Gallus audio technology Aldebaran
premijera nakon premijere


  tekst i foto: Marko Pecotić, prosinac 2008

Ljubaznošću naših prijatelja iz Slovenije prošlu srijedu smo bili pozvani na prezentaciju u slovenski Audio klub koji se obično održava svake prve srijede u mjesecu u poznatom dućanu Vklop (u vlasništvu firme Ubiq iz Ljubljane). Inače, po mom mišljenju, radi se o najljepše uređenom hifi dućanu na području ex-YU. Za sve pozvane audiofile i ljubitelje dobre muzike bila je pripremljena prava audiofilska poslastica: audio sustav koju su sačinjavali vrhunski uređaji poznatog svjetskog proizvođača Burmester, a koji je završavao s vrhunskim zvučničkim kutijama novog slovenskog proizvođača Gallus Audio Technology. Sve skupa bilo je povezano Nordost Odin kabelima.

Ovoga puta u Audio klubu sva pozornost bila je usmjerena slovenskim zvučničkim kutijama domaćeg proizvođača Gallus Audio Technology, pogotovo njihovom prvijencu modelu nazvanom Aldebaran. Zvučnici Aldebaran doživjeli su svoju svjetsku premieru na Multimedia HiFi Showu u Ljubljani i na Multimedia HiFi Showu u Zagrebu u hotelu Miral kada ste mogli te zvučnike vidjeti u živo i čuti njihov karakter zvuka. Unatoč tim promocijama, gdin Vojko Ignjić (konstruktor, dizajner i vlasnik firme Gallus Audio Technology) se na poziv gdina Kantea odazvao i zajedno su se potrudili da obilježe novogodišnji ambient audiofilima u dućanu Vklop.

Zvučničke kutije neobičnog dizajna i konstrukcije u cjelosti su izrađene u Sloveniji. Oblik im odiše na ovalni presjek koji se rijetko koristi na high end sceni, vjerovatno zbog teške izrade samih kabineta, iako taj oblik sam po sebi smanjuje unutarnju difrakciju zvuka i vibracije koje nastaju reprodukcijom glazbe što povoljno utječe na sam zvuk. Kučište zvučničkih kutija izrađeno je iz prvoklasne finske breze i slovenske akustičke jele, koju je primjerice i poznati Stradivari koristio kod izrade svojih violina.

Po svom ustrojstvu zvučničke kutije Aldebaran ubrajamo u trostazne jer se u gornjem dijelu nalaze visokotonac i srednjotonac koji su smješteni u aluminijsku frontu koja dodatno otklanja nepoželjne vibracije, a u donjem dijelu smještene su dvije niskotonske jedinice koje odišu zvukom kroz dva bas refleks otvora koji su također izrađeni od tokarenog eloksiranog aluminija. Korištene su vrhunske jedinice poznatih proizvođača iako su dodatno modificirane za doseg onih najzahtjevnijih karakteristika koje je tražio konstruktor. Sa stražnje strane u gornjem dijelu nalaze se terminali gde se nalaze WBT priključci namijenjeni dvostrukom ožičenju da bi zadovoljili i one najzahtjevnije audiofile. Kako bi zvučnici odisali svojim oblikom na prednjem dijelu koristi se upečatljiva zaštitna maska sa specijalno izrađenim aluminijskim nosačima među kojima se nalaze posebno obrađene pamučne elastične niti u crvenoj boji. U samoj skretnici koriste se najbolji materijali i bakar najveće moguće čistoće. Za dodatno odvođenje vibracija koriste se četiri "custom made" podesiva masivna šiljka.

Vrhunskom dizajnu sljedi i vrhunska izrada pa je tako za sam finiš korišten glasovir lak crne boje vrhunski obrađen koji na taj način daje pečat ekskluzivnosti. Oblik samih kutija svakako bi se samom svojom pojavom uklapao u bilo kakav prostor te možemo predviđati da bi se vjerovatno sviđale i našim "boljim polovicama" koje često zadobivaju glavobolje "velikim ormarima" u dnevnim prostorima koje audiofili nazivamo zvučnicima.

Slušajući zvučnike Aldebaran dojmili smo se njihovog karaktera zvuka. Naime, nezavisno da li se mi nalazili u sredini lijevo ili desno ili slušali stoječki, uvijek vas prati trodimenzionalnost ne zapažajući pritom veliki gubitka stereo slike što ukazuje na jako veliku širinu same pozornice koja odiše velikim zvukom ovih zvučnika. Bilo da smo slušali tiho ili glasno, ni jedan detalj nam nije promaknuo. Zvuk koji smo imali prilike čuti bio je čist, prozračan i pun autoriteta. Zvučna slika je bila fantastično raslojena i jednostavno je bilo definirati svaki zvučni element u prostoru a da nijanse nikada nisu bile narušene. Osjećao se razmak među glazbenicima i moglo se osjetiti dimenzije instrumenata. Visoki tonovi su detaljni, tečni i glatki, te se savršeno integriraju u ostatak zvučne slike. Zvuk udaraljki bio je prirodan i dubok čak i u najnižim registrima, te se uvijek osjećala kontroliranost iako se na momente činilo da nema onog inteziteta za kojim luduju bas fanovi. Slušajući Aldebarane jednostavno osjetite plivanje zvuka u svim svojim detaljima i tranzijentima po čitavom zvučnom spektru što je i preduvjet stvaranja audiofilske atmosfere koja se tog dana svakako stvorila i kojoj smo mogli prisustovat u punom sjaju.

Sve u svemu, možemo slobodno na kraju reći da se osjetio veliki potencijal zvučničkih kutija Gallus Aldebaran i da smo realno slušali kompletan sistem i koji je svakako pridonio karakteru zvuka Gallusa. Uvjereni smo da ako ih se postavi u ozbiljan i pomno odabran sistem i ako im obezbjedimo solidne uvjete i možda primjernije ožičenje, tada je Gallusima teško naći manu. Govoreći o uvjetima mislim na akustiku i dimenzije prostorije, te njezin akustički tretman. Na kraju možemo zaključiti da se na našim i obližnjim prostorijama u našem susjedstvu zaista možemo susresti s pravim draguljima i biserima high end manufaktura koje ravnopravno mogu parirati i najskuplim svjetskim proizvođačima i renomiranim imenima. Na žalost često se u audiofila uvlači dojam straha, dvoumice ili nešto treće pa se ponašaju da domaće ne zaslužuje pozornost pohvalu kamoli eventualnu odluku za odabir. Tek nakon dužeg perioda o domaćim proizvodima često dolaze do pozitivnih zaključaka tek tada kad ih svjetski časopisi i poznati audio kritičari ponesu među zvijezde, ali je tada možda već kasno jer oni jesu među zvijezdama, te na taj način jako često nedostupni domaćim audiofilima.

   

Tehničke karakteristike:
Zvučničke jedinice:
- visokotonska: 24 mm meke kupole, SD2 neodimski magnet
- srednjotonska: Hexacon 178 mm
- niskotonske: 2 x 165 mm Kevlar
Damping materijal: ovčja vuna
Impedanca: 8 Ohma
Osjetljivost: 87 dB/1W/1 m
Frekvencijska karakteristika: 40 hz - 25000 hz ±2 db
Dimenzije: 1050 x 240 x 390 mm (VxŠxD)
Masa: 35 kg neto / komad
Završna obrada: glasovir lak
Cijena: 24.000 Eura

Proizvođač:
Gallus Audio Technology
Bavdkova ulica 4,
4000 kranj, Slovenija
e-mail: vojko.ignjic@volja.net

Sistem su sačinjavali ovi uređaji:
- Burmester CD 061
- Burmester pretpojačalo 011
- Burmester izlazno pojačalo 911 MkII
- Gallus audio technology – zvučničke kutije Aldebaran
- Nordost Odin - ožičenje

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite nam svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti