REPORTAŽA:

MULTIMEDIA HI-FI SHOW ZAGREB

hotel Miral, jesenski hi-fi sajam
  tekst i foto: Marko Pecotić, studeni 2008

  Ove jeseni, od 24.-26. listopada, održan je treći po redu zagrebački Multimedia hi-fi show. Sajam se prva dva puta održao u Movie hotelu, a ove je jeseni promijenjena lokacija - hotel Miral se nalazi svega 1500 m južno od Avenue Malla, a osiguran je velik i besplatan parking. Sajam se održao na 4. katu hotela Miral. U razgovoru s izlagačima, stekao sam dojam da su mnogi izlagači vrlo zadovoljni akustikom soba, kao i njihovom veličinom. Posebnost leži u činjenici da je ulaz na sajam bio na stražnjem ulazu hotela, a ne na recepciji, čime se osigurala potrebna odvojenost sajma od hotelskog osoblja i gostiju.
  Posebno iznenađuje i veseli da su sajam posjetili, pored uobičajene audiofilske populacije, i mnogobrojne obitelji. Pa ste tako u sobama izlagača u publici mogli vidjeti bračne parove i malu djecu koja na muziku plešu po sobi. Vjerujem da je već spomenuti veliki marketing oko sajma, pa i veliki tekst u Jutarnjem Listu, imao značajan utjecaj da familije, tj. ljudi koji nemaju veze s audiofilskom scenom (barem ne još!) posjete sajam u tako velikom broju. Posjeta je bila najbolja u subotu i nedjelju.
  Partneri sajma su bili: CITROEN kao glavni sponzor, te RADIO 101, HI-FI CHOICE, MBI COMPANY, BIZ DIREKT, MADE IN, USPOREDI.HR, AUTO MOTO VISION, MOBIL, AUDIOFIL.NET, AUDIO KONTAKT i HIFI CAFE.
  Pa dakle, da nabrojimo izlagače koji su nastupili na najvećem hi-fi sajmu koji se ove jeseni održao u Zagrebu... Sajam je obilježio i čitav niz iznenađenja, premijernih nastupa nekih sasvim novih brendova koje nismo nikada imali prilike čuti i vidjeti na ovim prostorima.

  CITROEN je, kao glavni sponzor, pred ulazom u objekt izložio atraktivnu limuzinu C5 i novi Berlingo. Osobno, posebno me oduševila potpuno nova verzija C5, radi se o autu kojeg je BTW dizajnirao Hrvat koji živi u Parizu. Auto izgleda moćno, a kada sam sjeo unutra - ima toliko prostora da imate osjećaj da sjedite na brodu a ne u autu.
  Novi Berlingo je idealan za sve hifi izlagače, upravo je jedan od izlagača za vrijeme trajanja hi-fi sajma i naručio novi Berlingo. Reći ću samo jedno i to govori sve - Citroen je prvi u Hrvatskoj po broju prodanih gospodarskih vozila.

     

  COLIBRI LABS je proizvođač visokokvalitetnih kabela koji na ovim prostorima polako već stječu svoj brand. Tvrtka proizvodi sve kabele (strujni, interkonekcijski, zvučnički) koji su vam potrebni unutar hi-fi sistema, a ponuda različitih modela je sasvim zadovoljavajuća. Ove su godine premijerno predstavili i svoje nove zvučničke kutije! U petak i subotu je svirao sistem sastavljen od ovih komponenti: pojačalo Accuphase 213, CD player Meridian 08.2, zvučnici (prototip Colibri Labsa) model Shaman Reference, kabeli Colibri labs: interkonekt Tao reference, zvučnički Tao reference, te strujni Tao reference i Tao signature.
  U nedjelju su izložili sistem isti kao gore navedno, jedino je umjesto Accuphasea u sistemu sviralo Unison Research Simfonia integrirano cijevno pojačalo (snage 2x27W). Svi uređaji su bili postavljeni na Finite elemente platforme.
  Sve daljnje informacije o Colibri Labs kabelima možete dobiti na broju telefona 098 911 3082.

         

  U idućoj sobi, minimalistički uređenoj, izlaže ALB Black Master. Za one koji još ne znaju, radi se o unikatnim zvučnicima. Zašto unikatnim? Zato jer se ovi zvučnici razlikuju od svih ostalih svjetskih bookshelf zvučnika po ustroju – dok su svi svjetski bookshelf zvučnici 2-sistemci, Black Master je 3-sistemac (17-centimetarski kevlarski bas driver je skriven unutar kutije). Doduše, bilo bi pogrešno reći da su baš svi bookshelf zvučnici na svijetu 2-sistemski, ali svjetska ponuda 3-sistemskih bookshelf zvučnika se može nabrojati na prste jedne ruke.
  Ove godine ALB Black Master je predstavljen u SIGNATURE verziji, radi se o verziji koja je izvedena u piano lak finišu (na zvučnik je nanešeno 9 slojeva piano laka), dok je prednja aluminjska ploča dobavljiva u 4 finiša: šampanj, metalik srebrna, crna mat, crna visoki sjaj. Dakle, sve tri verzije Black Mastera (Classic, Exclusive i Signature) zvuče potpuno isto, samo se razlikuju u finišu Sve zvučničke jedinice (driveri) su nedavno modificirane u Italiji prema specifikacijama ALB-a. Za razliku od nekih prijašnjih sajmova na kojima smo nastupili s jeftinijom elektronikom (primjerice sa starijim Sony 50ES CD playerom), ovaj put je postavljen sistem sa skupljom elektronikom, upravo kako bi se pokazalo da potencijal Black Mastera može izlazi na vidjelo i sa skupljom i s jeftinijom elektronikom. Sajam je za ALB bio komercijalno izuzetno uspješan (dosad najuspješniji). Za sve ALB fanove, objavljujemo vijest da će do idućeg sajma u Milanu katalog ALB-a biti obogaćen još jednim audio proizvodom, no objavu tog iznenađenja ćemo odgoditi do jeseni (prije milanskog sajma).
  Osim Black Master zvučnika, u sustavu su se nalazili Accuphase CD player, Plinius integrirano pojačalo, sve kompletno ožičeno s američkim LAT International kabelima (IC-300 Signature interkonekt, AC2-mkII strujni kabeli, SS-1000mkII zvučnički kabeli).

     

  Na sajmu su, u okviru Audiofil kluba, predstavljeni uređaji nastali kao samograditeljski projekti. Samograditeljska zajednica je u klubu vrlo aktivna, a ovom prilikom su se za izlaganje prijavili članovi pod forumskim imenom Ishmael i ilimzn. Sistem čine ove komponente: DIY monitorski zvučnici (ilimzn/Ishmael), DIY samostojeći zvučnici (Ishmael), DIY integrirano pojačalo (ilimzn), Sony CDP-X202ES.
  Monitorski zvučnici su mali 2-sistemci s pasivnim radijatorom. Aktivne jedinice su modificirane Westra, pasivna bas membrana je Seas. Jedinice su promjera 25, 130 i 160mm (pasivna). Skretnica je prvog reda s potrebnim korekcijama odziva. Ovi zvučnici su nastali iz potrebe za što boljim zvukom u maloj prostoriji, a opet za razumne novce.
  Samostojeći zvučnici su transmission line ustroja, 2 i pol sistemski. Jedinice su također modificirane Westre. Skretnica je prvog reda s potrebnim korekcijama i kompenzacijama. Ovaj zvučnik predstavlja nastavak višegodišnjih istraživanja na TL dizajnima, a trenutno se radi na tome da ove kutije pređu iz samogradnje u pravi proizvod.
  Integrirano pojačalo je poznato pod radnim imenom "crvena iverica". Radi se o full MOSFET dizajnu, DC vezanom (bez kondenzatora na putu signala), koji u izlaznom stupnju koristi "feedforward" tip povratne veze. Pojačalo ima nekoliko netipičnih sklopovskih rješenja koja omogućavaju relativno jednostavnu, gotovo minimalističku konstrukciju, uz postizanje impresivnih mjernih rezultata. S obzirom na samo dva stupnja naponskog pojačanja zanimljiva je brojka izobličenja koja se pri punoj snazi mjeri u mikropostotcima, uz spektralni sastav tipičan za single ended pojačala. Trenutno se još radi na ovom konceptu pojačala i moguće je da to dorađeno pojačalo postane dostupno na tržištu.

   

  Firma MBI COMPANY je kao jedan od medijskih partnera izložila čitavu gamu svojih časopisa, a od kojih je audiofilima najinteresantniji HI-FI CHOICE. Podsjećamo, MBI je najveći izdavači specijaliziranih mjesečnih tiskanih časopisa u Hrvatskoj.

 

  Firma AUDIO SUSTAVI je, kao i na proljetnom sajmu održanom u Movie hotelu, imala dvije sobe na sajmu i u obje je bilo puno dobrog zvuka i nekoliko noviteta koje do sada nismo imali prilike vidjeti na našim prostorima. Prvo iznenađenje dočekalo me je u velikom apartmanu - Audio Sustavi su postali zastupnik za Spendora! Ni više ni manje, izložen je bio njihov top model SP100R! Spendor nikada nije imao zastupnika na ovim prostorima, te su Audio sustavi ovim potezom priuštili pravu poslasticu istinskim poznavateljima high-enda. Tko god je imao prilike čuti čaroliju koju su Spendori sposobni izvesti, zna da smo njihovim dolaskom na naše tržište dobili pravi dragulj. Spendore je pogonila Naim elektronika: CDS3 CD player s 555 napajanjem, preamp NAC 252 s SUPERCAP napajanjem, izlaz NAP/S 300 i pripadajući Naim kabeli, a posjetitelji su mogli vidjeti (a i čuti) i Naim strujni kabel Power-Line, prvi strujni kabel koji je firma Naim ikada izbacila na tržište. Što reći o zvuku u ovoj sobi, osim da svi oni koji nikada nisu slušali Spendorov zvuk, vrlo brzo shvate o čemu se radi. Svakako poslušati!

     

  U manjoj sobi firma AUDIO SUSTAVI je imala dva sustava i čak tri para zvučnika. Jedan sustav činio je Naim CD5i CD player, Naim Nait5i i Vandersteen 1C zvučnik, sve spojeno Naim kabelima. Kako nam je distributer rekao, ovo je bilo prvi puta da se ovaj zvučnik mogao čuti na jednoj prezentaciji. Cijeli sistem imao je cijenu od 4.000 eura, što mi se činilo povoljno za kvalitetu zvuka koja je izlazila iz ovog sustava.
  Drugi sustav činio je Plinius 9200 integrirac, Plinius CD-101 CD player i Avid Volvere Black gramofon sa SME V ruučkom i Benz LP zvučnicom, uz zvučnike bookshelf Spendor SA1 i Spendor S3/5R (koji je u engleskom HI-FI Choice magazinu proglašen zvučnik 2008. godine u kategoriji 500-1000 funti) i Siltech zvučničke i interkonekcijske kabele.
  No, firma Audio Sustavi se očito vrlo ambiciozno pripremila za ovaj sajam, te je firma pored premijerno prikazanih zvučnika Spendor predstavila još jedan vrući novitet iz svog asortimana - posebna priča je Avid gramofon koji je isto prvi puta prisutan na ovim prostorima, radi se firmi čije gramofone sam imao prilike slušati na raznim inozemnim sajmovima, i dojam je redovito bio pozitivan. Gramofon se zadnjih godina prodaje sve bolje i bolje, mnogi audiofili i neaudiofili su trajno zaraženi gramofonom i magijom koju on ima. Ne treba puno da se shvati zašto dobar dio audiofila u svom kućnom hi-fi sistemu niti nema CD player. Avid je firma koja pažljivo bira svoje distributere, te je trenutno u velikoj ekspanziji u svjetskim okvirima. Sada su, zahvaljujući Audio sustavima, stigli i na naše tržište, te je nedvojbeno da im neće dugi trebati da ih prepoznaju i domaći znalci.
  Ono što veseli je podatak koji smo ekskluzivno dobili iz firme Audio sustavi - uskoro otvaraju novi izložbeni prostor, gdje ćemo imati prilike vidjeti sve što ova firma nudi, te više neće biti potrebno čekati od sajma do sajma da bismo uživali u novitetima vrhunskih svjetskih proizvodača hi-end uređaja.

     

  Kao jedan od medijskih partnera, na sajmu je nastupio i časopis MOBIL koji je imao hostese za kojima su audiofili na hodnicima ostavljali uzdahe. Mnogi bi gledali i uzdisali, a nitko ne bi prišao...

 

  Firma GALLUS je održala prezentaciju svojih zvučničkih kutija. U sistemu se nalaze Rotel RCD 1072 CD player, pretpojačalo RC 1070 i pojačalo RB 1070, legendarni gramofon Yamaha PF800, a kompletno ožičenje sustava je LAT: IC-300 Signature interkonekt, AC-2mkII strujni kabeli i SS-1000mkII zvučnički kabeli.
  Gallus audio technology je slovenska firma koja je premijerno predstavila svoje zvučničke kutije, model Aldebaran, na sajmu u Ljubljani. Kao što je većina posjetitelja primjetila i čudila se pristupu izlagača, sistem koji je pogonio njihove vrhunske zvučničke kutije (24.000EUR/par) bio je komercijalan Rotel, čime su očito htjeli pokazati da je vrhunski zvuk moguć i uz nešto jeftiniju elektroniku. Samo možemo zamisliti kako bi Gallusi zvučali s vrhunskom amplifikacijom i koji potencijal oni kriju u sebi. Prema riječima konstruktora, to je njihov srednji model, tako da možemo od nove slovenske manufakture Gallus ubuduće očekivati jos neka iznenađenja u vidu vrhunskih zvučničkih kutija.

   

  A sad opet nešto novo, premijerno i po prvi put na ovim prostorima! Posebnost sajmu dao je i jedan ugledni inozemni izlagač čime je sajam opet dobio međunarodni karakter! Svoju hrvatsku premijeru imala su dva ugledna europska proizvođača: austrijski AYON AUDIO i talijanski VYGER. Ayon se, kao i Vyger, odlučio predstaviti uređajima koji su cijenom dostupni širem krugu ljubitelja High End zvuka. Tako su posjetitelji imali priliku vidjeti i čuti dva najpopularnija Ayon integrirana pojačala Spirit i Spark, te se uvjeriti zašto su ovi proizvodi tako dobro prihvaćeni kod stručne kritike. Dok je Spirit konvencionalno izveden s dvije KT-88 cijevi po kanalu, model Spark je SET ustroja i koristi, u audio svijetu osobito cijenjene, ruske vojne triode 6C33. Sa "samo" 20W po kanalu, ovo je pojaučalo s lakoćom pokretalo Ayon Heron zvučničke kutije koje, osim visoko i srednje tonske jedinice, imaju čak tri 17 centimetarska basa. Kao izvor signala služili su, zasad, jedina dva CD reproduktora koje Ayon proizvodi: CD-1 i CD-3. Model CD-1, koji je na više mjesta proglašen najboljim CD reporduktorom u klasi, pokazao je kako u CD formatu još uvijek ima potencijala, dok je CD-3 bio odlična prilika svim slušateljima da se uvjere kako je u domeni cijevne tehnologije europski proizvod još uvijek nešto što zaslužuje posebnu pažnju. Da li je CD-3 jedan od kandidata za sam vrh svjetske produkcije, ostalo je na svakome slušatelju da sam prosudi, ali svi su se složili da je u pitanju vanserijski uređaj. S odvojenim napajanjem u kojem se također koriste cijevi, ovaj je uređaj demonstrirao kako je zaštitni znak Ayona inovativan pristup i visoka kvaliteta izrade.
  Za ljubitelje vinila, Vyger je sa svojim najpopularnijim modelom Baltic-M, ručkom SME 312 i zvučnicom koja je svjetski hit u svojoj klasi Phase Tech P3G, pokazao zašto broj poklonika gramofona u svijetu raste. Razina završne obrade i ukupan vizualni dojam koji ostavlja ovaj gramofon u cijelosti su podržani razinom reprodukcije. Vyger gramofon morate vidjeti uživo! Niti jedna fotografija, pa ni ova koju sam ja uslikao, ne može prenijeti taj dojam solidnosti i fantastične preciznosti kojom je izrađen.
  I Vyger i Ayon su pokazali kako manje europske produkcije ne moraju nužno štediti na kvaliteti izrade i kako je europski pristup dobrom zvuku ono što je našem uhu vrlo blisko. Za nadati se je kako će na slijedećem sajmu obje firme pokazati nešto i od svoje Ultra High End produkcije, jer lijepo bi bilo vidjeti i učuti Vyger Indian Signature gramofon koji pretendiran na sam svjetski vrh, kao i Ayon pretpojačalo Spheris i neki od njihovih zvučnika koji koriste keramičke membrane.

         

  AUDIOTRIUM AUDIO je predstavio austrijske zvučnike WLM i to ove modele: Diva monitor iz osnovne serije, te Lyra mkII iz referentne serije. Ove zvučnike prvenstveno odlikuje visoka osjetljivost od 95 pa do čak 100 dB osjetljivosti za 1W snage pojačala i relativno mali kabineti za što lakši smještaj u prostoriji.
  Zvučnike odlikuje vrhunska kvaliteta dijelova kao što su Eminence i WBT, dok je stolarski rad na najvišoj razini, te je sve ručno izrađeno s najvećom pažnjom u Austriji. Zvučnici su bili pogonjeni Almarro 318B pojačalom (Almarro je još jedan vrući novitet na našem tržištu!), koje je zbog svoje konstrukcije prirodan partner WLM zvučnicima. Pojačalo je single ended ustroja izvedeno s poznatim ruskim 6s33 triodama, te 6sl7 i 6sn7 ulaznim triodama snage 2x18W s transformatorskim izvodima od 4 i 8 ohma. Almarro također odlikuje vrhunska ručna izrada iz Japana, te dopadljiv dizajn i kučišta izrađena od punog drva i završne obrade prvoklasnih majstora.
  Sistem je bio kompletno povezan Kubala Sosna kabelima koje također krasi ručna izrada iz Amerike. Izvor zvuka je bio na prvom mjestu gramofon i ručka hrvatske proizvodnje D.O. - Analogue, to je zvijer teška cca 80kg i napravljena isključivo od granita, kroma i aluminija što dovoljno govori i o ozbiljnosti pristupa pri konstrukciji. Ručka je također izrađena od grafita i aluminija, te je krasi činjenica da nema ležajeva niti tarnih dijelova što bitno doprinosi kvaliteti reprodukcije.
  Sve daljnje informacije možete dobiti na www.auditorium-audio.hr, www.do-analogue.com ili na ili na info@auditorium-audio.hr i tel 098/381-382.

         

  Za kraj, što reći... Sajam je obilježio čitav niz premijerno prikazanih uređaja, te niz novih brendova. Posjeta je bila sjajna, posebno ponavljam da mi je bilo drago na sajmu vidjeti čitave familije u publici. No možda i najvažnije od svega, sajam je imao onu prepoznatljivu i potrebnu pozitivnu energiju i atmosferu u zraku. Nadajmo se da će hotel Miral kao lokacija sajma prerasti u tradiciju. Vidimo se iduće godine!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite nam svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti