DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 26

John Rutter "Requiem and Five Anthems"


  tekst: Nenad Grakalić, ožujak 2010

Dirigent: Timothy Seelig
Orkestar:
- Dennis Brickman (oboa)
- Michael Sullivan (flauta)
- Lois Weaver (flauta)
- Christopher Adkins (čelo)
- Ross Powell (klarinet)
- David Williams (harfa)
- Michael Pfeifer (udaraljke)
- Joel Martinson (orgulje)
- Michael Burton (timpani)
Sopran: Nancy Keith
Ženski zbor "Dallas Women's Chorus"
Muški zbor "Turtle Creek Chorale"


Jeste li ikada na prvo slušanje osjetili povezanost sa skladbom, iskrenost, ljepotu i osjećaj da ariju koju slušate nećete nikada zaboraviti i da će vas ta ista arija proganjati danima i noćima?

Ako je odgovor pozitivan, tada vas mogu izvjestiti da je pred nama snimka upravo takvog djela. Nastalo na zasadama klasične sakralne glazbe, uz vrsno poznavanje suvremenih izričaja, ovo djelo osvaja ljepotom, kompleksnošću i istovremeno pitkom jednostavnošću. Nadnaravno lijep i topao sopran, sjajno aranžiran orkestar, moćne orgulje i mješoviti zbor s preko 300 pjevača izazivaju nesvjesnu euforiju i navalu adrenalina. Ova veličanstvena snimka je napravljena u simfonijskom centru Meyerson čija savršena akustika dodatno naglašava ljepotu ovog djela.

John Rutter rođen je 1945. u Londonu, a skladati, dirigirati i snimati svoje radove je počeo još za vrijeme studija glazbe. Od 1975. do 1979. bio je glazbeni ravnatelj na matičnom fakultetu, a osnovao je i Cambridge Singers čiji je i danas voditelj i dirigent. Najpoznatija su mu djela Requiem (1985.) i Magnificat (1990.). Skladao je instrumentalna i orkestralna djela, opere, kao i djela za djecu. Godine 1988. proglašen je počasnim članom Westminster Choir College iz Princetona, a canterburyjski nadbiskup nagradio ga je doktoratom za glazbu, priznajući tako njegov veliki doprinos suvremenoj sakralnoj glazbi.

Skladbe Johna Ruttera eklektične su, nastale pod utjecajem francuskih i engleskih korala ranog 20. stoljeća, a pokazuju i sklonost autora lakoglazbenoj literaturi (u najboljem smislu riječi), kao i dobro poznavanje djela klasičnih američkih skladatelja. Očeva smrt nagnala je Ruttera da se posveti skladanju Requiema, forme na tragu Fauréovog remek-djela. Zbog svoje melodičnosti i ljepote, a bez natruha pop glazbe koja je prisutna u djelima nekih suvremenih autora sličnih djela, Requiem je namijenjen širem slušateljstvu, a ponajmanje kritičarima.

Requiem se pojavljuje na mnogim respektabilnim etiketama, uz manje ili veće zborove, ali je ipak najupečatljivija ova snimka za kalifornijski Reference Recordings zbog dva velika (muški i ženski) zbora, a uz njih tu su i veličanstven vodeći sopran, spektakularna orguljska pratnja i odličan, premda mali orkestar. Lirika solo glasa i pratećih zborova - makar ima disonantnih akorda koji su standardni dio suvremene glazbe - lijepo i umilno, ali jasno i žestoko prenosi emocije.

U prvi stavak uvodi nas Requiem aeternam i Kyrie, a drugi stavak Iz dubine se temelji na 130. psalmu koji se često koristi na anglikanskim sprovodima. Napisan u C-molu, sadrži sjajan solo na violončelu. Treći, meni najljepši stavak je motet Pie Jesu koji počinje umilnom lirskom sopranskom dionicom uz pratnju zbora, orgulja i malenog sastava s harfom. Veličanstveno uključivanje zborova, nakon soprana, ponavlja Dona eis requiem, Dona eis sempiternam requiem. Četvrti stavak je Sanctus (i Benedictus), veselo i živahno orkestriran uz zvona, obou, timpane i flautu. Peti dio je Agnus Dei, šesti je Psalm 23, sedmi uključuje tekst Čuh glas iz Raja iz Knjige pučkih pogrebnih molitvi i pričesni napjev iz Tridentinske mise (Lux aeterna).

Ovo je briljatna snimka, ali i ljupko i vrijedno djelo koje u današnje doba modernih disonantnih i često iritantnih napjeva vraća vjeru slušatelja da i danas postoje skladatelji koji mogu napisati djela koja su istovremeno moderna i klasična. Različita raspoloženja, stilska raznolikost, utjecaji od jednostavnih napjeva do jazza i bluesa spojeni su u uvjerljivu cjelinu koja osvaja, i koja će se dopasti mnogim ljubiteljima vrhunske izvedbe i vrhunske snimke.

  LINKOVI:
  You Tube
  mp3 sampleri

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti