DIY: POLICA ZA CD-ove

  tekst, izrada i foto: Marko Pecotić, srpanj 2005.

U životu vjerovatno svakog audiofila i/ili diskofila s vremenom se brže ili sporije povećava broj diskova i analogno tome javlja se potreba za nabavkom novih polica za CD-ove i/ili ploče. Isto se dogodilo i meni. Prvotno sam krenuo u obilazak različitih trgovina u potrazi za CD policama, no ili nisam bio zadovoljan policama koje su u ponudi ili sam bio zadovoljan policama koje se nude ali nisam bio zadovoljan njihovim cijenama. Stoga se ideja o vlastitoj izradi police vrlo brzo sama nametnula. Uzevši u obzir akustiku vlastite slušaonice, odlučio sam se za izradu zidne police, police koja će stajati odmah iznad Madrac tweaka. Postavljanjem police iznad njega, suzbit ću ječnost koju ima površina iznad Madrac tweaka, ječnost koja uzrokuje pretjeranu svijetlinu u zvučnoj slici, ječnost koja narušava timbar instrumenata. Da bih u potpunosti priveo cijelu priču kraju, u konačnici sam na gornju plohu ove policu na nekoliko mjesta (pljeskanjem se lako otkrije koja su to mjesta – ako ne pljeskanjem, približite se takvim mjestima i govorite glasnije, čuti ćete kako vam glas zvuči oštro, dužeg odjeka, drugačije boje) postavio nekoliko tegli gušćeg i nešto višeg cvijeća čime sam suzbio pretjerani odjek.

  Izrada
Prije nego što počnem s opisom izrade, na slici ispod prikazujem skicu police, sve oznake su u centimetrima.


Svi dijelovi od kojih sam izradio ovu policu su stari ostaci drva koje sam našao u garaži. Pozadinska ploča je nekoć bila bočna ploha ormara (slika ispod), materijal je iverica debljine 18mm, dok su prednje plohe police od medijapana, debljina 18mm.


Prvo sam krenuo sa spajanjem prednjih ploha (medijapan), pri čemu sam prvo sve stegnuo sa stegama, a potom počeo sa šerafljenjem. Koristio sam šerafe dimenzija 45x4mm, borer broj tri. Medijapan voli pucati kad se buši s bočne strane, stoga treba pripaziti da debljina šerafa ne bude znatno veća od debljine upotrijebljenog borera. Prije nego što sam ga zašerafio, svaki sam šeraf umočio u ljepilo za drvo. Potom sam krenuo s farbanjem, stavio sam temeljnu bijelu i tri ruke svijetlo sive boje.

Potom sam pozadinsku ploču (iverica) fino izbrusio, nanio jednu ruku temeljne boje i tri ruke boje bijele kave.

Nakon toga slijedi spajanje tih dviju ploha. Korištenje stega je gotovo nužno, šerafi koje sam upotrijebio su 6x70mm, borer 4.5mm.

Za kraj, slijedi montiranje police na zid. Upotrijebio sam tiple fi10 (10x50mm), šest šerafa (tri s lijeve i tri s desne strane) koji su dimenzija 6x70mm i nešto šire podložne pločice (slika ispod).Zaključak
Estetski vrlo zgodna polica, jednostavna za izraditi, k tome ima svogu ulogu u poboljšanju sobne akustike. Može primiti 354 CD-a.