DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 15

Alan Jackson "Greatest Hits Collection"


  tekst: Marko Pecotić, siječanj 2008

Za one koji to ne znaju, Alan Jackson je velika američka country zvijezda. Na američkoj country sceni se zadnjih petnaestak godina pojavilo mnogo loših izvođača, no s druge strane znatan je i broj vrhunskih country izvođača. Alan Jackson svakako spada u u ovu drugu skupinu, čovjek je do danas snimio šesnaest albuma (zadnji album pod nazivom "Like red on a Rose" je producirala Alison Krauss), prodao je preko 45 milijuna ploča, dobio mnogobrojne Grammye i sl. U ovom članku predstavljam njegovu best of kompilaciju "The Greatest Hits Collection" iz 1995. godine na kojoj se nalazi dvadeset njegovih najvećih hitova iz prve polovice 1990-ih, a ova kompilacija neposredno po svom izdavavanju dolazi na prvo mjesto Country liste i na peto mjesto na Billboard Top 200.

Osim što se na ovom disku nalazi sjajna, doista fantastična i genijalna muzika (a što je opet, naravno, stvar ukusa), kvaliteta snimke je na najvišem mogućem audiofilskom nivou. Po svom karakteru snimka je nešto svijetlije prirode, što u stvarnosti znači da će se na svim tamnijim hifi sistemima ovaj disk moći slušati jako glasno bez ikakvih problema. No zato će ovaj disk biti pravi test za svijetlije i otvorene hifi sisteme. Naime, samo najbolji i vrhunski ustrojeni svijetli i otvoreni hifi sistemi će biti sposobni ovaj album odsvirati jako glasno bez "deranja" u srednje i visokotonskom području.

S diska sam odabrao dvije pjesme. Prva je čuveni "Chattahoochee" koji, kao i sve ostale pjesme na disku, će do punog izražaja doći tek na vrhunskom hifi sistemu. Prvih desetak sekundi pjesme može poslužiti kao test za bas područje. Bas pedala mora ići jako duboko, s dovoljnom količinom volumena i brzine, a opet mora zvučati tvrdo i kontrolirano, s puno puno druka. Poslušajte samo taj doboš ili tu gitaru. Alanov vokal je strašno dobar, na vlastitom hifi sistemu morali biste jasno čuti njegovo grlo vokala.

Druga pjesma koju sam odabrao je obrada rockabilly heroja Eddie Cochrana, dobar stari "Summertime blues". S aspekta visokovjerne reprodukcije, ova je snimka dobra jer se u njoj pojavljuje velik broj instrumenata (dvije akustične gitare, električna gitara, steel gitara, bubanj, bas, klavir, violina, itd) koji neprestano uskaču. Svaki od tih instrumenata mora imati svoje jasno izraženo mjesto u zvučnoj slici, svaki od tih instrumenata se mora jasno razlikovati od ostalih.

Da zaključim, ovo je disk s vrhunskom muzikom i maestralnom audiofilskom kvalitetom snimke - topla preporuka!

YouTube linkovi:
Chattahoochee
Summertime Blues

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti