DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 18

Sabina Sciubba & Antonio Forcione
"Meet me in London"

NAIM LP068, NAIM CD 021


  tekst: Nenad Grakalić, lipanj 2008

Diskografska kuća Naim je dio kompanije Naim Audio koja se bavi proizvodnjom vrhunskih hifi uređaja. Njihova je filozofija: postići apsolutnu kvalitetu zvuka i zadržati osobnost umjetnosti svakog glazbenika. Razlog osnivanja etikete Naim je bila frustracija loše zvučećim snimkama većine nosača zvuka. U Naimu su tvrdili da se kvaliteta i prirodnost zvuka mogu podići na puno višu razinu. Analizom različitih faza snimanja, produkcije i proizvodnje CD-ova, slušnih testova i usporedbi, došlo se do definitivne metode kako napraviti vjernu i prirodnu snimku. Pri čemu se koriste različite metode – od najjednostavnijeg snimanja s 2 mikrofona do multikanalnog snimanja. U oba slučaja želja je postići najprirodniji mogući zvuk te osim glazbe prenijeti i ugođaj, prostor u kojem je snimka nastala. Metoda snimanja nazvana True Stereo jedna je od tehnika kojom se najvjernije mogu uhvatiti sve čarolije glazbe. Temelji se na korištenju 2 mikrofona obješena u prostoru dobre akustike. Krajnji rezultat nudi živu, akustički realističnu perspektivu glazbe. Zvuk se snima direktno na 2 kanala pa nema prilike ni potrebe za miksanjem. Pozicioniranje mikrofona je kritično i to je jedina mogućnost podešavanja razine glasnoće pojedinih instrumenata na snimci. Na primjer, snažnija ili slabija razina zvuka kontrabasa postiže se njegovim približavanjem ili udaljavanjem od mikrofona. Naim katalog danas sadrži stotinjak prekrasnih umjetničkih djela za izbirljive glazboljupce najviših zahtjeva.

Tvrtka se trudi objavljivati radove umjetnika koji ne bi imali šanse doprijeti do šireg slušateljstva i spojiti ih s etabliranim virtuozima svojih instrumenata. Svjetski priznati virtuoz gitare Antonio Forcione, legendarni kontrabasist Charlie Haden, pijanisti Chris Anderson, Mike Melvoin i John Taylor neka su od imena u portfoliu etikete. Recentne snimke uključuju radove Freda Simona koji je radio za new age etiketu Windham Hill, bivšeg klavijaturiste sastava Level 42 Mike Lindupa, The Laurence Hobgood Tria – glazbenici koji čine prateći sastav Kurt Ellinga. Tu su i sastavi klasične glazbe: britanski Allegri Quartet, Norwegian Chamber Orchestra kojim dirigira Iona Brown i slavni Havard Gimse. U Naimu ne žele imati nikakav utjecaj na autorstvo i osobnost glazbenika i samu glazbu jer smatraju da samo potpuna umjetnička sloboda daje najbolje rezultate.

Posebna je radost dio toga provjeriti na ploči Meet me in London dueta koji čine Sabina Sciubba i Antonio Forcione. Svestrani glas Sabine Sciubbe dostojan je izazov čarobnim gitarama Antonia Forcionea a najupečatljiviji dijelovi su dvoboji glasa i gitare kad se ni jednom ne može osporiti autoritet, sposobnost bacanja čarolije na slušatelja i nevjerojatna zaigranost. Sigurnost kojom Sabina i Antonio barataju svojim instrumentima zapanjujuća je i nikad ne odlazi u nepotrebno komplicirane matrice i virtuoznost radi samopromocije, već je uvijek u funkciji umjetničke impresije i potreba skladbe. Naročito u obradama dobro poznatih pjesama (Vision, Stevie Wondera; Take Five, Paula Desmonda; Caruso, Luccia Dalle i posebice Could You Believe? Ala Jarreaua) prepoznatljiva je vještina kojom oboje umjetnika udahnjuje neki novi, dosad nepoznati život u kolotečinu poznatih melodija. Sabinin topli glas nevjerojatnog raspona i lakoće bešavnog prijelaza iz najviših u duboke registre sjajno je dopunjen i popunjen vatrometom gitarskih nota. Iako eksplozivno i atraktivno izvedene, skladbe zadržavaju izvorno zamišljenu atmosferu. U sastavu koji im se povremeno pridružuje i, neprimjetno ali znalački pomaže, članovi su: Davide Mantovani i Malcolm Creese na bas gitari i kontrabasu, Bosco de Oliveira, udaraljke i Adam Glasser na harmonici.

Vinilno izdanje je, u odnosu na CD, dobilo na prostornosti, dinamici, rezoluciji i dubljim i kontroliranijim najnižim oktavama, a objavljeno je 2003. god.

Sabina Sciubba rodila se u Rimu, odrastala u Nici i Münchenu, a zatim živjela u Londonu. Nakon snimanja 2 albuma za Naim, seli u Brooklyn gdje nastavlja rad u egzotičnom sastavu Brazilian Girls koji, osim nje kao pjevačice, čine tri glazbenika. Najčešće nastupa pod čipkanom maskom a pjeva na 5 jezika koje i tečno govori.

Antonio Forcione, kojega zovu Jimi Hendrix akustične gitare, rodio se u Italiji, a od 1983. god živi i radi u Londonu. Snimio je 16 nosača zvuka i smatraju ga jednim od najboljih gitarista današnjice. Koncertira često širom Europe i svijeta. U zadnje vrijeme prateći sastav čine celo, flauta, kontrabas i udaraljke.

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti