REPORTAŽA:
HIGH END SHOW MINHEN 2009
21.-24.5.2009.
  tekst i foto: Marko Pecotić, svibanj 2009

I ovog proljeća se u prostorijama minhenskog MOC-a održao HIGH END SHOW 2009. Sajam se održava u dvije velike hale, svaka hala ima dvije razine (dolje su štandovi, gore su sobe), sajam se sve skupa održava na površini od 18.500 m2. Na sajmu je izlagalo preko 200 izlagača, a predstavljeno je preko 700 brendova. Puno štandova i soba ovdje neću ni spomenuti, pisati ću o sobama koje sam posjetio. Nemoguće je sve spomenuti.

Sve što slijedi su dakako moji subjektivni slušni dojmovi. U svakom salonu sam poslušao po 2 dvije pjesme kako bih stekao kakav-takav dojam o sustavima. Pa krenimo redom...

Izraelski MOREL, primarno poznat po zvučničkim jedinicama, je predstavio svoje zvučnike naziva The Fat Lady koji koštaju 24.000 EUR bez poreza. Radi se o 3-sistemskim kutijama zaobljenog oblika. Kabinet, prema press materijalu, u ovim kutijama koristi karbonsku tehnologiju preuzetu iz Formule 1. Ostatak sustava čine najskuplje Naim komponente ukupne vrijednosti preko 40.000 EUR: CD player CD555 s 555PS napajanjem, NAP 500 izlazno pojačalo itd.
Zvuk: oštar, prominentan, predetaljan, neugodan na dulje slušanje, mršavo u srednjetonskom području, prozračno i mršavo. Jako loše. Nije baš sve tako crno, bas je korektan, stage je lijep. Sve skupa, dojam nije pozitivan. Naim ovako ne svira, bit će da je greška ili u set-upu ili u kutijama.Njemački BLUMENHOFER zvučnici su bili spojeni na LEBEN elektroniku. Zvuk: tamno, mutno, nabrijano u basu, mastan sound, loš stage.Na štandu japanskog AIR TIGHTA su nam curile sline...Njemački aktivni zvučnici ADAM PROFESSIONAL AUDIO su bili spojeni na PS AUDIO elektroniku i zvučali su jako dobro! Otvoren, ne i svijetao zvuk. Brz, čvrst i dubok u basu. Svjež, otvoren, kontroliran sound. Tonski potpuno ispravan. Jedan od boljih sistema na sajmu.Njemački proizvodjač TIDAL je imao cijeli sistem set-upiran od vlastitih komponenti. Možda najljepše uredjena soba na sajmu, jako lijepi crno-bijeli bočni paneli. Neobični slušni dojmovi: na momente pili u visokima i na momente mršavo u middlu, ali sustav ima neku neobjašnjivu ludu magiju, kemiju i muzikalnost koja me zadržala u ovoj sobi 20 minuta.Talijanski MASTERSOUND je na pasivnom displayu izložio široku gamu svojih proizvoda, firma je specijalizirana za proizvodnju visokokvalitenih cijevnih pojačala. Koliko sam doznao, ovaj brend vrlo skoro dobiva i zastupnika u Hrvatskoj!Jedan od boljih zvukova na sajmu pripada ovi mladim curama... Dojma sam da se sound, a i pogled odostraga, sviđa i momku iza ovih cura... :)Danski GRYPHON je imao svjetsku premijeru Scorpio CD playera, Atilla integriranog pojačala i Mojo zvučnika. Ljudi koji su radili u toj sobi su imali 0% interesa za puštanje muzike, pokoji osmijeh prema posjetiteljima ili ikakvu komunikaciju.LUMEN WHITE je predstavio svoj gramofon.MARK LEVINSON i REVEL su zvučali sjajno! Svirali su referentni Mark Levinson modeli, novi No.512 SACD/CD player (99.990 kn), No.326S pretpojačalo (77.990 kn), novi No.53 mono-blokovi (169.990 kn/kom) i Revel flagship Ultima Salon 2 (146.990 kn/par) zvučnici. Te Revel zvučnike sam i lani slušao u u Milanu, bili su spojeni na Burmester elektroniku i zvučali su odlično. S Burmesterima su u Milanu zvučali još detaljnije i dinamičnije, ali ovo je možda još i bolje.
Jako lijep zvuk, tonski fino izbalansiran, puni tonovi. Detaljan, prozračan, tonski vrlo vrlo korektan, čvrst i odrešit u basu. Moćan, kontroliran sound. Vrlo muzikalan sustav. Jedan od najboljih na sajmu. Kasnije, nakon što sam obišao i sve ostale sobe, se uspostavilo da je ovo bez sumnje numero uno sustav na sajmu.
U ovu sobu sam ulazio u nekoliko navrata. Koncertni klavir je S-J-A-J-A-N. Ima sve: body, sustain, rezoluciju, ton, dinamiku.... Jaaako dobro. Ni traga Levinson hladnoći i sterilnosti. Vokali imaju sve: grlo, boju, detalje, body, zrak. Sjajno!!U idućoj sobi su njemačke CESSARO horne s odvojenim basevima, radi se o modelu BETA 1, to je manji model od onog koji sam slušao lani u Milanu. Ono u Milanu je bio sjajan sound, ono je rasturalo. Ovo je tonski korektno, ništa više od toga. Tonski neloše, ali na momente preagresivno i nemuzikalno. Ovo je bitno lošiji i bitno jeftiniji sustav od onog iz Milana. U sustavu se nalaze i grčki TLA (TruLife Audio) mono blokovi.Firma YG ACOUSTICS je digla dosta prašine na sajmu. Njihovi zvučnici su bili spojeni na ASR elektroniku i dCS CD player.
Jedan od timbralno najtočnijih sustava na sajmu. Ovo je ALB škola, bez farbanja i muljanja. Sustav bez ikakve atrakcije ili impresije, izbalasiran i zdrav od vrha do dna. Linearan zvuk. Jedan od najboljih sistema na sajmu! Sustav bez ijedne mane, ovo je nebo. Subjektivno i po sjećanju, ovaj YG/ASR zvuk me strašno posjetio na ljubljanski sajam 2005. Te je godine na tom sajmu najbolji zvuk imao Dynaudio C4 spojen na Rogue elektroniku. Po sjećanju, ovo su dva vrlo slična zvuka. Nemojte zaboravit da C4 u sebi ima Esotar, najbolji visokotonac svih vremena ikada igdje. Inače, YG zvučnici su svojedobno dobili naslovnicu u Stereophilu na kojoj je pisalo "The Best speaker in the World", pa to i koriste kao reklamu. Ta je izjava pretenciozna i pretjerana, ne postoji takav zvučnik.Atraktivan štand njemačkog TRANSROTORA.Iz njemačkog grada Essena dolazi brend PROGRESSIVE AUDIO koji se bavi proizvodnjom zvučnika ranga cijene od 3-80.000 EUR, pojačala u A klasi, kabela, a imaju i CD playere od 9-12.000 EUR, a tu je i DAC koji košta 7.000 EUR, kao i phono preamp koji u najskupljoj varijanti košta 16.000 EUR.
Otvoren, prozračan sound i sterilan sound.Jake snage Dežele na sajmu je branio dragi Franc Kuzma koji je rado pristao pozirati našem fotografu.Njemački SONICS je, za one koji to ne znaju, osnovao Joachim Gerhard nakon što je otišao iz Audio Physica. U njihovoj sobi je puštana neozbiljna muzika za ikakvu konkretniju ocjenu... U biti, možda sam ja u krivu - možda bi se na sajmu i trebala puštati zajebantska mjuza.

SONUS FABER je na pasivnom displayu izložio svoje novitete.Njemački FINITE ELEMENTE je do sada bio poznat kao ugledan proizvodjač audio namještaja, no u Minhenu su prikazali i njihov model zvučnika oznake LS.
Velika buka i male drvene neudobne stolice bez naslonjača onemogućavaju ozbiljnije i imalo duže slušanje.Francuski proizvođač zvučnika TRIANGLE je premijerno predstavio nove zvučnike oznake QUATUOR SW2 (cijena oko 12.000 EUR/par). Ostatak sustava čine Nagra CDP CD Player (12.000 EUR), Nagra PL-L pretpojačalo (9.000 EUR) i dva Nagra PMA mono-bloka (10.000 EUR/par). Sustav je bio ožičen Groneberg i Symphonic Line kabelima.
Otvoren, piskutav zvuk. Sibilanti. Metaličan i mršav sound, medju lošijima na sajmu. Neslušljivo nakon 10 minuta.Francuski AUDIO AERO je na ovom sajmu premijerno predstavio svoj novi CD player naziva LA SOURCE. U sustavu su se nalazili: Audio Aero LA Source CD/SACD player s ugradjenim varijabilnim izlazom (32.000 EUR), C.A.T SL1 Legend pretpojačalo (19.000 EUR), C.A.T JL2 pojačalo (19.000 EUR), Avantgarde Duo Mezzo zvučnici (30.000 EUR) i Audience kabeli (1.500 EUR/3 m).
U sobi sam bio u dva navrata, puštana je neozbiljna muzika za ikakvu ozbiljniju ocjenu.Francuska ADVANCE ACOUSTIC elektronika je bila spojena na njemačke SETA AUDIO zvučnike. Zvuk: na momente malo nabrijano u basu, ali sve skupa vrlo korektran sound. Ovo uopće nije zvučalo loše.U idućoj sobi je sistem sastavljen od američkih ZU zvučnika i srpske NAT Audio elektronike. Živ, brz, dinamičan zvuk, dosta zraka. Preoštar sound za duže slušanje. Tanko u srednjetonskom području. Medju lošijim sistemima na sajmu.

U idućoj sobi se nalaze HIRAGA JH-MS15 Reference zvučnici, Hiraga phono stage, Silver Wire Gain Line Amplifier i HANSS ACOUSTICS gramofon.
Brz, živ i otvoren sound. Sve skupa ništa posebno. Odrezano u basu.U idućoj sobi se nalazi njemački LANSCHE AUDIO. Za razliku od prethodnog sustava, ovaj barem ima basa. Brz, živ, napiljen sound. Stage je forward, što je loše.

Američki kabeli NORDOST su imali dobru prezentaciju koju je vodio Lars, nas stari znanac iz Danske. U sistemu su bili danski Eben Ayra zvučnici i Burmester elektronika. Lars je mijenjao kabele u sustavu, održao kratko predavanje o kabelima i sl. Demonstrirao je A/B test najjeftinijeg (Shiva) i najskupljeg (Odin) Nordost strujnog kabela. Odin je na A/B testu donio više mikrodinamike, veći stage i više zraka, bolji druk u basu, bolji sustain instrumenata. Lars je trebao napraviti i A/B/A test koji bio potvrdio navedene slušne dojmove, ali to se nije desilo.
Generalno, zvuk ovog sustava je bio otvoren, lepršav, čist... Dobar stage, na otvorenoj strani zvuka. Otvoreno, detaljno, lepršavo, dinamično i muzikalno. Jedan od boljih sustava na sajmu.Njemačka firma MONTEGIRO je imala statičan display na kojem je izložila svoje atraktivne gramofone. Iz daleka sam pomislio da se firma zove Montenegro :).Talijanski AUDIO ANALOGUE je izložio gamu svojih pojačala.Njemački MBL je svirao sa svojim top komponentama. Jedan od boljih zvukova na sajmu.Na čelu nizotemskog CRYSTAL CABELA se nalazi Gabi van der Kley, supruga vlasnika Siltecha. Predstavili su ovaj sistem: Arabesque zvučnici (koji su napravljeni od 19 mm debelog stakla) koji koštaju 45.000 EUR, zvučnički kabeli Siltech Royal Signature, interkonekti i strujaši su bili Crystal Cable (serija Dreamline), dCS Puccini CD i Master Clock (15.000 EUR), VTL pretpojačalo i izlazno pojačalo, a svi uredjaji su stajali na novom Crystal Cable staklenom racku (cca 2.500 EUR).
Prvi put kad sam ušao u ovu sobu, zvuk mi se nije pretjerano dopao: moćno u basu, moćna dinamika, ali za moj ukus preotvoren i nervozan zvuk. Na nagovor prijatelja sam idući dan ponovo ušao u ovu sovu, a zvuk je bio bitno drugačiji: tečno, fluidno, detaljno, lepršavo, muzikalno, jako lijep stage. Konačna ocjena: jedan od ponajboljih zvukova na sajmu.Njemački R&S AUDIO gramofoni su bili spojeni na ACCUSTIC ARTS elektroniku i finske PENAUDIO zvučnike. Accustic Arts je u na nedavno održanom proljetnom sajmu u Esplanadi po prvi puta bio predstavljen i kod nas. Kratko sam bio u ovoj sobi, to što sam čuo uopće nije zvučalo loše!Jedan od najblještavijih sustava na sajmu...HIGH END 2009, DRUGI DIO-->


Želite li komentirati ovaj članak?
Pošaljite nam svoje komentare
putem maila.
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti.