REPORTAŽA:
LJUBLJANA 2008 - MULTIMEDIA HIFI SHOW


  tekst: Marko Pecotić, listopad 2008

  Već tradicionalno, svake godine početkom listopada u slovenskoj metropoli se održava jedan od najboljih sajmova u regiji: MULTIMEDIA HIFI SHOW. Kao i zadnjih godina, mjesto održavanja je isto – ljubljanski M hotel. Sajam je raspoređen na nekoliko razina: podrumski saloni, saloni u razizemlju i sobe na prvom katu. Ovo je sajam na koji obožavam doći, i kao posjetitelj i kao izlagač, jer sajam ima ono nešto, onaj faktor X. Odlična je energija i atmosfera u zraku. Od restorana i kafića do hotelskog osoblja, posjetitelja, izlagača i samog organizatora sajma – ovaj sajam ima nešto posebno. No dobro, dosta patetike.
  Iz Zagreba sam krenuo u četvrtak u večernjim satima, nakon što smo svu robu utrpali u Jumpera, dolazim na granicu koju bez većih čekanja prolazim nakon što sam dobio sve potrebne žigove u ATA karnetu. Sve skupa, put traje oko sat i pol vremena, bez stajanja. Radijski prijenos utakmice Dinamo – Prag Sparta me čini nešto nervoznijim i nabrijanijim pri stiskanju gasa, no sve policijske patrole uspješno prolazim. Začudo, i Dinamo je uspješno prošao! Već je bilo blizu 23 sata kad sam došao u M hotel. Pri ulasku u hotel, prvo odlazim u lokalni kafić u kojem me čekaju sve redom dobro poznata, otkačena i draga audiofilska lica. No nažalost, vremena za višesatno druženje do ranih jutarnjih sati nemam, jer treba istovariti svu robu, raspakirati iz ambalaže, složiti sobu i setupirati sustav. U stvari, kad bolje razmislim... Hm, teško me nagovorit. Naravno da sam se u hotel vratio u 2 ujutro, i nakon toga još daljnja dva sata istovarivao robu iz Jumpera i slagao uređaje po sobi. Na radost svih gostiju u hotelu koji su umjesto da mirno spavaju slušali truckanje tovarnih kolica po hotelskim hodnicima.
  Idući dan, prvo s čime treba započeti jutro je naravno kavica u hotelskom kafiću. Svoj sistem sam noć ranije setupirao skoro do kraja, još ga treba samo natrimati igranjem sa zvučničkim kabelima što neće trajati duže od desetak minuta. A na terasi kafića moja vesela ekipa: Slovenci, Hrvati, Bosanci, Talijani i svi ostali. Nema glasnije ekipe u hotelu. Bit će veselo ta tri dana koliko traje sajam.
  Obzirom da sam čitavo vrijeme bio ili u vlastitoj sobi ili u kafiću (a u kafiću ne samo da se pije dobra kava i da je dobra ekipa, nego se i sklapaju najbolji poslovi), zvuk u drugim sobama/salonima ne mogu komentirati - jer nisam ni čuo ni slušao druge sisteme. Pa ćemo stoga faktografski nabrojati tko je sve bio na sajmu i što je tko izložio. Moguće da ću u nabrajanju nekoga slučajno izostaviti.
  Krenimo od prvog kata. U zadnjoj sobi na hodniku bilježimo zajednički nastup Mirka Smolića i NAT Audio. U sistemu su svirale ove komponente: Smolić gramofon, NAT cijevni mono blokovi, Eben Ayra bookshelf zvučnici (cijena oko 70.000 kn za par) i Audio Aero Capitole CD player.
  U sobi do njih, izlaže skupina otkvačenjaka pod zajedničkim imenom COPYCARD. Izloženi su veliki open baffle zvučnici i modificirani Technics CD player.
  U sobi do njih izlaže AUDIO EPILOG. U sistemu se nalaze: Metronome Technology t2i CD player u dvije kutije (cijena oko 120.000 kn), YBA 100 integrirano pojačalo, Kubala Sosna Fascination, Expression i Emotion kabeli, te Audio Epilog Issa i Adut zvučnici.
  U sobi do izlaže ALB BLACK MASTER. U sistemu se nalaze: Accuphase DP-67 CD player, Plinius 9200 pojačalo, LAT International AC-2mkII strujni kabeli, LAT International IC-300 Signature interkonekt, Siltech SL-110 zvučnički kabeli i ALB BLACK MASTER SIGNATURE zvučnici. Svi driveri na Black Masteru su prema specifikacijama ALB-a nedavno modificirani u jednoj tvornici u Milanu, i to kako bismo spremni dočekali hifi sajam koji nas iduće jeseni čeka u tom istom gradu – s modifikacijom drivera je zvuk otišao dvije stepenice gore, a automatski i cijena.
  U idućoj sobi izlaže Intek. Soba je za javnost otvarana svaki puni sat kad su izlazili i ulazili novi posjetitelji - u sobi se održavala prezentacija Isotek filtera.
  Nadalje, tu je i soba u kojoj se predstavio slovenski portal Audio kontakt. Imali su izložene komponente svojih forumaša i slovenskih zastupnika. Manji dio komponenti je svirao, dok je veći dio bio izložen na pasivnom displayu. Jedan sistem je bio sastavljen od ovih komponenti: Creek CD player, Bryston B60R SST integrirano pojačalo, kabeli by Pear audio i zvučnici Jamo R909. Drugi sistem je bio sastavljen od ovih komponenti: Nad C315 BEE pojačalo, Squeezebox/Asus EEE, Onkyo DV-SP406, zvučnički kabeli AudioQuest FF-8, interkonekt Profigold i zvučnici Monitor audio RS1. Soba je bila multimedijska - imali su i projektore, multiroom sisteme, BluRay playere, internet, LCD ekrane i sl.
  U sobi firme Aris Jabolko se puštala glazba u formatu Stereo FLAC 24bit/96kHz, kao transport je korišten Logitech Transporter SqueezeCenter 7.2 instaliran na Apple iMac kompjutoru, pojačalo u D klasi koje su konstruirali čelnici Aris Jabolka i koje je bilo predstavljeno u prototipnoj verziji, a zvučnici su bili Canton Karat 790DC i Vento 809DC. Sve je bilo povezano In Akustik Reference kabelima.
  Audio Galerija je imala veliku sobu tretiranu Daad akustičnim korektorima, kao i vlastitim Audio Galerija apsorberima. Prvi sistem čine: Unison Research CDE CD player, Unison Research P40 pojačalo (push-pull, EL34, 2x40W), Opera Grand Callas zvučnici i Silent Wire kabeli. Drugi sistem čine: Monrio NAS CSD player, MSB BURSON DAC, Unison Research Simply Two pojačalo, Unison Research U power booster, Opera Grand Meza zvučnici, te Silent Wire kabeli.
  Prilikom obilaska salona nismo mogli izbjeći salon Iris u kojem se po prvi put predstavila nova slovenska firma zvučnog imena Gallus Audio Technology koja je ove godine premijerno predstavila svoj prvi uradak a to su zvučne kutije pod nazivom modela Aldebaran. Radi se o visokokvalitetnim zvučnim kutijama u kojima se nalaze vrhunske jedinice poznatih svjetskih proizvođača s napomenom da su za taj model sve modificirane od strane proizvođača kako bi se postigao što prirodniji zvuk. Izabrani su najbolji materiali pa je čitav zvučnik napravljen od probranih furnira breze i aluminija a finale je odrađeno u visokom sjaju piano laka. Očito je moguće vrhunske uređaje proizvesti i na našim teritorijima, a za što je ruku potrebno znanje i smjelost. U sistemu su se nalazili pretpojačalo i izlazna pojačala Prima Luna, te CD player Esoteric a kompletno ožičenje bilo je povjereno Nordost kabelima.
  Firma Keno je izložila Visaton zvučnike: NoBox BB, VIB 170 AL, Clou i Buschorn. Pojačalo je bilo Toneway s EL 84 lampama, Audio Analogue CD player, plus UTP Cat 5 zvučnički kabeli.
  Firma Intek je izložila sistem koji čine ove komponente: Primare CD31 CD player, Primare I30 integrirano pojačalo, Amphion Prio 620 zvučnici, Isotek Premium, Elite i Optimum strujni kabeli, te GII MiniSub, Sigmas i Titan strujne letve. I u ovoj sobi su imali naglasak na prezentaciju Isotek filtera. Obzirom da sam skeptik kada se radi o filterima, žao mi je što nisam stigao prisustvovati niti jednoj prezentaciji.
  Kranjec Audio je predstavio razovrsne komponente za samograditelje zvučničkih sustava (InterTechnik, Dayton, Seas, Fountek, K Audio i sl.), od čega su bila izložena i dva gotova para zvučnika: manji fullrange horn tipa Hedlund i veći open baffle zvučnici s ribbon visokotoncem. Ostatak hifi sustava čine ove komponente: Sony CDP X559 ES CD player, NuForce IA-7 V2 integrirano pojačalo, Transparent Audio Wave zvučnički kabeli i Kimber PBJ interkonekti.
  Bryston i PMC su bili zastupljeni s dva sistema. Manji sistem čine CD-Player Bryston BCD-1, integrirac Bryston B100SST i zvučnici PMC GB1i. Veći sistem cine CD-Player Bryston BCD-1, DA-konverter Bryston BDA-1, pretpojačalo Bryston BP26, mono izlazi Bryston 28BSST i zvučnici PMC EB1i.
  Firma Vklop je u dva salona imala izložene komponente firmi kao što su Sonus Faber, Burmester, Nordost, Gryphon i sl. Između ostalog, bili su izloženi ovi uređaji: Burmester 808mk5 pre, 909 amp, 069 CD player, 948 conditioner, Gryphon zvučnici, kabeli Nordost Odin & Gryphon i sl.
  Franc Kuzma ove godine nije svirao, nego je na pasivnom displayu imao izložene različite komponente i dijelove svojih gramofona: Stabi XL, AirLine, Stogi reference 313 VTA, Stabi S, Stabi SD, Stabi Reference bez tanjura, različite zračne ležajeve i sl.
  I tako, došlo je i nedjeljno popodne, vrijeme je za pakiranje svih stvari natrag u kartonsku ambalažu. Prije pakiranja stvari i raspremanja sobe, treba obići previše ljudi u premalo vremena. Pa tako prolazi 22h, a ja sam još u kafiću. Sve lijepo traje kratko, pa tako prođe i ovaj sajam. Dolazak je bio u Zagreb u ranim satima u ponedjeljak... Vidimo se iduće godine. Prije toga, vidimo se na zagrebačkom hifi sajmu od 24.-26. 10. 2008. u hotelu Miral!

                                                             

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite nam svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti