DISKOVI ZA PAMĆENJE, VOL. 16

Hazmat Modine "Bahamut"


  tekst: Nenad Grakalić, travanj 2008

Zamislite vesele, radosne i razigrane pjesme Toma Waitsa skladane, odsvirane i otpjevane u suradnji s Ry Cooderom, Gogol Bordelom i Fanafare Ciocarlie, s legendarnim Jaybird Colemanom na usnoj harmonici, uz lagani utjecaj Cajun i Klezmer izričaja i Tuva pjevanja s gypsy-swing ritmovima Taraf de Haidouks uz pomoć Chuck E. Weissa i gitare Marca Ribota!

Ako ste dovoljno maštoviti da zamislite tako nešto, dobili ste samo djelić čarolije koju na svom prvijencu "Bahamut" s nama dijeli osebujni sastav Hazmat Modine iz New Yorka. Vođa benda, Wade Schuman, slikar i voditelj katedre slikarstva na New York Academy of Art, svira dijatonsku usnu harmnoniku, gitaru, gitarski bendžo i pjeva svojim grlenim načinom. Randy Weinstein puše u dijatonsku i kromatsku harmoniku šeng (kineska inačica panove frule) i pjeva, Joseph Daley opkoljen je tubom, Pam Fleming igra se s trubom i krilnicom, Steve Elson zabavlja se saksofonom i dudukom (armenska frula), Pete Smith trza žice gitare, Michael Gomez svira drugu gitaru, metalnu gitaru i gitarski bendžo a za ritam je zadužen bubnjar Rich Huntley.

Glazba je vrlo inteligentna, sofisticirana i nadasve poštena. Ne podliježe trendovima, već je posljedica znatiželjnih umova samih članova (napose Wade Schumana), istraživanja svjetske glazbene baštine i transponiranja u "American point of view". Ako vam nožice lagane, kao neovisna živa bića, stanu skakutati uokolo uz pjesmu koja se trenutno čuje, najvjerojatnije ste na omiljenoj radio postaji natrčali na Bahamut ili koju drugu skladbu Hazmat Modina. Aranžmani, vokalne dionice, izmjene ritmova, sinkope u skoro svakom taktu toliko su zarazni i zabavni da je nemoguće prestati. Kao i svaka ovisnost, i ova o Hazmat Modine teško je izlječiva.

Bend nije od jučer, postoje već pet godina, a Wade Schuman je živa enciklopedija američke glazbe i kulture. Nevjerojatno inteligentno, znalački i nadahnuto u svojim skladbama spaja najrazličitije utjecaje u besramno zabavnu i divlju kombinaciju bluesa, americane i svih već navedenih izričaja. Ponekad svirka podsjeća na raštimane sajamske ciganske bande pod utjecajem opijata, ali taj dojam nije plod slučajnosti već golemog znanja i iskustva.

Hazmat Modine nominirani su za prestižnu BBC World Music Award za 2008. godinu. Uzbudljivi pokretači klupskih masa New Yorka dolaze na europsku turneju i zahvaljujući Stojedinici sviraju u klubu Aquarius 4. svibnja. Najljepše vas molim, nemojte to propustiti! Ili još bolje, nemojte doći, biti će više mjesta za mene (jer ne volim gužvu).

Komentirajte ovaj članak!
Pošaljite svoje komentare putem maila
Komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti