MULTIMEDIA HI-FI SHOW
ZAGREB 2009
The Regent Esplanade
proljetni sajam


  tekst: Marko Pecotić, travanj 2009

  Ovog proljeća, od 24. do 26. travnja., u Zagrebu se održao već četvrti po redu Multimedia Hi-Fi show. Po prvi puta, sajam se održao u prostorijama najluksuznijeg hotela u Hrvatskoj The Regent Esplande, koji po svojem renomeu adekvatno odgovara razini predstavljene audio opreme. Iako u svojem nazivu nosi pojmove "Multimedia" i "Hi-fi", istina je ta da su na sajmu uglavnom prikazani high-end audio proizvodi. Dojmovi posjetitelja su gotovo jednoglasno afirmativni glede ovog hotela, ne samo glede njegovog renomea, nego i glede ponudjenih salona, kao i same lokacije hotela. Specifičnost je ovog sajma što na njemu, barem za sada, nema mainstream brendova, jedini izuzetak na ovom sajmu je bio renomirani japanski brend Yamaha (u Hrvatskoj Yamahu zastupa firma Nove Boje zvuka d.o.o.).
  Ovaj sajam je iznova potvrdio da hrvatska audio scena, iako mala u svjetskim razmjerima, prati svjetske trendove. Naime, zadnjih godina na svjetskoj sceni gramofon doživljava pravi revival, sve je više novih gramofona u ponudi, sve je više novih vinila u ponudi (primjerice Amy Winehouse na svjetskoj razini ili primjerice Gibonni kod nas), a tu su i neki novi klinci koji to sve skupa i konzumiraju.
  Ponavljam, iako malen u svjetskim razmjerima, ovaj sajam je donio i nekoliko SVJETSKIH ili EUROPSKIH premijera. O tome malo kasnije...
  Sajam je bio pokriven od strane svih vrsta medija: TV, internet, tiskani časopisi i radio. Pokrovitelj sajma je tradicionalno bio CITROËN, dok su medijski partneri sajma bili: RADIO 101, MBI izdavaštvo, AUTO MOTO VISION, HIFI CHOICE, AUDIO PULS, MADE IN, AUDIOFIL.NET, USPOREDI.HR, AUDIO KONTAKT i HI-FI CAFE.
  Pred ulazom u hotel je CITROËN, kao glavni pokrovitelj sajma, izložio novi CITROËN C3 PICASSO i CITROËN C5.

       

  U salonu Paris 1 firma PLANET AUDIO je izložila svu ergelu svoje hiper bogate ponude. Sistem se tijekom tri dana sajma izmjenjivao. Kroz sistem su se izmjenjivali ovi aparati: Kharma Reference monitor 3.2.2 zvučnici, Lamm M2.2 mono blokovi, Wavac MD805 SET mono blokovi, Cary audio SACD player 306 PRO, Luxman izlazna i Luxman integrirana pojačala 509 i 550, Conrad Johnson izlazna pojačala LP66S i ET250S, C.E.C. CD player TL51X i C.E.C. pojačala u A klasi, Michell Gyrodec i SME 20/2 gramofoni, Jadis Orchestra Reference integrirano pojačalo i Chord QBD76 digitalni konverter. Cijeli sistem je bio upravljan putem - mobitela! Demonstrator je pjesme birao na svom mobitelu, a signal je dalje išao u Chord DAC koji je sposoban obraditi cca. 60 MB u real time-u! Ukupnja vrijednost sistema koji je svirao je bila oko pola milijuna kuna.
  Značaj ovog sajma je vidljiv i kroz činjenicu da je na ovom sajmu LAMM L2.1 pretpojačalo doživjelo SVJETSKU PRETPREMIJERU (!!!), dok je CONRAD-JOHNSON ET-250S pojačalo na ovom sajmu doživjelo europsku premijeru (!!!).
  Na vrlo bogatom displayu je bio izložen čitav niz ostalih brendova koje Planet Audio zastupa.               

  U salonu Paris 2 su izlagali hrvatski proizvodači. Koliko mi je poznato, ovo je prvi put na ovim prostorima da su se na zajednički nastup na nekom sajmu odlučila čak tri hrvatska proizvodača. Samo još jedan primjer da se može kada se hoće. Gdje bi nam bio kraj kada bi na hrvatskoj hifi sceni bilo manje zabijanja noža u ledja, manje zavisti, manje olajavanja, manje negativnosti itd. Uglavnom, svoje su uredjaje izložili: COLIBRI LABS (proizvodač kabela iz Kastva kraj Rijeke koji na ovom sajmu izlaže od najranijih dana), RING AUDIO (proizvodač pojačala iz Zagreba) i ALB (proizvodač zvučnika iz Zagreba). Colibri Labs je izložio ponajbolje modele iz svoje sada već široke ponude kabela, Ring Audio je svoj doprinos dao kroz dva mono bloka (digitalna pojačala, 180 W po kanalu) dok su na displayu stajali pretpojačalo i izlazno pojačalo (oba rade u A klasi), a ALB je predstavio novu mkII verziju Black Mastera (novi ring radiator visokotonac i unaprijedjena skretnica). Sve komponente su postavljene na SoundStyle rack i zvučničke stalke.             

  U salonu Paris 3 firma GALLUS AUDIO TEHNOLOGY iz Slovenije je predstavila svoj model zvučnika Aldeberan. U sustavu su se nalazili: Air Tight ATM-2 monoblokovi (2x22W), Air Tight AP-2 pretpojačalo, Raysonic CD 1658 CD player, a sve skupa je bilo ožičeno Siltech, LAT i Colibri kabelima.         

  U salonu Venice su na štandovima izlagali mnogobrojni izlagači.
  Firma NOVE BOJE ZVUKA je vrlo lijepom štandu izložila veliki display sa svoja četiri udarna brenda: Dali, Yamaha, Sennheiser i McIntosh.
  DALLAS RECORDS je ponudio na prodaju vinile i CD-ove ovih etiketa: EMI, Blue note, EMI classics, Capitol, Dallas, Columbia i Mute.
  Na štandu AQUARIUS RECORDSA su se mogli kupiti vinili i CD-ovi etiketa Verve, GRP, ECM.
  Na štandu CD shopa SPIRIT OF MUSIC su se mogli kupiti žanrovski raznoliki CD-ovi i vinili.
  Tu su bili i štandovi portala USPOREDI.HR, kao i štand firme MBI koja stoji iza časopisa HI-FI CHOICE.

       

  U salonu Istanbul 1 je izlagala firma AUDIO SUSTAVI. Tijekom tri dana sajma su se izmjenjivala dva sistema. Prvi sistem čine ove komponente: Naim Audio zvučnici Allae, Naim Audio integrirano pojačalo NAIT-XS, Naim Audio CD player 5x+, napajanje Flatcadx2, Naim Audio polica i svi kabeli firme AVID.
  Drugi sistem čine AMM 201 integrirano pojačalo, AMM Labs zvučnici 105i, Naim Audio CD player 5i, Creek Audio CD player 5350 SE, Plinius CD 101, sve ožičeno Siltech kabelima. Treći danas su zasvirali i Spendor zvučnici.
  Dok ste u većini ostalih salona moglu slušati uglavnom ozbiljnu glazbu, u salonu ove firme ste uz vrlo opuštenu i toplu atmosferu imali prilike čuti kao zvuče primjerice The Clash ili Rolling Stonesi na skupocjenom hifi sistemu.           

  U salonu Istanbul 2 je izlagala firma AUDIO SAN. Obzirom na velike dimenzije njihovog salon (67 m2), ova je firma izložila po 2 hifi sistema koji su naizmjence svirali. Prvi sistem čine Audio Physic Avanti zvučnici, francuski Mimetism CD player i pojačalo, a kao izvor zvuka je bio postavljen i Wadia docking station. Da li je to budućnost hifija? Tko zna što sutra nosi.
  Na drugom kraju ovog salonu postavljen je sistem koji čine: PMC PB1i zvučnici, Bryston 14B SST2 izlazno pojačalo, Bryston CD player i Rega gramofon.
  Na displayu su bila izložena i King Rex pojačala koja sam nedavno testirao i koja za tu lovu rasturaju.         

  U salonu Istanbul 3 izlaže firma dB AUDIO koja se javnosti premijerno predstavila na proslogodišnjem jesenskom sajmu u Miralu. Ovaj put su, po prvi put na ovim prostorima, izložili asortiman njemačke firme Accustic Arts. Danas ova firma zastupa ove brendove: Ayon, Accustic Arts i Vyger. Sistem se sastoji od ovih komponenti: Accustic Arts pojačalo AMP2, pretpojačalo PreAMP1, Ayon zvučnici Raptor S, sve ozičeno Accustic Arts kabelima, plus talijanski Vyger gramofon. U ovom salonu je u oči posebno upadala "kištra" Accustic Artsa, radi se o pojačalu koje izgleda kao da ste na hrpu složili tri Passa, a ne košta toliko puno. Na displayu je bila izložena gama Ayon i Accustic Arts proizvoda.           

  Vidimo se opet na jesenskom hi-fi sajmu u listopadu u Esplanadi!Želite li komentirati ovaj članak?
Pošaljite nam svoje komentare putem maila.
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti.