SHOW REPORT:

AUDIO VIDEO SHOW ZAGREB 2005

 
tekst i foto: Marko Pecotić, studeni 2005

U organizaciji Andrije Ćurkovića i časopisa HI-FI MEDIA ove se godine od 14.-16. listopada u prostorijama zagrebačkog hotela Sheraton održao jedanaesti po redu AUDIO/VIDEO SHOW. Pored hrvatskih, nastupili su i jedan izlagač iz Slovenije i jedan iz Austrije čime je sajam dobio međunarodnu notu.
Sve ovdje navedene slušne dojmove ne treba uzeti zdravo za gotovo zbog nedostatka vremena za ozbiljnije upoznavanje sa zvukom nekog sustava, žamora u publici, kao i zbog u većini slučajeva neprikladnih soba. K tome, unutar nekih sustava nije bilo sinergije, a neki su uređaji na sajam stigli neusvirani.

OBILAZAK SOBA I SALONA
Sobe s audio/video sustavima nalazile su se na dvije razine: razizemlje (saloni) i prvi kat (sobe). Na razizemlju su se tradicionalno nalazili i štandovi s diskovima i pločama.

U sobi zagrebačke firme KOMTEH postavljeni su Kef Reference 201 zvučnici i Denon elektronika.
Na momente pomalo suh zvuk. Klavir vrlo dobar, srednji vrlo dobri, visoki na momente pomalo kreštavi (možda kriva snimka).

AUDIO ART je postavio dva sustava. Prvi sustav čine: Triangle Esprit Antal zvučnici (9.400 kn) koji su na zagrebačkom sajamu doživjeli SVJETSKU PREMIJERU (!), Unison research Unico SE hibridno integrirano pojačalo (10.700 kn), Unison research Unico CD player (9.800 kn).
Pomalo naginje na topliju stranu, u visokima nedovoljno jasan. Tonski izbalansirano. Bas dobre definicije, zvuči toplo i ima body, no ne ide (pre)duboko. Vertikalna ne do kraja iznesena. Vokal realan, nema dojma da pjevač ima promjer usta 50 cm kao na nekim drugim sustavima. Zvuk koji neće impresionirati na prvu. Sustav je neusviran, ali djeluje kao dobar set-up.
Drugi sustav čine: Wadia 302 CD player (30.510 kn), NAD M-3 integrirano pojačalo (14.850 kn), PSB M-2 zvučnici (12.140 kn) i Kimber kabeli (Select 1011, Select 3033, PK 10 gold i PK 14 gold). U sobi su bili izloženi i talijanski zvučnici Zingalli koji su svojim markantnim izgledom plijenili poglede posjetitelja.

U idućoj sobi je firma SIGMA AUDIO KONCEPT je predstavila ovaj sustav: GamuT D-3 pretpojačalo (cijena nije formirana), CD player GamuT CD-1 (22.600 kn), pojačalo snage GamuT D-200 (35.200 kn), GamuT L-3 zvučnici (28.200 kn), Kimber PK 10 Paladian strujni kabeli (16.000 kn svaki) , Rondo Gravity reference zvučnički stalci (3.800 kn).
Stage nešto uvučeniji nego kod prethodnog sustava (Unison Research i Triangle). Vrlo vjerno, neutralno, tonski korektno. Izvrsna reprodukcija klavira (Pogorelić- Mozart – Deutsche gramofon) koji ima odličan attack (doduše naglašeni attack klavira i jest prepoznatljiv stil Pogorelića). Zvuk bez ikakvih natruha atraktivnosti. Iako bismo mogli opravdano prigovoriti da zvuči pomalo hladno, ovo je jedan od ponajboljih sustava na sajmu.


AUDIO SAN je složio ovaj sustave: PMC DB1+ (8.174 kn), PMC FB1+ (20.525 kn), PMC IB2+ (6.3318 kn), Studio Lab SLB102 (1.390 kn). Integrirana pojačala: Bryston B100SST (27.084 kn) i Vecteur I4.2 (1.1100 kn). Pretpojačalo Bryston BP26 (sa D/A konvertorom – 27.050 kn). Izlazno pojačalo: Bryston 4BSST (26.890 kn) i CD player Vecteur L4.2S (15.700 kn).

Gospodin Igor Jež i STYLOS SYS su složili vrlo zanimljiv sustav koji zaslužuje detaljniji opis:
-bezimeni Stylos Sys zvučnici koji su prototip hibridnog zvučnika sa širokopojasnom jedinicom promjera 10cm i tweeterom mekane kupule, skretnica 6dB/okt na 7kHz oba drivera (cijena oko 1.000€). Ne mogu ne spomenuti da ovi zvučnici svojim izgledom neodoljivo podsjećaju na Konus audio Essence.
-prototip testnog MOS FET (IRF) pretpojačala i pojačala, snage 2x20W sa dva stupnja pojačanja (jedan stupanj pretpojačalo, drugi stupanj pojačalo snage) u čistoj A klasi, oba stupnja bez ikakve povratne sprege (u dizajnu su upotrebljena samo 4 aktivna MOS FET elementa za oba kanala). Ova amplifikacija nema definiranu cijenu, jer firma trenutno nema interesa proizvoditi je komercijalno.
-Stylos Sys STYX D/A konverter, izrađen iz jednog komada crno eloksiranog aluminija, u kojem su upotrebljeni 24 bitni Sampling Advance Segment (Delta-Sigma) Texas Instruments (Burr Brown) konverteri zadnje generacije. Upotrebljen je i digitalni filter sa 8x oversamplingom. Iako su konverteri 24 bitni, signal u njih obrađuje se 16bitno; signal se obrađuje takav kakav se prima na digitalnom (PCM) ulazu koji se vrši preko BNC konektora. Kao zanimljivost: I/V konverzija i izlazni stupanj izvedeni su bez ikakvog aktivnog elementa. Konverter posjeduje 'true' balansirane XLR analogne izlaze koji se mogu pomoću priloženih adaptera premostiti u SE (RCA) izlaze. Cijena za Hrvatsku i Sloveniju iznosi 1.500€.
-kao transport upotrebljen je CD player Harman/Kardon HD 740, a kabeli su WireWorld.

U sobi su bili izloženi i TANGBAND driveri: širokopojasni W4-657SC (35€), visokotonac 28-847 (30€), širokopojasni W3-871 (23€), itd. Doznajemo da su svi driveri koje je Stylos Sys donio na sajam prodani, što veseli jer pokazuje visoku razinu entuzijazma među hrvatskim samograditeljima.

Pokoja riječ i o zvuku sistema: dinamika izvrsna, stage pomaknut prema slušatelju. Lepršavo, melodiozno i vrlo dopadljivo.


AUDIO EPILOG je izložio nove modele iz vlastite produkcije: Jana Tower (4.029 kn), Pimienta 2 (5.644 kn), Abyss Massimo (34.044 kn) i stalke Raiz (1.699 kn).

Gospodin Damir Sumić je predstavio svoje kabele uz Dynaudio zvučnike.

Zagrebački RENOPROM je predstavio sustav sastavljen od Monitor audio Gold Signature GS-60 zvučnika, Marantz elektronike i Straight Wire kabela.

Zagrebački AUDIO CENTAR je izložio dobro znani sustav sastavljen od Pass, Exposure i Stylos Sys elektronike, kao i BETA C2 zvučnika. Vjerujem da gotovo nema hrvatskog audiofila koji nije upoznat sa zvukom ovog sistema. Mogu samo dodati da se radi o vrhunskom set-upu.
Ono što mi je posebno zapelo za oko bila je nova, bookshelf verzija Beta Systems C2 zvučnika. Obzirom da zvučnik još nije u potpunosti gotov, bio je izložen tek kao uzorak. Koristi iste jedinice kao i veća Beta, kutija stoji na stativu, bas refleks se nalazi na donjoj strani kutije, naziv kutije je Beta Systems C1. Kutija izgleda fantastično. Ako će svirati kako izgleda, to će biti hit proizvod na tržištu!

             

U sobi splitske firme MEDIA AUDIO u suradnji s firmom UBIQ bio je izložen sustav sastavljen od njemačkih MBL 121 Compact bookshelf zvučnika (oko 10.000 USD) i Krell/Gryphon elektronike. MBL zvučnici po ustroju neodoljivo podsjećaju na starije Ohm zvučnike.
Sustav koji će impresionirati na prvu svojim prilično velikim prostorom i odličnom dinamikom. Bas iznenađujuće dobar za kutiju ove veličine. Uvučeniji stage. Puno zraka oko glazbenika/instrumenata. Vrlo brz zvuk, visoki naprosto briljantni. Odličan attack.

Firma OKTAVA je predstavila ovaj sustav: Harman/Kardon HD 750 CD player, dva različita full range zvučnika (prvi bookshelf, drugi floorstander), oba su bazirana na Ciare HX-132 driveru, Sun fire pojačalo.
Dok sam bio u sobi, svirao je bookshelf model. Sistem naginje na svijetliju stranu. Nemoguće steći ikakve ozbiljnije dojmove zbog konstantne buke koja dolazi iz susjedne sobe.

ZAKLJUČAK
Još jedan vrlo dobar zagrebački audio/video sajam na kojem se moglo vidjeti i čuti dosta dobrih stvari. Isprika svim izlagačima čije sustave zbog nedostatka vremena nismo stigli čuti, kao i onima koje omaškom ovdje nismo spomenuli. Ukupno gledano, sajam smo napustili s vrlo pozitivnim dojmovima. Vidimo se dogodine!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti