PRETPOJAČALO, DA ILI NE?
ODGOVOR JE JASAN


  tekst: Marko Pecotić, travanj 2008

Čemu služi (linijsko) stereo pretpojačalo? Što će vam to? Osim ukoliko u sistemu imate više izvora zvuka (pa i gramofon), pretpojačalo služi apsolutno – ničemu. Za nevjerne Tome i(li) za one kojima treba ponoviti, reći ću to još jednom – apsolutno ničemu. Ako imate samo jedan izvor zvuka (a da je to CD player kao što u većini slučajeva i jest tako), nema potrebe niti za integriranim pojačalom, bolja solucija je izlazno pojačalo. A ako pored CD playera koristite još i tuner, a što je čest slučaj, možete nabaviti primjerice Tangent Uno ili Tivoli Model 1 koji rade neovisno od sistema. Jedini ispravan, tj. idealan način spajanja CD playera i pojačala, jest da CD player putem njegovog varijabilnog izlaza bude spojen direktno u izlazno pojačalo. Ponovit ću, to je jedini ispravan način, to je ideal. Pored varijabilnog izlaza, neloša alternativa za (aktivno) pretpojačalo može biti vrhunsko pasivno pretpojačalo. Postoje i izlazna pojačala s ugrađenom volume kontrolom, što također zna biti izvrsna alternativa varijabilnom izlazu.

Temeljno je pravilo u teoriji: što kraći put signala, to bolji zvuk. Što znači: best amp=no preamp. To je teoretski ideal koji treba biti ispoštovan i u praksi. Sve ostalo zovu su koloracije.

Za varijabilni izlaz se koriste različiti termini, neki ga zovu i volume kontrolom, a neki atenuatorom glasnoće – sve su to terminološki različiti pojmovi za jednu te istu stvar.

Nekim audiofilima se histerično diže kosa na glavi čim čuju za spajanje CD playera direktno u izlazno pojačalo, vidio sam te kisele reakcije mnogo puta. Moj je komentar da su to audiofili s viškom predrasuda. Konačno, tko su najveći protivnici direktnog spajanja CD playera u izlazno pojačalo? To su upravo vlasnici pretpojačala, koji nakon što su potrošili puste tisuće kuna ili eura za svoja pretpojačala ne žele ni čuti za neki drugi način spajanja.

Broj CD playera koji imaju varijabilni izlaz je razmjerno velik. Generalno govoreći, na jeftinijim playerima su varijabilni izlazi loše izvedeni, takve playere nemojte spajati direktno u izlazno pojačalo. Kada se popnemo u viši cjenovni razred, broj playera s varijabilnim izlazom je relativno velik, nabrojat ću neke od firmi: Wadia, Accuphase, Paravicini, Mark Levinson, Metronome, dCS, Linn, Esoteric, Krell, Audio Aero, Theta, Quad, Cary, Resolution audio, Consonance itd.

Dakle, možemo slobodno zaključiti, osim ako koristite gramofon ili veći broj izvora zvuka u sistemu, da je linijsko pretpojačalo, skupa uz primjerice SACD ili DVD-A, jedna od najvećih audio besmislica i budalaština. Pa čemu onda služi linijsko pretpojačalo? Četiri su razloga njegovog postojanja:
 - prvo i najvažnije, da bi se prodavalo
 - drugo, za one koji slušaju gramofon
 - treće, da bi se prodavalo više interkonekata i strujnih kabela
 - četvrto, služi za audiofile koji vole koloracije, za one kojima istina nije draga

Ukoliko spoj direktno povezanih CD playera i izlaznog pojačala ne bi dao dobre zvučne rezultate, tada to znači da ili između te dvije komponente nema sinergije ili da su te dvije komponente (ili jedna od njih) lošije kvalitete ili da je varijabilni izlaz loše izveden ili da je greška u sobi ili na nekom drugom mjestu u sistemu (zvučnicima ili kabelima) ili nešto treće.

Pitanje za kraj: varijabilni izlaz izveden u digitalnoj ili u analognoj domeni? Analogna domena je bolja? Dugo sam vremena živio u zabludi i neznanju da varijabilni izlaz izveden u analognoj domeni ima apsolutno i nedvojbeno superiorniji zvuk u odnosu na digitalnu domenu. Dok nisam u vlastitom sistemu poslušao dva Accuphase i Wadia CD playera, oba imaju varijabilni izlaz u digitalnoj domeni, i uvjerio se da uopće nema veze da li je izlaz na CD playeru izveden u digitalnoj ili analognoj domeni, nego da sve zavisi od konkretnog slučaja i od konkretnog CD playera.

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti