DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 10

Amy Winehouse "Back to Black"


  tekst: Marko Pecotić, kolovoz 2007

Vrlo rijetko se dogodi da se u mojoj fonoteci i CD playeru nađe album koji se nalazi na aktualnim svjetskim top listama. Komercijalna svjetska muzika je u zadnjih 10 ili 15 godina strašno pala, grunge bendovi iz 1990-ih su bili zadnje kvalitetno što se moglo vidjeti na MTV-u. Megapopularnih stadionskih bendova (poput Pink floyda, Beatlesa, Guns n'Roses ili Queen) više nema, na top listama prva mjesta zauzimaju propale polu pjevačice poput Britney Spears, čitava glazbena industrija se srozala prilično nisko, pa čak i iritantna starleta Paris Hilton izdaje album koji se vrti na radio stanicama i zauzima prostor u novinama.

Djevojka imenom Amy Winehouse pokazuje da iznimke postoje i da se na aktualnim svjetskim top listama može naći dobre muzike. Njezine pjesme (koje su mi se dopale na prvu loptu) sam zadnjih mjeseci često slušao na radiju, no nisam znao tko ih pjeva. "Back to Black" je njezin drugi studijski album koji je u trenutku pisanja ovog clanka najprodavaniji album u Velikoj Britaniji za 2007. godinu.

Amy je bjelkinja koja ima glas crnkinje. Još pocetkom 1950-ih je čuveni Sam Phillips tražio bjelca s glasom crnca i tvrdio je da će, ako takvog nađe, na njemu zaraditi milijune dolara. I našao ga je, u obliku Elvisa Presleya. Da li će i Amy doživjeti sličnu slavu, teško je u ovom trenutku reći. Naime, Amy u zadnje vrijeme puni novinske stupce svojim drogiranjima i alkoholiziranjem, te je za bilo kakvu procjenu nužno da Amy smanji doze heroina, kokaina, tableta i votke da ne bi završila kao Billie Holiday ili Janis Joplin.

Album je žanrovski negdje između soula iz prve polovice 1960-ih i američkih ženskih grupa poput The Shangri-Las, The Chiffons ili The Angels. Muzika ima odličan groove, Amy pjeva iz duše, aranžmani su sjajni, zvuk ima retro štih. Iako mi sve pjesme još nisu 100% legle, cijeli album se sluša s lakocom, bez ikakvog naprezanja. Kakva je snimka u audiofilskom smislu, ne bih znao reći jer album čitavo vrijeme slušam u automobilu, no čini mi se i da je snimka vrlo dobra. Konačna ocjena: pravo malo remek djelo!

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti