DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 28

ANNE SOPHIE MUTTER - "SIMPLY"

(Deutsche Grammophon)

  tekst: Marko Pecotić, travanj 2011

Na ovom svijetu ima toliko divne muzike, i često si mislim kako bi ova rubrika "Diskovi za pamćenje" trebala biti češće ažurirana s više glazbenih naslova. I pritom ne mislim na razno-razne Flacove i skidanje pjesama s interneta - to za mene nema nikakve veze s uživanjem u glazbi. Zovite me konzervativnim, ali PC Audio je - barem u mojim očima - čisto ubojstvo za muziku. Ja želim u rukama posjedovati original disk ili LP ploču. I tu nema alternative, barem za mene.

Na ovom svijetu ima toliko divne muzike, i naprosto mi je žao što audiofili kao takvi - ako ćemo biti realni - u većini slučajeva nisu ljubitelji glazbe. Audiofile zanimaju neke sasvim druge stvari (poput vječnog mijenjanja kabela u sustavu), glazba je tu sasvim sporedna.

Iako nisam neki veliki ljubitelj violine (više volim zvuk koncertnog klavira ili klasične gitare), u ovom članku ću predstaviti jednu sjajnu mladu violinisticu. Radi se o Anne Sophie Mutter, čuvenoj Njemici koja je izdala čitav niz diskova za njemačku etiketu Deutsche Grammophon, a slovi za jednu od najpoznatijih violinistica u svijetu. Ovaj disk je svojevrsna kompilacija na kojoj su sadržana popularna djela klasične glazbe koja je Anne ranije izdala na nekim drugim albumima.

Iako ovaj disk nosi naslov "Simply", nema ništa jednostavnog ili predvidljivog u njezinoj svirci. Kako god da bilo, čitav disk se sluša - barem je tako u mojem slučaju - u jednom dahu. Njezina izvedba je nepredvidljiva, virtuozna, impresivna, uvlači slušatelja u srž, budi emocije, diže dlake na čitavom tijelu, puni adrenalinom. I tako dalje, i tako dalje - bolje da stanem prije negoli mi opisi postanu patetični. Ako se niste ranije sretali s opusom ove njemačke violinistice, ovaj disk je najbolji način da počnete s tom praksom.

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti