DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL.5

Patricia Barber "A Distortion of Love"


  tekst: Marko Pecotić, siječanj 2007

Pjevačica, pijanistica i skladateljica Patricia Barber na jazz sceni djeluje gotovo 20 godina, prvi album pod nazivom "Split" je snimila 1989. godine za vlastitu etiketu Floyd records. "Distortion of love" je njezin drugi studijski album, no pravu je pažnju publike stekla tek s idućim albumom "Cafe Blue" koji je izdala etiketa Premonition, a koja je kasnije kupljena od strane Blue Note-a za koji Patricia izdaje albume do današnjih dana. Audiofilima će biti vrijedan podatak da su neki njezini albumi reizdani na etiketi Mobile Fidelity. Iako dugo djeluje na sceni i iza sebe ima skoro desetak studijskih slbuma, Patricia čini se nikada nije upala u prvu ligu najtiražnijih i najpopularnijih jazz pjevačica kao primjerice megapopularna i svugdje prisutna Diana Krall. Što možda i nije tako loše jer bi ju eventualna slava i silan medijski publicitet možda pokvario te razvodnio kvalitetu albuma kao što je to na žalost u slučaju Diane Krall čiji su albumi u zadnje vrijeme sve lošiji i lošiji. K tome, novinari kakvi jesu, u prevelikom broju slučajeva su gospođici Barber posvećivali pažnju zbog njezine gay orijentacije, a u premalom broju slučajeva zbog njezine glazbe.
Vrijedno je spomenuti i da je Patricia jednom nastupila i u Hrvatskoj i to u srpnju 2000. godine u sklopu Liburnia Jazz festivala.
Kao objekt ovog članka sam odabrao pjesmu broj 9 na disku pod nazivom "My Girl". Radi se o soul klasiku koji je u 60-ima proslavio grupu Temptations i koji je na Bilboard listi singlova proveo čak 18 mjeseci. Časopis Rolling Stone je uvrstio "My Girl" na svoju listu 500 najboljih pjesama svih vremena i to na vrlo visoko 88. mjesto. U tehničkom smislu, snimka je savršena i može poslužiti kao odličan test za audio komponete i/ili sisteme. Neću nabrajati i opisivati kako bi ta snimka na kvalitetnom sistemu trebala zvučati, tek ću reći da ona može poslužiti kao odličan test i to pri ocjenjivanju mnogobrojnih relevantnih parametara (bas područje, timbar, dinamika, timing, prostor i sl.).

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti