DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 12

Roberto Murolo "Napoletana" 3CD


  tekst: Dean Baričić, listopad 2007

Skrenuo bih Vam pažnju na jedan CD koji će možda postati jedan od Vama najdražih diskova. Naime, radi se o trostrukom CD-u Roberta Murola, napolitanca koji pjeva od početka 20. stoljeća i snima do svoje pozne dobi. Jednostavno rečeno, Napoletana je CD s napolitanskim pjesmama uz zvukove bogatog i sonornog baritona, te uz pratnju klasične gitare. Sve je odsvirano na toliko jednostavan, a bogat i osebujan način da Vam ovaj disk brzo ulazi pod kožu.

Moj osobni dojam je da se na ovom disku ne radi o nekom sladunjavom talijanskom pjevušenju, već o umjetničkom nenametljivom i sugestivnom glasu Roberta Murola, prećenog zvucima klasične gitare. Činjenica je da Murolo pjeva s velikom lakoćom, bez suvišnog naprezanja i fraziranja, što jasno govori o veličini ovog umjetnika. Nadalje, bez obzira da se u svim pjesmama ovog CD-a čuje samo zvuk baritona i gitare, a uvažavajući umjeće aranžiranja, moj dojam je da me ovaj CD ne zamara niti na trenutak, već Vas poput vremepolova odvodi u posljeratne godine na topli jug Italije.

Glede tehničke ocjene diska mogu reći da je kvaliteta zvuka na zavidnoj razini, što treba imati na umu obzirom da se radi o tonskim zapisima izmedu 1940. – 1962. godine. Naposlijetku preporučam svim ljubiteljima zvuka glasa i gitare da osobno poslušaju ovaj CD i sami prosude o mojim pohvalama.

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti