SHOW REPORT:

MULTIMEDIA HI-FI SHOW LJUBLJANA 2007


  tekst i foto: Marko Pecotić, listopad 2007

U organizaciji gospodina Vojka Ignjića i firme Invest Consulting & Co. ove se godine od 5.- 7. listopada u prostorijama hotela M održao jedanaesti ljubljanski MULTIMEDIA HI-FI SHOW. Najveći, najbogatiji, najposjećeniji u svojoj povijesti - sve su to atributi koji se vežu uz ovogodišnji ljubljanski hifi sajam. Naime, na sajmu je ove godine nastupilo čak 29 izlagaca, a i zabilježen je rekordan broj posjetitelja čime se ovaj sajam prometnuo u apsolutno najveći hifi sajam u regiji.
Na sajmu je nastupilo 29 izlagača u više od 30 salona i soba. Već tradicionalno, sajam ima međunarodni karakter obzirom da su pored slovenskih nastupili i mnogobrojni hrvatski izlagači (Audio Art, Black Master, Acquisitum Magnum i sl.), te primjerice danski (System Fidelity) ili austrijski izlagači (AVITECH).

OBILAZAK SOBA I SALONA
Obzirom na velik broj izlagača, nemoguće ih je sve nabrojati. K tome, ako uzmete u obzir da sam u tri dana sajma pola vremena proveo u vlastitom izložbenom prostoru (BLACK MASTER), a pola u kafiću (u kafiću se sklapaju najbolji poslovi, zar ne?), tada jasno kažem da nemam namjeru nabrajati sve izlagače, a kamoli komentirati zvuk pojednih sistema jer naprosto gotovo da ništa osim Black Mastera nisam čuo.

Firma CANYON je sastavila setup koji čine pretpojačalo Air Tight ATE-2, izlaz Air Tight ATM-1, zvučnici Living Voice Avatar II, kabeli Acoustic Revive SPC-PA i RCA-1.0, kondicioner Acoustic Revive RGC-24, Acoustic Revive RR-77 (test na Audio pulsu izlazi uskoro!), plus front end Wadia 302.

Firma INTEK je izložila uobičajeni asortiman sastavljen od brandova kao što su Dynadio, Musical Fidelity, McIntosh...

Slovenski UBIQ nam je ove godine izložio novi asortiman avangardne obuće, ali i setup koji čine Avantgarde kutije, Burmester mono blokovi i Burmester front end, te Nordost Odin kabeli.


Franc Kuzma je predstavio setup koji čine gramofon Kuzma STABI XL 4 s 4 motora, tangencijalna ručica Kuzma Air Line, phono preamp ZANDEN 1200 mk ll, preamp ZANDEN 3000, KARAN KA 1200 monoblokovi 2x 1200W, zvučnici NOLA PEGASUS Reference Xtreme, kabeli Transparent Reference MM i rack KUZMA Maple Three.


Firma PTS je, isto kao i prošle godine, izložila meni nepoznat sistem sastavljen od kineskih elektrostata.


Na sajmu je nastupio i zagrebački zastupnik AUDIO ART koji je predstavio svoju gamu high end proizvoda. Set up se sastojao od Wilson Audio Watt/Puppy 8 zvučnika, VTL S-400 izlaza, predpojačala VTL TL-6.5 i SACD playera Wadia 581, a kompletno ožičenje je Black Hole 7 Sumić Audio, plus strujna letva IsoTek Gemini.


Firma IES je složila sistem koji čine NAIM i Rega elektronika.

Austrijski AVITECH je složio sistem koji čine: PMC GB1, PMC EB1, BRYSTON BCD1 cd player, BRYSTON BP26 pretpojačalo, BRYSTON 4BSST, BRYSTON B100 SST, zvučnički kabeli Ecosse i interkonekti Atlas Elektra.


Zagrebački ALB BLACK MASTER je predstavio sistem koji čine: modificirani player SONY 50ES, Bryston B60 integrirac (60 W po kanalu), te BLACK MASTER Classic floorstand 4-sistemski zvučnici. Kabele je osigurao Sumić audio. Zašto smo kao i prošle godine svirali sa Sonyem mnogi su pitali? Zato jer taj Sony predstavlja moju osobnu referenecu kada se radi o CD playerima i zato jer iskreno rečeno još nisam čuo player, neovisno o cijenovnom razredu, koji svira bolje od njega. Pokoju riječ i o najnovijim BLACK MASTER zvučničkim kutijama: 4-sistemski highend zvučnik koji je pobrao same hvalospjeve od slovenske publike i koji može raditi samo s jednim subom ili, po želji kupaca, s dva ili pet ili više subova. Namjerno smo za prezentaciju odabrali manju sobu na sajmu koju nismo ničime akustički tretirali kako bismo pokazali da Black Master radi u bilo kojoj prostoriji. Uskoro ćemo na tržište pustiti isti zvučnik u luksuznom piano lak finišu.


Pear audio je u dvije sobe predstavio svoje sisteme. Prva soba: zvučnici Shahinian Hawk, pojačalo Jolida Envoy i Bedini Q series, kabeli Pear zvučnički, Voodoo interconnect, Voodoo Nuclear strujni, Pear Audio Blue gramofon, ručka i zvučnica, CD player Resolution Audio Opus 21. Drugi sistem čine ove komponente: zvučnici Harbeth HL 5 s Pear audio Stalcima, pojačalo Jolida 302 RC SE, kabeli Voodoo, CD player Jolida CD 100 SE, Nottingham Interspace JR gramofon, rulcak i zvucnica.
U drugoj sobi su bili izloženi: Arcam Solo Movie, Flat earth zvučnici, Pear kablovi, Epson 1000 projektor i DNP day screen.


Zagrebačka firma Acquistitum Magnum je u dvije sobe predstavila sisteme sastavljene od brandova kao što su Wilson Benesch, Kubala Sosna, Yba i sl.ZA KRAJ...
Ljubljanski sajam je fantastičan, tamo se osjećate kao doma, a u zraku je taj osjećaj sjedinjenosti, prijateljstva i dobrih vibracija. Iako je to po meni postao još i prošle godine, od ove godine sa sigurnošću mozemo reći da je ljubljanski sajam bez dvojbe najveći hifi sajam u regiji. Svaka čast izlagačima i organizatoru. Čitav niz malih detalja bih mogao u ovoj reportaži nabrojati, od mnogih druženja u hotelskom kafiću do druženja po hodnicima, do ispijanja jutarnjih kava i međusobnih druženja sa izlagačima... Od tradicionalne večere koja se za izlagače organizirala u jednom ljubljanskom restoranu u petak navečer (slika gore), pa do partya koje su neki izlagači organizirali u subotu navečer (a neki od vas koji sada ovo čitate ste jedva preživjeli subotnji party, ha?). Slovenci kao posjetitelji i kao izlagači su prijateljski nastojeni prema Hrvatima, naprosto nemam dovoljno riječi da nahvalim ovaj hifi sajam. Čovjek se na ovom sajmu osjeća kao doma, ugodno i opušteno. Pozdrav čak i carinicima audiofilima na hrvatskoj strani granice koji su nas dočekali na Bregani i zaželjeli dobar nastup na ljubljanskom sajmu. Pozdrav svima i vidimo se iduće godine!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti