DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 20

Batmobile "Batmobile"


  tekst: Marko Pecotić, kolovoz 2008

Sredinom 1970-ih u Europi se pored općepoznatog nastanka punka paraleno odvija i jedan revival - rockabilly. Dok je punk bio posredno pod utjecajem rockabillya iz druge polovice 1950-ih, paraleni rockabilly revival je izrodio dva glavna glazbena pravca: neo-rockabilly i psychobilly. Neo-rockabilly se oslanjao na moderniji i komercijalno atraktivniji zvuk od onog iz pedesetih, dok su tesktovi i dalje ostali na razini pedesetih: cure, auti, subotnji izlasci i sl. Psychobilly je nastao kao otklon od toga, te još više kao otklon od nadobudnih fimova tipa Briljantin koji su bili prilično popularni u ono doba. Uz znatno žešci zvuk, koji često opisuju kao mješavinu rockabillya i punka, psychobilly se oslanjao na tekstove o vukodlacima, B filmove i sl. Uz cijelu priču je išla i prepoznatljiva ikonografija koja je međuostalim uključivala frizuru na pola puta između irokeza i kokotice – na sredini glave je velika kokotica, a glava je sa strane obrijana na ćelavo. Pojam psyhobilly je prvi upotrebio Johnny Cash u pjesmi One piece at the time u kojoj opisuje psychobilly Cadillac.

Psychobilly pokret je nastao u Engleskoj gdje su nastali najbolji bendovi i snimljene najbolje ploče, a kasnije se pokret širi i na ostatak Europe, još kasnije i na Ameriku, ali to više nije bilo to. Jedan od rijetkih neengleskih bendova koji je zvučao jako dobro bili su nizozemski Batmobile. Kao i kod većine bendova, pa tako i u ovom slučaju, prvi albumi su obično bili i najbolji. Album je izdan za etiketu KIX4U, koja je bila podetiketa u ono doba velikog Rockhouse recordsa. Album je nastao u dva popodneva: prvo popodne se sviralo i snimalo, drugo popodne se radilo na snimci. Album je snimljen uživo u studiju što je danas nezmislivo, jer danas svi snimaju step-by-step, a neuvježbani bandovi provode mjesece i mjesece u studiju ne bi li snimili par pjesama. Album je svjetlo dana ugledao 1985., na tržištu je prošao sjajno, te i danas slovi kao jedan od temeljnih i najkvalitetnijih albuma kompletnog žanra.

Album je i danas lako nabavljiv putem interneta. Posjedujem i CD i vinil izdanje, te malu prednost dajem vinilnom izdanju koje ipak zvuči nešto bolje. Uglavnom, radi se o jednom od najslušanijih i najizlizanijih albuma iz moje fonoteke, ovo je muzika koja me pumpa adrenalinom i puni baterije bolje od bilo kojeg antistres programa.

YOU TUBE LINKOVI:
TRANSSYLVANIAN EXPRESS
ZOMBIE RIOT - live
TRANSSYLVANIAN EXPRESS - live
SCUM OF THE NEIGHBOURHOOD - live
BAT ATTACK - live
KlubFoot - TV prilog

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti