DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 27

CHOPIN - 4 SCHERZI - IVO POGORELIĆ

(Deutsche Grammophon)

  tekst: Marko Pecotić, travanj 2011

Svakom audiofilu i/ili ljubitelju glazbe bi veliki koncertni klavir trebao biti referentni instrument, majka svih glazbala. Gotovo da ne postoji instrument koji ima moćniji, veći, bogatiji i impresivniji ton od koncertnog klavira. Baš zato koncertni je klavir jedan od onih instrumenata koje je najteže ispravno reproducirati na Hi-Fi sustavu.

Posljednjih pola godine ili godinu dana moj glazbeni ukus se podosta suzio, postao sam alergičan na mnoge glazbene žanrove i/ili izvođače. Uglavnom slušam ili opskurni country/western swing/bluegrass iz druge polovice 1940-ih i prve polovice 1950-ih, ili sam na Smithsima i Clashu od jutra do mraka, ili pak brijem na solo koncertni klavir. Ako je u igri klavir, onda on mora biti solo (ne trpim nikakve druge instrumente uz njega), i mora biti klasična glazba. I po mogućnosti da je Steinway.

Od nekakvih desetak Pogorelićevih CD-ova koje imam, izvojio sam upravo ovaj. Mislim da bi široj publici baš ovaj disk mogao biti vrlo slušljiv, pa i onima koji nisu fanovi Chopina ili Pogorelića.

Muzika (a i svirka!) je maestralna, magična i uzbudljiva. Kod većine CD-ova ćete nerijetko stiskati gumb "Next" na daljinskom upravljaču, a na ovom disku, barem se to meni dešava, ćete stiskati gumb "Previous" ne biste li ponovo čuli neku sekvencu. Kvaliteta snimke je perfektna, čisto savršenstvo, audiofilsko nebo (nije ovo, dakako, najbolja snimka klavira koju sam čuo). Naravno, što kvalitetniji sustav imate, to će ovaj disk bolje zvučati. Pa ako tražite referentnu snimku koncertnog klavira, evo je.

P.S. - disk je snimljen u 16-bit rezoluciji. Svi oni koji briju na današnje (over)samplinge i slične DAC ludorije bi trebali dobro poslušati kako jedna vrhunska 16-bit snimka može zvučati.

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti