SHOW REPORT:
TOP AUDIO VIDEO SHOW MILANO 2009
17.-20. rujna 2009.tekst i foto: Marko Pecotić, rujan 2009

Početak rujna je tradicionalno rezerviran za milanski TOP AUDIO SHOW, po značaju i veličini jedan od najvećih audio sajmova na svijetu, koji se u prostorijama hotela Quark održao od 17.-20. rujna. To je sajam koji se ne propušta.

Nekoliko dana prije početka sajma je zbog izlaganja u Milanu za mene i kolegu Vojka iz Gallusa bilo prilično stresno, ali sve smo uspjeli na vrijeme obaviti. Ali tako je, naravno, svaki put. I tako je kod svih izlagača. Na put sam krenuo u utorak 15. rujna prema Kranju gdje sam prespavao. Iduće jutro je uslijedio utovar robe u novog Berlinga. Mislim da smo oborili svjetski rekord u iskorištenosti i popunjenosti Berlinga! U njega smo uspjeli ugurati oko 15 povećih kartonskih kutija s robom, sve skupa težine oko 500 kg. Citroen Berlinga sam tih dana imao na probnoj vožnji i pokazao se kao vjeran i pouzdan suputnik na dugačkom putovanju do Milana i natrag.

Samo putovanje traje cca 1.5 sat od Zagreba do Kranja. Slovenci su u međuvremenu uveli 7-dnevne vinjete koje koštaju 15 EUR. Nakon Kranja vas čeka cca 6 sati do Milana. No tih 6 sati od Kranja do Milana je zbog velikih gužvi na auto putu ispalo 8 sati. Ako se iduće godine spremate na sajam u Milano, računajte da vas od Venecije do Milana čekaju velike gužve, ponekad začinjene i s ponekom saobraćajkom ili kišom. Auto cesta ima 3 trake, od čega se nerijetko u dvije desne voze kamioni i autobusi.

U Milano smo došli u srijedu oko podneva, popili kavicu s organizatorom te počeli sa set-upiranjem naših ALB i Gallus zvučnika...

O sajmu i zvuku
U odnosu na prošlu godinu, sajam je nešto manji po broju izlagača i po broju posjetitelja, no i dalje se radi o jako velikom sajmu. Izlagači su bili raspoređeni na ukupno pet etaža, što u salonima, sobama ili na štandovima.

Slijede moje impresije o zvuku. Na svakom sustavu sam poslušao po dvije pjesme. Zašto baš dvije? Logika je ova: ne bi bilo pošteno dati ocjenu audio sustavu temeljem samo jedne poslušane pjesme, jer moguće da sam ušao u sobu u trenutku kada je svirala 'pogrešna' pjesma. Više od dvije pjesme, zbog velikog broja izlagača, ne stignete poslušati, pogotovo ako k tome na sajmu radite i kao izlagač.
Svi dojmovi koji slijede su, dakako, subjektivni. Radi se o sajmu, tako da moje ovdje navedene dojmove nikako ne treba shvatiti kao konačne dojmove o nekom sustavu ili pojedinom audio uređaju. Sustave ću ocijeniti opisno, ali i ocjenom od 1 do 5. Po mojoj slobodnoj procjeni, uspio sam poslušati cca. 80-90% izloženih audio sustava.

Soba 205/2. kat, izlagač Sound Center.
U sustavu se nalaze Diapason Adamantes zvučnici spojeni na meni nepoznatu elektroniku.
Zvuk sustava: toplo, nježno, prozračno, čini se kao vrlo slušljivo na duge staze. Lijep stage s puno detalja i topline po cijelom frekvencijskom spektru. Dinamički nešto slabiji sustav. Ocjena: 4/5.Soba 213/2. kat, izlagač Vexo.
U sustavu se nalaze: Blumenhofer Acoustics zvučnici, Roksan CD player i talijanska Vexo amplifikacija.
Zvuk: (pre)tamno, nedefinirano. Muljavo u basu. Ocjena: 3/5.Soba 203/2.kat, izlagač ALB + Gallus.
U sustavu se nalaze: ALB Black Master mkII 3-sistemski bookshelf zvučnici, Gallus Aldebaran 3-sistemski podni zvučnici, Rogue Audio pretpojačalo i mono-blokovi, Accuphase CD player, Burmester CD player i Burmester integrirano pojačalo, sve povezno s LAT kabelima.

Soba 201/2. kat, izlagač Master Sound.
U sustavu se nalaze: Mastersound 845 integrirano pojačalo (55W u A klasi, paralelni single ended), NorthStar CD player i Blumenhofer Acoustics zvučnici.
Zvuk sustava: živ, brz, dinamičan i (pre)tvoren zvuk. Ocjena: 3/5.Soba 215 i soba 225/2. kat, izlagač Audio Note UK.
U sustavima se nalazi Audio Note elektronika, od izvora zvuka do zvučnika.
Zvuk oba sustava: tamniji, puniji zvuk. Vrlo muzikalno. Ovo su sustavi koji imaju mana, ali se mogu slušati na duge staze. Ocjena: 4/5.Soba 222/2. kat, izlagač Taylor Acoustic iz Mađarske, bave se proizvodnjom zvučnika.
Zvuk sustava: mumljavo u basu, otvoreno gore. Ocjena: -3/5.Soba 217/2. kat, izlagač HiFI Carucci.
U sustavu se nalaze Accustic Arts komponente: AMP III pojačalo, Proline 2-sistemski monitori itd.
Zvuk sustava: otvoren, prozračan zvuk. Svira nekakva lagana akustična glazba, teško za ocjeniti.Soba 234/2. kat, izlagač Sound & Design.
Talijanski Sound&Design zvučnici neobičnog dizajna su spojeni na Audio Analogue elektroniku.
Zvuk sustava: živ, otvoren i brz zvuk. Kraći u basu. Vrlo lijep stage, puno zraka. Ocjena: -4/5.Soba 252/2. kat, izlagač High Contact.
U ovoj sobi me dočekao drugi susret s istim zvučnicima i istim sustavom u zadnjih pola godine. Set-up čine Morel Fat Lady zvučnici spojeni na Naim aparaturu. Dakle, isti set-up kao na proljetnom minhenskom sajmu. U odnosu na zvuk iz Minhena, ovdje ovaj sustav već bolje zvuči, zvuk sustava ima glavu i rep, to više nije tanak i mršav zvuk kao u Minhenu. Ocjena: -4/5.Soba 152/2. kat, izlagač Linn Italia.
Sustav je u potpunosti sastavljen od Linn uređaja.
Zvuk sustava: jedan otvoren, detaljan, prozračan, tanak i sterilan zvuk. Ocjena: -3/5.Soba 128/2. kat, izlagač Mondo Audio.
U sustavu se nalaze: njemački Tidal zvučnici, VAC amplifikacija i MSB izvor zvuka.
Zvuk sustava: jedan izbalansiran, pun zvuk. Strašno dobra dinamika i bas. Odličan stage. Puni tonovi. Tidal zvučnike sam slušao i u Minhenu ovog proljeća i tamo su mi se dopali, sada zvuče strašno dobro! Fantazija od zvuka. Genijalno! Bravo! Ocjena: 5/5.Soba 134/1. kat, izlagač MadForMusic.
U sustavu se nalaze: Blumenhofer Acoustic zvučnici, Einstein CD player i GrandiNote amplifikacija.
Zvuk sustava: jedan ok zvuk. Pomalo dosadan, ne oštar koliko zamoran zvuk. Ocjena: -3/5.Soba 130/1. kat, izlagač LP Audio.
U sustavu se nalaze: maleni WLM Stello 2-sistemski monitori (oko 3.500 EUR/par) spojeni na WLM sub, sve skupa spojeno na WLM Sonata cijevno pojačalo, a kao izvor zvuka je korišten MacBook Mini s vanjskim DAC-om spojen na Red Wine Isabella pretpojačalo.
Zvuk sustava: otvoren, detaljan, svjež zvuk. Dinamičan, rezolutan i uzbudljiv. Čini se kao vrlo slušljiv na duge staze. Jako dobro! Ocjena: +4/5.Salon 1/razina 0, izlagač AudioFuturo.
U sustavu se nalaze: Amphion Helium 510 monitorski zvučnici, Audio Analogue Crescendo CD player i Audio Analogue Crescendo integrirano pojačalo.
Zvuk sustava: ništa posebno. Otvoreno, detaljno i sterilno. Ocjena: 3/5.Salon 5/razina 0, izlagač Kiom.
U sustavu se nalaze: meni nepoznate horne, izvor zvuka je Accuphase CD player. Pomalo sterilan zvuk. Ocjena: 3/5.Salon 6/razina 0, izlagač Extreme Audio.
U sustavu se nalaze: NAT Magma mono blokovi i Sigma zvučnici.
Zvuk ovog sustava: dosadan, umjetan, ispeglan. Gomila vrlo skupe opreme koja zajedno ne svira dobro. Ocjena: +2/5.Salon 9/razina 0, izlagač Fugagnolo.
U sustavu se nalaze: Gradient zvučnici i Moon elektronika.
Zvuk sustava: ispeglano, suho, dosadno. Ocjena: -3/5.Salon 8/razina 0, izlagač Piu Una Distribuzione.
U sustavu se nalaze talijanski Pearl Evolution open baffle zvučnici.
Zvuk sustava: odličan, brz, živ, raskošan zvuk. Ocjena: 4/5.Salon A/razina -1, izlagač Pioneer.
U sustavu se nalaze: Tad Pioneer zvučnici i McIntosh elektronika.
Zvuk sustava: moćno, nabildano, tamno, nabrijano. Ocjena: +3/5.Salon H/razina -1, izlagač TechnoFuturo, WaterFall.
Zvuk sustava: tamno, mutno, nedefinirano, loš foks, mutan i razliven body. Ocjena: -3/5.Salon B/razina -1, izlagač Suno E communicazione.
U sustavu se nalaze: Karan pojačalo, Naim 555 CD player i Marten Coltrane zvučnici.
Zvuk sustava: veliko, brzo, otvoreno (ne i svijetlo!), moćan body, moćan sound. Jako dobro! Ocjena: -5/5.Salon F/razina -1, izlagač Marantz Italy.
U sustavu se nalaze: Marantz elektronika i Mordaunt-Short Performance 2 bookshelf zvučnici.
Zvuk sustava: kreštavo, tanko, oštro, svijetlo, neslušljivo. Jedan od najlošijih sustava na sajmu. Ocjena: 2/5.Salon I/razina -1, izlagač MPI.
U sustavu se nalaze: Tannoy zvučnici s Tannoy supertweeterom i McIntosh elektronika.
Zvuk sustava: otvoreno, dobri tranzijenti, detaljno, malo mršaviji body. Pozitivni dojmovi. Ocjena: -4/5.Salon S/razina -1, izlagač UK Distribution.
U ovom se salonu nalaze uređaji brandova Opera i Unison Research, radi se o dva sestrinska branda. U sustavu se nalaze: Unison Research gramofon Giro, player Unico CDE, pretpojačalo Unico Pre, mono-blokovi Unico DM i svjetska premijera Opera Malibran zvučnika. Interesantna staklena polica je također njihov proizvod.
Zvuk sustava: detaljno, moćno, brzo, dinamično, dobar bas, klavir zvuči vrlo solidno. Ocjena: 4/5.Salon R/ razina -1, izlagač MPI.
U sustavu se nalazi Klipsch 5.1 sustav.
Zvuk sustava: jako moćno u basu, mršavo u srednjima, kreštavo u visokima. Ocjena: +2/5.Salon M/razina -1, izlagač DML Audio.
U sustavu se nalaze: EAR amplifikacija, EAR Acute CD player i Spendor zvučnici.
Zvuk sustava: sibilanti, naporno, nabrijano. Ocjena: -3/5.Salon Q/razina -1, izlagač Extreme Audio.
U sustavu se nalaze: Sigma zvučnici i NAT amplifikacija.
Zvuk sustava: hrpa skupe opreme koja zajedno ne svira dobro.


TOP AUDIO SHOW 2009, nastavak -->

Zelite li komentirati ovaj članak?
Posaljite nam svoje komentare
putem maila.
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti.