report:
PLANET AUDIO PREZENTACIJA  tekst i foto: Nenad Grakalić, ožujak 2010

Prošli vikend, 13. i 14. ožujka, u hotelu The Regent Esplanade, održana je prezentacija dijela asortimana uređaja koje tvrtka Planet Audio zastupa u Hrvatskoj. Osim zavidnih tehničkih karakteristika, vrhunske završne obrade i pojavnosti, većina uređaja pokazuje snažan emotivni naboj u prezentaciji snimljenih glazbenih zapisa. Uređaji su s vrha ponude svakog proizvođača i to je bila jedinstvena prilika vidjeti ih i čuti na domaćem terenu, a tri postavljena audio sustava uključivana su naizmjence. Na žalost, zbog objektivnih razloga izostala je aktivna prezentacija novoga Dynavector DV500 gramofona s legendarnom ručkom Dynavector DV507mk2 i zvučnicom XV-1S, ali su posjetitelji mogli uživati bar u izgledu.
Luxman, japanski proizvođač vrhunske elektronike, čijim starijim uređajima vrijednost svakim danom raste, proslavio je skoro 90 godina postojanja. Obljetnica je obilježena stavljanjem na tržište pomno konstruiranih uređaja vrhunskih karakteristika, od kojih smo neke s vrha ponude imali priliku čuti. U prvom sustavu predstavljena je Luxmanova perjanica SACD reproduktora D-08, pretpojačalo C800F i M800A solid-state pojačalo snage u A klasi, koje je pogonilo egzotične njemačke zvučničke kutije Ascendo Reneissance C8. Uređaji su bili povezani francuskim ASI Liveline kabelima.
Drugi sustav imao je kao izvor zvuka egzotičnu kombinaciju transporta, pretvarača i pretpojačala Chord Blue i Chord Indigo, pretpojačalo Lamm L2.1 DeLuxe i hibridne mono-blokove Lamm M2.2 koji su pogonili omnidirekcionalne zvučničke kutije Duevel Sirius. Marcus Duevel, inženjer elektrotehnike i veliki zaljubljenik u horn-loaded zvučničke kutije, bio je nezadovoljan uskim područjem u kojem je zvuk bio trodimenzionalan (sweet spot), koloracijama i ostalim ograničenjima i nedostacima, ali je želio zadržati njihove pozitivne karakteristike - sjajnu dinamiku, visoku osjetljivost i odličnu razlučivost. Istraživanje ga je dovelo do inovativnog dizajna kod kojeg se zvuk pojedinih jedinica raspršuje u prostor preko posebnih akustičkih leća. Tako je nastala omnidirekcionalna konstrukcija koja reproducira zvuk u svim smjerovima i po tome je najbliža širenju zvuka pri živim svirkama gdje nema preciznog usmjerenja.
Treći je audio sustav bila pokazna vježba ljubiteljima cijevnih pojačala male snage i osjetljivih zvučničkih kutija u čijoj se dinamici i prirodnosti moglo uživati bez obzira na vrstu reproducirane glazbe. Kombinacija Chord transporta i pretvarača preko integriranog pojačala Jadis DA50RC Signature pogonila je Horning Aristoteles zvučničke kutije, nesvakidašnju kombinaciju širokopojasne Lowther jedinice, visokotonca i dvije niskotonske jedinice smještene sa stražnje strane kutije. Korišteni su kabeli ASI Liveline i Abbey Road.
Drugi dan su Ascendo Reneissance C8 zamijenjeni Duevel Sirius zvučničkim kutijama koje su sjajno korespondirale s Luxman elektronikom i napunile veliki salon dinamičnim zvukom raskošne palete osnovnih tonova i svim nijansama i prelazima potrebnim za prirodnu, uvjerljivu i emotivnu reprodukciju glazbe.
Zahvaljujući ponudi nesvakidašnjih uređaja, posjeta je bila iznad očekivanja, a slobodno sjedeće mjesto čekalo se u redu. Posjetitelji su nestrpljivo iščekivali zamjenu sustava kako bi mogli usporediti dosege pojedinih kombinacija. Čini se da nezadovoljnih nije bilo, posebice kad se ima na umu nagradna igra u kojoj će najsretniji biti nagrađeni vrijednim Abbey Road kabelima i Vibrapod podlošcima. Prezentacija je u potpunosti uspjela i dokazala da među glazboljupcima još uvijek postoji zanimanje za posebne, nesvakidašnje uređaje i kušanje različito začinjenih akustičkih specijaliteta. Ipak smo, hvala Bogu, još uvijek znatiželjna i razigrana populacija kojoj nova iskustva nisu strana. Jednako dragocjeni bili su susreti starih (i novih) prijatelja i znanaca koje dijeli jednaka strast prema najljepšoj sporednoj stvari na svijetu - glazbi.