DIY:
AUDIO GROBAR  izrada, tekst, foto: Marko Pecotić, travanj 2005.

Ovo je proizvod koji se duže vrijeme nalazi na tržištu, postoje različite firme (doduše nema ih puno) koje ga proizvode u različitim varijantama. Jedna američka firma ima u svom katalogu proizvod sličan ovom i prodaje ga po cijeni od 190 USD (plus poštarina i troškovi pakiranja), a jedna europska firma proizvod sličan ovom prodaje po cijeni od 130€. Što je nerealna cijena obzirom da su troškovi izrade tek nešto iznad 100 kn. Audio grobar služi kao podloga audio uređajima, u prvom redu to se odnosi na CD/DVD playere i gramofone, a zasigurno će dobre rezultate pokazati i kao podloga cijevnim uređajima. Jednostavan je za izradu, a sonični učinci su zapanjujući i izrazito uočljivi. Neki audiofili za njega znaju i svjesni su njegovog potencijala, no uvijek postoje i oni koji se prvi put s njime susreću. Ovaj sam tweak nazvao "Audio grobar" - komentar mnogih ljudi koji su vidjeli ovu kutiju je bio da "izgleda baš grobarski", pa je takav naziv očito bio neizbježan.

  Izrada
Upotrijebio sam oko 1 m2 medijapana debljine 18mm, no možete se slobodno odlučiti i za mdf manje debljine. Što je masivniji hi-fi uređaj koji ćete staviti na Grobara, debljina mdf-a bi trebala biti veća. U velikoj većini slučajeva i medijapan debljine 10 ili 12 mm će biti sasvim dovoljan. Uostalom, ne mora se nužno raditi o medijapanu.

U trgovini u kojoj ste medijapan kupili skrojiti će ga na potrebne mjere. U ovom slučaju to su bile ove dimenzije:
  - donja daska: 44,4 x 33,4 cm
  - gornja daska: 43,4 x 32,4 cm
  - bočna: 11 x 33,4 cm; kom 2
  - prednja/stražnja: 48 x 11 cm; kom 2

Što znači da su konačne (vanjske) dimenzije Grobara 48x37x11cm (ŠxDxV). Plus centimetar ili dva u visinu za tri konusna šiljka. Vi se slobodno možete odlučiti i za drugačije dimenzije, ovisno o prostoru na kojemu će Grobar stajati.

Nakon što ste preuzeli medijapan (obično dan-dva nakon što ste ga naručili; plaćanje je unaprijed), potrebno ga je fino obraditi. Moj je bio na mjestima čak i zmazan, pa sam uzeo busni papir broj 150 i sve plohe lagano izbrusio.
Potom slijedi bušenje tri rupe (dvije naprijed, jedna straga - bušiti pod kutem od 90 stupnjeva) u koje ćemo kasnije montirati nogice.
Nakon toga je potrebno temeljito očistiti sve plohe od prašine, što je preporučljivo učiniti s nekom starom majicom/krpom koja mora biti suha i čista. Nakon što su plohe temeljito očišćene, slijedi stavljanje jedne ruke bijele temeljne boje. Ostavite 24 sata da se boja osuši.

Nakon toga sam ponovo sve plohe ručno izbrusio s brusnim papirom broj 150. Time su plohe dobile na glatkoći. Nisam se time zadovoljio, pa sam s dodatno s papirom broj 250 nježno izbrusio sve plohe. Ponovo sam s čistom krpom temeljito očistio plohe od prašine i počeo sa spajanjem.

Prvotno sam razmišljao da sve plohe spojim šerafima, no šanse su da će šeraf u drvu stvarati zvonjavu, pa sam se na kraju odlučio za rebraste trnove (drvene čepove) debljine 8mm. Stavio sam po 4 trna na prednjoj, 4 na stražnjoj i po 2 na bočnoj plohi (trnovi su postavljeni ravnomjernog međusobnog razmaka). Nakon što trnove spojite, stolarskim stegama sve dobro pričvrstite i ostavite 24 sata da se ljepilo posuši.


slika 1

Nakon što sam sve spojio, ljepilom za drvo sam lagano zalio sve unutarnje rubove kutije kako bi bila 100% nepropusna. Ostavio sam ljepilo kakvih 10 sati da se posuši i zatim krenuo s nanošenjem crne boje. Nanio sam prvu ruke crne boje, ostavio 24 sata da se posuši, te zatim s brusnim papirom broj 200 nježno izbrusio sve stranice kako bih dodatno dobio na glatkoći. Ukoliko ste fino izbrusili medijapan, u konačnici će sve stranice Grobara biti glatke doslovce kao staklo. Nakon toga sam stavio još dvije ruke crne boje (ukupno tri).

Nakon što se treća ruka crne posušila, stavio sam tri čelična konusna M10 šiljka (slika 1) koje treba vrlo čvrsto stegnuti pomoću ključeva. Šipke sam našiljio s brusilicom. Prvotno sam namjeravo kupiti šikpu M6 koja predstavlja standard u audio industriji, no obzirom da sam imao od ranije ostataka od M10 šipke odlučio sam se za nju. Poanta je da troškovi ovog kao i svakog drugog tweaka budu što niži.

Nakon što sam podesio i čvrsto zašerafio nogice (s wasser vagom precizno podesite ravnotežu kako bi sve nogice bile jednako udaljene od podloge na kojoj stoje), usipao sam kvarcni pijesak. Pijesak radije nemojte sipati u sobi, jer sipanjem nastaje neugodna prašina. Kvarcni pijesak možete kupiti kod gotovo svake firme koja prodaje građevinski materijal, u pravilu 1kg košta 1kn. Ukupna je masa Grobara 27 kg.

Gornja ploča, ploča na kojoj će stajati audio uređaj, je 5mm izolirana od unutarnjih rubova kutije (slika 2). Kako gornja ploča ne bi plesala, s njezine sam donje strane na tri mjesta izbušio tri fi8 rupe u koje sam zabio tri trna (drvena čepa) koji će spriječiti plesanje gornje ploče. Posebno uložite pažnje kako bi ploča na kojoj će audio uređaj stajati bila u potpuno ravnom i uravnoteženom položaju (u tu se svrhu poslužite wasser vagom), što je posebno važno kod gramofona. Također, svakako s gumenim čekićem lagano lupkajte po bočnim stranicama Grobara kako bi se pijesak slegnuo i nadopunite koliko je potrebno. Preporučljivo je i CD/DVD player koji će na Grobaru stajati s gornje strane dodatno dampirati, - slobodno stavite na njega (nepropusnu) vrečicu od npr. 5 kg pijeska ili neku težu knjigu.


slika 2

Alternativno, možete kao gornju ploču staviti ploču od mramora (recimo debljine 3 ili 4 cm). Obzirom da je mramor rigidniji od medijapana (i skuplji), njegova bi uporaba trebala dodatno unaprijediti zvuk. Mramorna ploča dimenzija ovdje upotrijebljane gornje ploče (debljine oko 3 cm) će koštati oko 150-200 kn.

  Zvuk?
Test sam napravio na gramofonu i CD playeru. Utjecaj na zvuk je bio na tragu Jogurt tweaka, no ZNATNO bolje od njega. Temeljni učinci na zvuk su: zvučna slika je dobila na poboljšanju tj. produbljenju dubinske perspektive, to je nešto što je u tragovima bilo uočljivo i kod Jogurt tweaka, no ovdje je to znatno naglašenije. Čitava zvučna slika je dodatno dobila na prozračnosti, čistoći i stabilnosti. Visoki su značajno čišći, detaljniji i stabilniji, plus bas koji je dodatno dobio na definiciji i čvrstini. Dojmovi o timingu koje sam spazio kod Jogurt tweaka ovdje nisu uočeni u tolikoj mjeri; ipak, očito je da pijesak kao materijal usporava timing, što može pogodovati prebrzim i preživahnim sustavima.

  Zaključak
Audio grobar će pokopati sve zablude različitih audiofila koji ne vjeruju u učinkovitost podloge na kojoj stoji audio uređaj.

  Troškovi izrade
- oko 1m2 mdf, 18 mm, 50 kn
- čelična šipka s navojima, M10, oko 5-10 kn
- 6 pločica, M10, oko 5 kn
- 6 matica, M10, oko 5 kn
- kvarcni pijesak, 1kg=1kn
- drveni trnovi, 1 kn
- bijela temeljna boja za drvo, 30 kn
- crna visokosjajna boja, 30 kn
------------------------------------------
UKUPNO: oko 100-150 kn