MULTIMEDIA HI-FI SHOW
ZAGREB 2008
proljetni sajam


  tekst: Marko Pecotić, travanj 2008
  foto by www.Usporedi.hr & Audiopuls

Multimedia hi-fi show ima dugogodišnju tradiciju, organizira se u Ljubljani još od 1994. godine, a u jesen 2007. sajam se prvi put organizirao i u Zagrebu. Obzirom da su izlagači, medijski partneri sajma i posjetitelji bili vrlo zadovoljni s prošlogodišnjim sajmom, organizatori su ove godine odlučili organizirati i proljetni sajam. Sajam se održao od 4.-6. travnja u prostorijama Movie hotela u Zagrebu. Medijski još bogatiji nego prošle godine, sajam je bio pokriven od svih vrsta medija: televizija, radio, internet i tiskani časopisi. Partneri sajma su bili: CITROËN, Radio 101, MBI media company, HI-FI Choice, Auto/Moto Vision, Techno G, Audiofil.net, Večernji List i Ekran.


Ispred objekta, Citroën je kao glavni sponzor sajma izložio dva svoja atraktivna modela automobila specijalne serije: crveni C4 by Loeb i crni C4 Runner. Unutar objekta, sajam je bio još bolji nego prošle godine. Naravno da su mišljenja različita, no izdvojio bih nekoliko mišljenja koja su mi ostala u uhu. Jedan poznati audiofil i novinar (svi ga znate, ali ga svejedno neću imenovati) je ovaj sajam opisao kao hi-fi sajam s najboljom atmosferom koji je ikad posjetio. Možda pretjerano mišljenje, ja bih se radije složio s jednim drugim audiofilom, također je novinar, koji se izrazio ovim riječima: "Vrlo sladak mali sajam s odličnom intimnom atmosferom i s mnogo odlično zvučečih set-upova". I doista, moj je stav da se radi o malom sajmu koji ima nevelik broj izlagača, ali ima onaj ključan faktor X, onu neku kemiju koja se osjeti u zraku. Bez LCD ili plazma televizora, bez MP3 playera, bez kućnog kina ili mobitela, ovo je sajam za – audiofile. Po koncepciji sajam je zamišljen kao skroman sajam, bez crvenog tepiha, kristalnih lustera i (lažnog) glamura, kao sajam za audiofile i ljubitelje glazbe a ne tehnofile, kao sajam za normalne ljude. Prošlogodišnji sajam je bio vrlo dobar, ali ta kemija u zraku se ove godine jače osjetila. Obzirom da sam i sâm u Black Master/Sumic Audio sobi povremeno radio kao demonstrator, osobno sam se uvjerio da su na ovaj sajam došli dobri ljudi, ljubitelji dobrog zvuka i glazbe. Jedan izlagač je ovaj sajam opisao kao "mali sajam za velike ljude".
Želim istaknuti i komentar koji sam od posjetitelja često znao čuti za vrijeme trajanja sajma, a to je da su mnogi rekli da ne pamte sajam s ovoliko puno odlično zvučečih sistema.
Nakon ovog pomalo patetičnog ali iskrenog uvoda, vrijeme je da ukratko opišemo izložene audio sisteme. Sajam možemo načelno podijeliti u dvije skupine: hrvatski proizvođači i uvoznici.

PLANET AUDIO [www.planetaudio.hr] je zastupnik za ove brandove: ACOUSTIC ZEN, AIR TIGHT, AUDIENCE, BAT, BLUENOTE, CARY, COINCIDENT, DEVORE FIDELITY, DUEVEL, LECTOR, FIRST SOUND AUDIO, GRAHAM, HORNING, KHARMA, LAMM, MAGNAN, MICHELL, PURE POWER AMPS, RAYSONIC, ROGUE, SME, SOUNDLAB SPEAKERS, VIBRAPOD, WAVAC
Sistem je bio sastavljen od ovih komponenti: Air Tight ATM211 single ended monoblokovi, Air Tight ATC2 preamp, Lector Digicode digitalni konverter, Lector Digidrive transport, Horning Aristoteles Ultimate zvučnici, ožičenje Audience & Acoustic Zen. Po prvi put na ovim prostorima, hrvatski ljubitelji dobrog zvuka su imali prilike uživo vidjeti ekstravagantne Duevel zvučnike, izložen je model Bella Luna Diamante.

   


MBI media company [www.mbi.hr] je najveći izdavač specijaliziranih tiskanih časopisa u Hrvatskoj. Njihova izdanja su: Hi-fi Choice, T3, DigitalFoto, Satovi, Hausbau, Kuhinje i Kupaonice, Bazeni i saune. Naravno, nama audiofilima je MBI značajan prvenstveno kao izdavač časopisa Hi-fi Choice.

 


Firma AUDIO SUSTAVI [www.audio-sustavi.hr] u svom zastupstvu imaju ove brandove: NAIM, CREEK, PROAC, EPOS, VANDERSTEEN, GOLDRING, KUZMA, PLINIUS, REL, SILTECH, SPEAKERS CORNER
Sistem je bio sastavljen od ovih komponenti: Plinius CD player CD-101 i integrirano pojačalo 9200, gramofon Kuzma Stabi S + Stogi S + KC 1, zvučnici ProAc Response D38, ožičenje Silech LS 110 i SQ 110. Na pasivnom displayu su stajali Creek Destiny integrirano pojačalo i Destiny CD player, te ProAc response D2 zvučnici. U ovoj sobi su se mogli kupiti NAIM i Speakers Corner diskovi i vinili.

  


AUDIO EPILOG [www.audioepilog.hr] je renomiran hrvatski proizvođač zvučnika, a čiji su prozvodi priznati i daleko van granica Lijepe naše. Firma je trenutno najpoznatija po top modelu Massimo. Oni su, uz prezentaciju novih ISSA zvučnika, izložili sistem koji je svakako plijenio pažnju mnogih, naime u sistemu su bili spojeni vintage Sony stereo receiver i stari Denon CD player. Doduše, radi se o debelo modificiranom receiveru, no svaka čast za hrabrost za ovakav nastup, skidam kapu!

   


U još jednoj sobi PLANET AUDIO je na pasivnom displayu izložio dio bogate game svojih proizvoda, međuostalim tu su bili: LAMM i WAVAC elektronika, najnovije Balanced Audio Technology pretpojačalo VK3iX i pojačalo snage VK220, zatim Raysonic CD playeri CD128 i CD168, te integrirano cijevno pojačalo SP120 mkII. Nakon nekoliko godina odustva na našem tržištu, u Hrvatskoj su putem firme Planet audio ponovo dostupni američki Cary Audio proizvodi, izloženi su bili pojačalo snage CAD120S i pretpojačlo SLP3, kao i cijenom vrlo prihvatljiv CD player oznake CDP01.COLIBRI LABS [www.audiocolibri.com] je sada već poznat hrvatski proizvođač specijaliziran za proizvodnju visokokvalitetnih audiofilskih kabela: strujnih, zvučničkih i interkonekcijskih. Specifičnost firme leži u činjenici da kabeli imaju geometriju pletenja pod nazivom DNK, a koja se temelji na filozofiji JIN-JANG-a i numerologije. Predstavljeni su top modeli kabela: Guru reference (zvučnički kabel), Tao Reference i Tao Signature strujni kabeli, te interkonekti Aura i Guru Reference. Ostatak sistem čine: zvučnici Opera Callas, integrirano pojačalo Unison research Preludio 2-14 i Simaudio CD player.

   


U još jednoj sobi AUDIO SUSTAVI su prezentirali kompletan Naim sistem koji čine CD player Nacd5x plus napajanje Flatcap x2, integrirano pojačalo Supernait (uskoro test na Audiopulsu!), ožičenje Hi-line interkonekt, zvučnički kablovi Naca 5, polica Fraim, te zvučnici Naim Allae. Povremeno su u sistemu svirali i zvučnici Proac Response 1 SC. Na pasivnom displayu su bili izloženi Naim Nait 5i-2/Nacd 5i-2 i Proac Response D28.

  


U svom zajedničkom nastupu, domaće high-end snage A.L.B. [www.audiopuls.hr/alb] i SUMIC AUDIO[www.sumicaudio.com] su predstavili svoje vruće novitete. I to u apsolutno najlošijoj sobi na sajmu – kao i u slučaju Audio epiloga, i ovdje čestitam ekipi na hrabrosti da izloži hifi sistem u ovakvoj sobi. Naime, dok su sve druge sobe imale duple zastore i slike na zidovima, ova soba ništa od toga nije imala, no uprkos tome što je akustika ove sobe bila na razini kupaonice ili bunara, visoki potencijal sistema se uprkos zvonjavi sobe ipak nazirao. Premijerno su predstavljeni Black Master Signature, 3-sistemski bookshelf zvučnici čiji su driveri prema specifikacijama konstruktora modificirani u Milanu, a kutiju odlikuje atraktivan finiš: visokosjajni crni piano lak s eloksiranom zlatnom prednjom pločom. Sumic Audio je high-end brand kojeg ne treba posebno predstavljati, uostalom i sami smo se na nedavnom testu Black Hole 7 interkonekta uvjerili u iznimno visoku kvalitetu ovih kabela. Predstavljeni su top modeli iz serije Black Hole 7: strujaši, zvučnički i balansirani interkonekcijski kabeli. Ostatak sistema čine Accuphase DP-67 CD player i Plinius 9200 integrirano pojačalo.

   


Ekskluzivno, po prvi put na ovim prostorima su predstavljeni austrijski zvučnici WLM putem zastupnika firme AUDITORIUM AUDIO [www.auditorium-audio.hr]. Izloženi su modeli Diva i Grand Diva. WLM zvučnike odlikuje vrlo visoka osjetljivost od čak 95-100 dB, visoka kvaliteta potpuno ručne izrade i dizajna, te najbolji upotrebljeni materijali - sve skupa kao standardi od kojih WLM ne odstupa. Vjerujem da ćemo uskoro imati zadovoljstvo na Audiopulsu testirati neki od WLM zvučnika. Za oko i uho nam je zapeo i ezoterični gramofon težine preko 70 kg za koji smo doznali da je u potpunosti Made in Croatia, te da će se uskoro pojaviti na tržištu. I u ovoj sobi su se mogli kupiti i diskovi i vinili.

   


I šećer na kraju, firma AUDIO SAN [www.audiodream.hr] u svom zastupstvu ima ove brandove: ATLAS, AUDIO AERO, BRYSTON, MIMETISM, PMC, REGA, STUDIO LAB, TANGENT AUDIO, TANGENT CLARITY, USHER, SOLID STATE LOGIC
U sobi su bila izložena dva paralelna sistema. Prvi sistem čine Mimetism integrirano pojačalo i Audio Aero Capitole Classic CD player, PMC zvučnici (nova i serija), sve spojeno s Atlas Mavros kabelima. Drugi, nešto jeftiniji ali ne i lošiji, sistem čine Rega gramofon, Saturn CD player, Rega pojačalo i Rega zvučnici.

   


Generalni je dojam da je sajam još bolji nego prošle godine (tj. jeseni). Na ovom sajmu je zabilježen potpuni izostanak kućnih kina, video formata i SACD/DVD-A formata s jedne strane, te veliki komercijalni revival gramofona, što znači da hrvatsko tržište i hrvatski izlagači prate svjetske trendove koje karakterizira veliki revival stereo zvuka i gramofona. Vidimo se na jesenskom Multimedia h-ifi sajmu u Zagrebu!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti