DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL.6

Alison Krauss & Union station
"So Long So Wrong"


  tekst: Marko Pecotić, ožujak 2007

Obzirom da sam odrastao slušajući američku rockabilly muziku iz druge polovice 1950-ih godina, country kao žanr vrlo blizak rockabillyu mi je još u ono doba bio dobro poznat. Od današnjih country izvodača posebno volim izvodače kao što su primjerice Hank Williams III, Alan Jackson, BR5-49 ili Dwight Yoakam, ili pak ženske izvođače kao što su Alison Krauss, Allison Moorer ili Lucinda Williams. Od starijih posebno želim istaknuti Hank Williamsa kojeg osobno smatram najvažnijom i najutjecajnijim figurom u povijesti country muzike. Johnny Casha i njegove country-rockabilly snimke s kultne etikete Sun records (mnogi će se složiti da je Sun najvažnija diskografska kuća u povijesti moderne glazbe) iz druge polovice 1950-ih ne bih komentirao, previše intimno sam uz njih vezan da bih o tome ovdje pisao. Inače, današnji je vlasnik Sun recordsa Justin Timberlake, koliko god da to čudno (degutantno?) zvuči.
Alison Krauss and Union Station na sceni djeluju dvadesetak godina, snimili su desetak albuma, a za svoj rad bili nagrađeni s popriličnim (više od petnaest) brojem Grammya. Na današnjoj country/bluegrass sceni slove za ponajbolje i iznimno popularne izvođače, dok su publici izvan country scene zapeli za uho pojavljivanjem na čuvenom "O'Brother, where art thou?" soundtracku. Kao predmet ovog članka sam odabrao njihov sjajan studijski album iz 1997. godine pod nazivom "So Long So Wrong" izdan za etiketu Rounder i koji se do danas prodao u 6 milijuna primjeraka i koji predstavlja jednu vrlo pitku kombinaciju bluegrassa i akustičnog popa. Smatram da je to jedan od najboljih albuma koji su AKUS do danas snimili. Ovaj je album doživio i reizdanje na audiofilima jako dobro poznatoj etiketi Mobile fidelity.
Osim što se na disku nalazi fantastična muzika (ne bih želio posebno istaknuti niti jednu pjesmu), snimka je također vrhunska, te može poslužiti kao test mnogobrojnih relevantnih audiofilskih parametara. Naravno, što je audio sistem kvalitetniji, to će kvalitete snimke više doći do izražaja. Uživajte u ovom albumu!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti