, komada 2
- wasser vaga
- stolna bušilica, 16mm borer


(slika 1)

  Zašto samo tri police?
Od IZNIMNE je važnosti da hifi stalaža (ne samo ova, nego općenito!) bude što manje visine, kako bi što manje ometala pravilnu rekreaciju zvučne slike. Visina ove stalaže je 50 cm i svakom tko ima slušaonicu manju od 20 m2 bi savjetovao da ne radi višu. Dapače, to ne bi savjetovao nikome, osim možda, ajde, onima čije su slušaone 40, 50 ili više kvadrata. Jer, kao što kada gledate TV ne želite da vam netko stoji usred vidnog polja, tako ni ovdje ne želite da vam netko/nešto ometa pravilnu rekreaciju zvučne slike. Tako da ako imate npr. 6 komponenti, bolje napravite 2 ovakve police, nego jednu visine 100 cm.

  Obrada medijapana
Prvo sam krenuo s nabavkom medijapana, zatim šipki, matica i prstenova, i na kraju sam odabrao boju. Za izradu ove stalaže vam je potrebno 2 metra kvadratna medijapana debljine 18mm. Što se tiče cijene medijapana debljine 18mm, barem u Zagrebu, one se uglavnom kreću oko 50 kn/m2. No pripazite gdje ga kupujete, jer negdje će vam piljenje dodatno naplatiti, a negdje je ono uračunato u cijenu. Također pripazite i na to kolika je minimalna količina medijapana koju možete kupiti, u pravilu će to biti ploča dimenzija 244x122 cm (višak drva ide naravno vama). U pravilu, većina tvrtki koje prodaju drvo funkcionira na način da prvo naručite drvo, zatim platite, te za dan-dva (ovisno o gužvi) dođete i preuzmete drvo.

Nakon što sam preuzeo drvo (5 ploča, svaka dimenzija 60x40 cm), u garaži sam počeo s radovima. Odlučio sam se za šipke debljine 16mm, no kad sam ih izmjerio, ustanovio sam da im je stvarna debljina nešto manje od 15.5 cm. Stoga je borer od 16mm bio dovoljan da se izbuše rupe. S obzirom da rupe u koje se montiraju šipke moraju biti izbušene pod SAVRŠENIM pravim kutem, nemojte niti pomišljati da ih izbušite ručnom bušilicom. Za to vam je potrebna stolna bušilica. Ukoliko je nemate, a mislite da će vam dugoročno gledano trebati, možete je kupiti po cijeni već od cca. 700 kn. U protivnom, svratite do stolara ili kovinotokara da ih izbuši.

Dimenzije ovakve police (60x40 cm) će biti savim dovoljne za veliku većinu hi-fi uređaja na tržištu. Padaju mi na pamet različite Parasound ili Gryphon ili neke druge high-end komponente s dubinom većom od 40cm... No ova polica niti nije namijenjena high-end uređajima.

Uzgred rečeno, evo jednog iskrenog savjeta: nastojte pri izrade ove stalaže što je više moguće izbjegavati stolare i tokare, jer će vas zbog najmanje sitnice pošteno odrati u vezi love. Stoga bi bilo najbolje kada biste imali vlastiti pribor: od ručne do stolne bušilice, brusilice do borera, ubodne pile do blanjalice, itd. Ako pogledate malo kataloge različitih robnih centara i kuća, vidjet ćete da (amaterski) alat nije tako skup kao nekoć: kutnu brusilicu možete kupiti već za 70 kn, vibracionu brusilicu već za 50 kn, ručnu bušilicu za nešto manje od 100 kn, itd. Naime, klasična priča jednog domaćeg profesionalnog konstruktora zvučnika kaže da ga u praksi pri izradi jednog para zvučnika više košta stolar nego zvučničke jedinice i skretnica zajedno.

Svaku sam rupu izbušio 38 mm udaljenu od rubova (slika 2). Zatim sam počeo s obradom rubova, htio sam da svi rubovi budu zaobljeni. To je nešto za što sam se odlučio iz estetskih razloga; ako vam se to ne sviđa, ostavite rubove kakvi jesu. Ukoliko ćete se odlučiti za zaobljivanje rubova, znajte da je to ujedno i najteži dio izrade ove stalaže. Nije toliko zahtjevan u smislu da je potrebno neko veliko iskustvo ili znanje u obradi drva, koliko je naporan, fizički naporan. I zahtjeva najviše vremena. Pogotovo što u času zaobljivanju rubova nisam pri ruci imao adekvatan stroj, nego sam to činio ručno. Ali opet, nema ništa ljepše nego kada čovjek vlastitim rukama nešto izradi.


(slika 2)


Prvo sam s kutnom brusilicom ugrubo skinuo rubove, pa sam onda vibracijskom brusilicom (na koju sam stavio šmirgl papir broj 30) skidao i skidao rubove, posao je to koji je oduzeo sate rada. A ja sam pak htio da svi rubovi budu SAVRŠENO zaobljeni. Nakon toga sam uzeo šmirgl papir (broj 40), te sam sve rubove ručno dodatno "ispeglao" i učinio još simetričnijim i zaobljenijima. Ovo se sve skupa može doimati jednostavnim, ali daleko od toga...
    I na kraju sam uzeo šmirgl papir broj 120 s kojim sam lagano prošao čitavu dasku (dakle, ne samo rubove). Jer u stolarskom zanatu je brušenje svetinja. Bez dobro obrušene podloge drvo će u konačnici biti hrapavo, umjesto glatko. Ukoliko biste npr. na prljavu ili masnu podlogu stavili boju, možete slobodno računati da ćete nakon određenog vremena morati sve farbati ispočetka.

I nakon što sam svih 5 polica temeljito izbrusio, TEMELJITO sam ih očistio suhom i čistom krpom kako bih uklonio svu eventualnu piljevinu ili prašinu.

Zatim slijedi farbanje, prvo ide bijela temeljna boja. Ne zaboravite boju dobro pomućkati ili protresti prije uporabe, kao niti kist koji mora bit savršeno čist. Na svaku policu ide samo jedna ruka temeljne boje. Ostavite 24 sata da se boja posuši. Ne zaboravite TEMELJITO očistiti kist nakon i prije SVAKE uporabe (ja sam upotrijebio nitro). Nakon jedne ruke temeljne boje uzmite šmirgl papir broj 150 ili finiji i lagano nekoliko puta prođite po polici kako bi sve neravnine nastale nanošenjem temeljne boje nestale i kako bi podloga za zelenu boju bila maksimalno glatka.

Zatim sam stavio jednu ruku zelene boje, nakon 24 sata drugu. Zašto sam se baš odlučio za zelenu? Vjerovatno zato jer sam se htio odmaknuti od tradicionalnih (čitaj: dosadnih) boja u kojima možete kupiti hi-fi stalaže (to su obično crna, srebrna ili boja drva). Također, zelena boja čovjeka opušta. A i psiholozi kažu da zelenu boju obično vole inteligentne osobe :).

  Čelične šipke
Zatim slijedi oštrenje šipki. Ukratko ću objasniti zašto se one šilje. Vibracije koje dolaze izvana (a kojih čovjek vrlo često nije niti svjestan) su prigušene dok prolaze kroz ovakvu stalažu, a uloga je šiljaka da fizički što više izoliraju stalažu (tj. komponente) od negativnog utjecaja okoline. Jer čak i najmanji podražaji iz okoline mogu se negativno odraziti na zvuku.

U željezari sam kupio dvije čelične šipke s navojima M16, svaka dužine metar, svaka prepiljena na pola. Šipku će vam u željezari i besplatno ispiliti na potrebne mjere, ali ne i našiljiti. Šiljenje je jedan u biti vrlo jednostavan postupak za koji vam je potrebna brusilica (slika 3). Ukoliko ćete šiljiti u garaži (kao u većini slučajeva), činite to podalje od automobila – iskre koje nastaju pri brušenju mogu ako padnu na automobil oštetiti farbu.


(slika 3)


Pri brušenju OBAVEZNO pripazite da zaštitna kapica na brusilici odbacuje iskre suprotno od vas, jer bi vam u suprotnom mogle odletjeti u oči. Ukoliko radite na otvorenom, pripazite se vjetra koji bi mogao preusmjeriti iskre u pravcu vas. Dakle, u svakom slučaju, upotrijebite zaštitne naočale!

Nakon što ste našiljili šipke svakako ne želite na vam one oštete pod – stoga stavite po jednu kovanicu između poda i šipke. Savjet iz prakse: uvijek je poželjno staviti najtanju kovanicu pod šipku (npr. od 5 lipa), jer računajte da će na neravnom parketu stalaža plesati, pa se noga koje pleše uvijek može uravnotežit tako da pod nju stavite neku deblju kovanicu (npr. od 2 ili 5 kn).

  Damping sprej?
Razmišljao sam i o tome da li da na policu tj. na medijapan apliciram damping sprej, no s obzirom da je medijapan sam po sebi antirezonantan, u ovom slučaju nema apsolutno nikakve potrebe za sprejem. Da je debljina upotrijebljenog medjapana primjerice 12mm ili manje, sprej bi možda imao smisla, no u ovom slučaju ne.

  Montaža
Zatim slijedi montaža su koju vam je potreban par ključeva broj 22 ili 23 i wasser vaga. Naravno, prvo stavite prsten, a onda na njega maticu. Odredite sami koliki da bude razmak među policama prema dimenzijama komponenti koje imate. Kao što vidite na slici 4, između donje i srednje police sam ostavio 24 cm (tu možete staviti pojačalo kojemu treba prostora zbog zagrijavanja), a između srednje i gornje police sam ostavio 16 cm. Čvrsto stegnite matice kako ne bi olabavile nakon nekog vremena. S wasser vagom uravnotežite police prije negoli ćete ih čvrsto stegnuti.


(slika 4)


  Završetak
Sve skupa, ovo je vrlo lijepa (barem meni) i funkconalna stalaža koja je idealna za svaki hi-fi sustav srednje klase. Najveće iznenađenje je svakako njezina vrlo niska cijena.

  Ukupni troškovi
- 2 m2 mdf 18mm, 100 kn
- M16 čelične šipke s navojima, 2x1m, 51 kn
- M16 čelične matice, 24 kom, 43 kn
- M16 čelični prsteni, 24 kom, 28 kn
- bijela temeljna boja, 30 kn
- zelena boja, 30 kn
- brusni papir, oko 10 komada, 10 kn
UKUPNO: 292 kn