SHOW REPORT:
Multimedia Hi-Fi show Ljubljana 2009
9.-11. listopadtekst i foto: Marko Pecotić, listopad 2009

Početak listopada je tradicionalno rezerviran za ljubljanski Multimedia Hi-FI show, koji se u prostorijama Mercator hotela održao od 9.-11. listopada. Kriza ovaj sajam očito nije dotakla, imam dojam da je broj izlagača jednak kao i lani, čak su se na sajmu pojavili i neki meni ranije nepoznati izlagači.
Uglavnom, ovo je bio da sada najbolji ljubljanski sajam. Pritom ne govorim o zvuku koji se na sajmu mogao čuti - o zvuku ne znam gotovo ništa, jer sam poslušao sustave kod jako malog broja izlagača. Govorim o jednoj atmosferi i opuštenosti koja je specifična za ovaj sajam. Govorim o M hotelu koji je napravljen taman po mjeri čovjeka, govorim o osoblju koje u ovom hotelu radi. Govorim o zajebanciji i druženjima s ostalim izlagačima u hotelskom kafiću svako jutro i svaku večer. Govorim o spontanosti koju ova manifestacija ima, čovjek se ovdje osjeća kao doma.
Da skratim patetiku, odmah ću preći na kratki opis tko je sve i s čime nastupio na ovom sajmu. Ako koga izostavim, to je zato jer su mu vrata bila zaključana u trenutku kada sam ja bio u posjeti.

ARIS JABOLKO [http://www.aris-jabolko.si/] je zastupnik za mainstream brandove tipa In-Akustik, Apple, Logitech Squezee box, Acme, Canton, Sanyo itd. U sustavu koji je svirao se nalazila Harman/Kardon elektronika i nekoliko različitih modela Canton zvučnika.


Momci iz COPYCARDA, a koliko čujem radi se uglavnom o inženjerima, svake godine imaju nove luckaste DIY proizvode, ove godine su mi za oko posebno zapeli zvučnici montirani za kanalizacijsku cijev.


Slovenski portal AUDIO KONTAKT [http://www.audio-kontakt.com/] je složio šarolik sustav sastavljen od baznih entry level aparata. Dečki su na zidu montirali Madrac Tweak, inače patent Audio Pulsa :).


Slovenski proizvođač GALLUS AUDIO TECHNOLOGY [http://www.gallus-audio.com] je složio sustav sastavljen od ovih komponenti: CD player Ayon CD1, predpojačalo Rogue audio 99 Magnum, dva monobloka Rogue audio M150 i zvučničke kutije Aldebaran. Kompletno ožičenje sustava je bilo LAT International.


Ljubljanski UBIQ [http://www.vklop-ubiq.com/] se dosta potrudio oko sajma, te je izložio čak četiri audio sustava. Bio je tu svega: Davis, Avantgarde i Gallo zvučnika, Burmester i MBL elektronike, Clearaudio gramofona, Nordost kabela itd.
Simpatični internacionalac KUZMA [http://www.kuzma.si/], obzirom da je prijašnjih godina muški podnio dosta kritika za zvuk svojih sustava, ove godine nije svirao nego je imao "analognu radionu" gdje je bilo teoretsko i praktično (na dva Kuzma Stabi S gramofona na Stogi ručkama) moguće naučiti sve o podešavanju zvučnice na ručki. Kao zvučni background je svirao laptop s HRT USB D/A konverterom, Nuforce int. pojačalo te HEX full range 50 mm zvučnici sa subom. Moguće je bilo i kupiti karbonske četke, Furutech konektore, strobi ploče i slično.

EIS [http://www.eis.si/] je slovenski zastupnik za engleske brandove tipa Spendor, Naim, Rega, Ruark itd. U prvom sistemu su svirali Naim HDX Hard disk, Naim Nait XS integrirano pojačalo, Naim CD5i CD player i Neat Acoustics Motive 1 zvučnici. U drugom sustavu se nalazio Naim Uniti "All in One" i Neat Acoustics zvučnici.


AUDIO GALERIJA [http://www.audiogalerija.com/] je zastupnik za brandove tipa Unison Reserch, Opera. Monrio, Silent wire, MSB, Acustica Applicata, Accuphase, A.R.T. itd. U sustavu se se nalazili: zvučnici Opera Tebaldi, Callas i Grand Callas, pojačala Unison research Unico, Pre Unico, Mono simply itd te Unico CDE GRAMOFON.


PTS je izložio sustav sastavljen od Advance Acoustic elektronike i meni nepoznatih kineskih elektrostata.


Ljudi iz firme TRM ELEKTRONIKA [http://www.trm-elektronika.si/] spadaju među meni najdraže izlagače. Predstavili su aparate iz vlastite proizvodnje, i to pretpojačala ECC82 i 6SN7, kao i pojačala QUADRIGA, CLASSIC 40, 60 i 80, te single ended modele CLASSIC 300B i CLASSIC 2A3. Prvi put su predstavili i cijevno napajanje za gramofone Kuzma. S malo zadrške su predstavili i rani prototip RIAA cijevnog pretpojačala za MC gramofonsku zvučnicu.


Firma JANEZI (!!) je izložila dio vlastitog asortimana proizvodnje masivnih rackova.


Firma DIGITALIJA [http://www.digitalija.si/] je izložila dio brendova koje drži u zastupstvu. a to su međuostalim Kef, Monitor Audio, Cambridge, Nad, PSB itd.


SYSTEM FIDELITY [http://www.systemfidelity.com/] je predstavio sustav sastavljen gotovo potpuno od vlastitih aparata.


NEL AUDIO novo ime na ovim prostorima, radi s o slovenskom zastupniku za brandove tipa Dr. Feicker, Acoustic Zen,Ear, Duelund, Modwright, Accusic Arts, Martin Logan itd.


Zaustavio sam se malo duže u sobi u kojoj su izlagali SM Audio design i NAT Audio [http://www.nataudio.com/], ovdje sam sreo dragog prijatelja Mirka Smolića. U sustavu je kao izvor zvuka svirao gramofon SM Audio Art Auris, dok je na displayu bio izložen model SM Audio Primus (oba gramofona su djelo Mirka Smolića). Ostali uređaji u setup-u su bili iz NAT produkcije: mono blokovi SE 2, pretpojačalo Utopia i phono Signature, plus zvučnici Sonus Faber Guarneri Memento.
Par riječi o gramofonu. Art Auris je gramofon velike mase i inercije, disk je napravljen u sendvič konstrukciji (čelik, akril i aluminij) i približne je težine 20 kg. Za pogon se upotrebljavaju četiri motora putem dva gumena remena. Baza gramofona je također sastavljena od više materijala (bronza i aluminij). Pogonski motori su odvojeni od baze, isto tako i nosač ručke, sve skupa da se izbjegnu negativni utjecaji rezonancije. Ležaj velikih dimenzija je napravljen od čelika i napravljen je u konus (ne na kuglicu kao vecina gramofona). Upotrebljena ručka je Helius Omega 12' sa srebrnim crio kablovima od gramofonske baze do predpojačala u dužini približno 1,5 m. Gramofon upotrebljava samo transformator napona 220/110 W za pogon motora bez regulacije, što znači samo 33,3 okretaja. Cijela težina gramofona je približno 60 kg.
Mirko mi je rekao da svaki gramofon radi isključivo za svoju dušu i ljubav prema analognom zvuku. Za svaki gramofon mu je potrebna jedna do dvije godina, a do sada je napravljeno svega šest komada. Gramofon mora zadovoljiti njegove stroge kriterije i uvijek je to unikat, jer se ne želi ponavljati. Njegov moto je: samo najbolje je dovoljno dobro.
NAT Audio (Nikić audio team) postoji od 1993. godine sa sjedištem firme u Kragujevcu. U produkciji NAT-a prednjače lampaši, a u zadnje vrijeme sve se više truda i znanja ulaže u tranzistorska postrojenja. Svi uređaji su maloserijski i ručne izrade. Zadnje vrijeme NAT je sve više prisutan na hi-fi sajmovima po cijelom svijetu (Munchen, Milano, Moskva, Kopenhagen, Zagreb i Ljubljana).


CANYON AUDIO [http://www.canyonaudio.si/] izložio je sustav koji čine Air Tight, Leben CS 660 P, Marantz PM-11 S2, TRI TRV-88 SE i Roksan Caspian pojačala, B&W i Chario zvučnici, te TRI TRV-CD 4SE, Marantz SA-7 S1 i Roksan Caspian CD playeri.


Trgovina JAZZ I BLUES RECORDS je na prvom katu imala štand s CD-ovima i pločama.


Brand ALB [http://www.alb-company.com/] je izložio sustav sastavljen od Black Master mkII zvučnika i Accuphase DV-67 CD playera. U petak i nedjelju je u sustavu sviralo tranzistorsko MBL pojačalo, dok je u subotu sviralo hibridno NAT Audio Symbiosis SE pojačalo. Namjera je bila pokazati kako se Black Master može štimati prema ukusu vlasnika, kao i da se pokaže da Black Master može na iznimno visokom nivou svirati i s hladnim, detaljnim i prozračnim pojačalom (MBL), kao i s toplim, punim i muzikalnim pojačalom (NAT).


Firma TEN CERNE [http://www.ten-cerne.si//] se bavi proizvodnjom rackova, stalaka, podložaka. U ukusno uređenoj sobi su predstavili dio svog asortimana.


Firma KENO [http://www.keno.si/] zastupa njemački Visaton, izložili su mnogobrojne kitove.


Firma INTEK [http://www.intek.si/] je na sajmu imala više soba. U sobi koju sa osjetio su imali izložene Dynaudio i Vienna zvučnike.


Komentirati ovaj članak!
Posaljite nam svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti