DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 22

The Cramps - In memoriam LUX INTERIOR
R.I.P.tekst: Marko Pecotić, veljača 2009
foto: www.thecramps.com

"They did that God Damn Rock'n'roll
The kinda stuff that don't save souls
Ain't nuthin' good about it that I know
I dig that God Damn rock'n'roll"


U ovim stihovima (The Cramps "God Damn Rock'n'roll", album Stay Sick!) je sadržana sva povijest i sav smisao rock'n'rolla od njegovih početaka iz 1950-ih pa sve do danas. U ovim stihovima je sadržana poruka koju su svijetu donijeli The Cramps. Rijetki su bendovi koji su imali magiju kakvu su imali Crampsi - plemensko i primitivno lupanje bubnjeva, banalne gitarske dionice i sjajan vokalni performans (koji uključuje gutanje mikrofona, lascivne pokrete, stenjanje, uzdisanje i sl.) bili su dovoljni da Crampse učine jednom od najsvijetljih i nadugovječnijih priča u povijesti rock'n'rolla.

4. veljače 2009. ostat će u mnogim srcima diljem svijeta zapamćen kao gorak dan, kao dan kada nas je napustio jedan od najvećih. Lux Interior, pjevač benda The Cramps, je u dobi od 62 godine umro u srijedu ujutro, 4. veljače, zbog problema u radu srca. Rođen kao Erick Lee Purkhiser, Lux je osnovao Crampse 1972. s gitaristicom Poison Ivy (rođena kao Kristy Wallace) s kojom se vjenčao i koja mu je bila družica sve do smrti. Legenda kaže da je Lux pokupio Ivy na autoputu negdje u Kaliforniji dok je ona stopirala. Ubrzo formiraju bend i 1975. sele u New York gdje postaju integralni dio scene okupljene oko kultnog kluba CBGB - ali po zvuku su bili potpuno drugačiji i od Ramonesa i od Blondie i od Television. Povijesno i kronološki gledano, Cramps su svirali u vremenima kada su svijetom harali bendovi poput Dire straits, ABBA ili Queen na mainstream nivou, ali čak i na ne-mainstream nivou su jedni Ramonesi (s kojima su Crampsi prijateljevali) prema prvom albumu Crampsa zvučali kao Lake note pjesme Eurovizije.

Više puta sam se pitao i pokušavao protumačiti njihova scenska imena. Pa sam došao do zaključka koji mi se čini logičnim, a to je da Poison Ivy označava otrovnu, bodljikavu i neprobojnu vanjšinu (Poison Ivy), ali kada je uspijete probiti čeka vas lijepa i luksuzna unutrašnjost (Lux Interior).

Tijekom više od 30 godina neprekidnog postojanja i djelovanja, Crampsi su snimili desetak studijskih albuma, plus mnogobrojne kompilacije, live albume, singlice, bootleg albume i sl. Kroz bend su prošle različite postave bubnjara ili basista, dok su na čelu benda uvijek bili Lux (vokal) i Ivy (gitara). Ako ste Cramps početnik, TOP 4 Cramps albuma koje morate imate su: Stay Sick!, Bad Music For Bad People, Songs The Lord Taught Us i Smell of Female.

Žanrovski, Crampsi su... hmm - Crampse je nemoguće smjestiti u neki kalup, okvir ili žanr. Crampsi su... Crampsi! Laici pogrešno smatraju da Crampsi pripadaju psychobilly žanru, što su i sami Crampsi više puta negirali. Pod dominantim utjecajem sirovog rockabilly zvuka iz druge polovice 1950-ih i garage punka iz 1960-ih, te pod direktnim utjecajem trash B-filmova, Crampsi su, možemo to slobodno reći, kreirali vlastiti glazbeni žanr. Od svih bendova, Crampsi su ujedno i najutjecajniji bend mog života. Niti jedan drugi bend na mene nije izvršio utjecaj poput njih.

Kronološki i diskografski gledano, djelovanje Crampsa se može podijeliti u tri faze. Prva faza od 1977. do 1986. u kojoj su izdali svoj prvi album Songs The Lord Taught Us, live album Smell of Female ili pak legendarni Bad Music For Bad People (kompilacija singlica), to je faza u kojoj su imali 2 gitare, bubanj i vokal, bez bas gitare, ovo je faza u kojoj su Crampsi zvučali izrazito sirovo, faza koju fanovi smatraju najboljom. Sve što su Crampsi radili i snimili u ovoj fazi se smatra vrhunskom radom bez greške. Druga faza je faza od 1986. do 1994. koju su obilježilia albumi poput Stay Sick! ili A Date With Elvis. U ovoj fazi Crampsi imaju drugačiji zvuk, više ne zvuče tako sirovo, uveli su bas gitaru u bend, a i single Bikini Girls With Machine Guns se vrti na MTV-u, a Crampsi ulaze na UK Top 40. Treća faza traje od 1994. do današnjih dana i u toj fazi Crampsi imaju manje komercijalan zvuk nego u drugoj fazi. Ovu su fazu obilježili albumi kao što su izvrstan Flame Job i nešto lošiji Big Beat From Badsville.

Po čemu će Crampsi dobiti svoje mjesto u glazbenim encikopedijama? Na pamet mi pada nekoliko argumenata. Prvo, bili su jedinstveni u svom glazbenom izričaju, u scenskom nastupu, tekstovi pjesama su genijalno kreativni, perverzni i duhoviti. Drugo, iza sebe su ostavili jedan od najkultnijh koncertnih video zapisa svih vremena, to je snimka njihovog koncerta koji su 1978. održali u Napa State Mental Hospital - u prijevodu na hrvatski, taj koncert su održali u kalifornijskoj umobolnici. Mislite da je Johnny Cash faca jer je snimio dva albuma (At Folsom Prison i At San Quentin) u zatvorima, ha? Crampsi idu korak dalje i rade koncert u ludari. Svatko svira gdje mu valjda najviše paše. Koncert (danas dostupan na DVD-u) je snimljen amaterskom VHS crno-bijelom kamerom, a sadrži rijetko viđenu koncertnu autentičnost. Iz današnje perpektive gledano, ostaje pitanje kako je moguće i tko im je dopustio da održe koncert u ludari pred luđacima. Na tom se koncertu Lux na trenutke mora boriti s pacijenticom iz publike koja mu krade mikrofon, a kada ga ukrade ona se na njega i dere, a Lux joj ga pokušava uzeti natrag. No i u tim trenucima, dok se ona usred pjesme dere na mikrofon, imate dojam da se njezina vriska savršeno uklapa u koncert i to kaotično ludilo.

U drugoj polovici 1990-ih, Crampsi su održali koncert u maloj dvorani Doma sportova pred tisuću ili dvije fanova. Bio sam sretan što sam te noći, u druženju s bendom na parkiralištu Doma Sportova, dobio na poklon crne rukavice koje je Lux nosio te noći na koncertu, kao i komad pozornice koji je Lux odgrizao te noći (i slomio zub). Vijest o smrti tog čovjeka ostavlja prazninu, nevjericu i suzne oči. R.I.P.

A sada slijedi par spotova. Djeco - gledajte, učite i plačite!

What's Inside A Girl - live
Let's Get Fucked Up
Let's Get Fucked Up - live
Garbageman
Like A Bad Girl Should
Tear It Up - live
R.I.P. Lux Interior

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila.
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti.