PREZENTACIJA:
SONUS FABER ELIPSA


  tekst: Marko Pecotić, svibanj 2007

Prošlog petka i subote, 4. i 5. svibnja, se u prostorijama hotela Esplanada u Zagrebu održala prezentacija audio opreme u organizaciji firme Media audio. Obzirom na to koliko malo stanovnika Hrvatska ima, a koliki je broj hifi dilera, čudi me da nema više ovakvih prezentacija. Event je iskorišten za prezentaciju novih Sonus faber Elipsa zvučničkih kutija (koje neodoljivo podsjećaju na Stradivari Homage kutije) kao novi top model u seriji Cremona. Prije samog slušanja o tvrtki Sonus Faber i o novoj Elpsi govorio je treći čovjek firme, direktor prodaje, gospodin Giovanni Menato.
U predvorju su bile izložene različite interesantne hifi stvarčice i noviteti od čega bih posebno istaknuo najnoviji i vrlo skupi DBS interkonekt iz AudioQuesta, a zove se Horizon (2x1 metar košta 33.000 kn). Spomenimo i firmu Oyaide kao novi brand na našim prostorima, njihova su specijalizacija IEC i schuko utičnice. Prilično velik broj posjetitelja je pokazao interes za Sumiko zvučnice, što je samo još jedan dokaz da je era kućnog kina definitivno iza nas, a da se stereo zvuk vratio na velika vrata.
Sistem koji je svirao bio je sastavljen od: Burmester cd 001 (napajački kabel Shunyata python vx), kabel od cd-a do preampa AQ Horizon, Audio research ref 3 (napajački kabel Shunyata Typan helix alpha 20a), kabel od CD playera do ampa AQ Horizon, Krell Evo 402 (400 W stereo), kabel od ampa do zvučnika AQ Everest 2.50m full range, Sonus faber Elipsa maple finish. Cd i preamp su bili priključeni na Burmester power conditioner 948, a napajački kabel na 948 je bio Shunyata Python Helix Alpha. Krell Evo 402 je išao direktno u zid sa vlastitim 20a kabelom.
Zvuk radije ne bih komentirao. Obzirom da sam na prezentaciju došao s Vojkom i da zbog obaveza nismo mogli ostati dulje od pola sata, uspio sam nešto načuti stojeći blizu ulaza u dvoranu i to me nije oduševilo, ali nedovoljno za ozbiljniji komentar. Moj je dojam da su prezentaciji nazočili uglavnom ljudi koji se zaista bave ovim hobijem i slušanjem glazbe, a ne tzv. sakupljači prospekata. Dojam je da je atmosfera bila nešto opuštenija nego kada je sajam.
Pokoju riječ i o samim zvučničkim kutija. Elipsa je novi model u seriji Cremona, a opet očito da je izravno inspiriran kutijama Stradivari Homage. Po konstrukciji je 3-sistemski bas refleks floorstander. Driveri su Scan speak – bas je kompozit aluminija i magnezija, middle je dobar stari papir, dok je tweeter prstenasti radijator. Rez skretnice je na 250 i 2300 Hz. Već uobičajeno, kutija je građena po uzoru na glazbeni instrument, glavni upotrebljeni materijal je javor. Iako prilično podsjeća na Stradivari kutije, Elipsa je po gabaritima manja, ima manji broj drivera, nižu cijenu i gotovo identičan oblik tijela. Važno za napomenuti, na izradi Elipse nije sudjelovao legendarni Serblin.

     


Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti