AUDIO DNEVNIK

šesti nastavak


  tekst: Dean Baričić, listopad 2006
  napomena urednika: većina stvarnih likova su u tekstu zamijenjeni izmišljenim imenima

  29. prosinca 2004.
Ovih dana sam upoznao jednog dragog čovjeka, čini mi se bar na prvi pogled da imamo dosta slična poimanja glazbe i zvuka, odnosno onoga što čini naš hoby. Veseli čovjeka uvijek kad nade nešto više za razgovor s odredenom osobom osim uobičajenih fraza i tim više, kada ti se netko dopadne na prvi pogled nastojiš upotpuniti odnos odnosno upoznati tu osobu što bolje iz različitih vizura.

  10. siječnja 2005.
Prošlog tjedna sam kupio VPI 16.5 HW čistač ploča. I nakon što sam oprao prvih nekoliko ploča originalnom tekućinom, mojem oduševljenju nije bilo kraja. Toliko su bolje svirale od onih opranih prije na Edinom stroju da to nije bilo za vjerovati. Pozadinski šum je puno manje izražen i sve je sviralo lakše, opuštenije. Do sada sam oprao 20-ak ploča i sada je cijela kolekcija oprana. Postepeno mi je u planu one ploče koje budem kanio svirati odredeni dan oprati ponovo nakon pranja na Edinom stroju i staviti iste u nove sleevse tako da ću vjerovatno nakon cca godinu dana oprati nekih 300 ploča, a obzirom da sam kupio i rezervnu tubu za usisavanje istu budem prema preporuci promijenio nakon nekih 200 pranja.


  18. siječnja 2005.
Jučer sam bio na piću s frendom, druženje je bilo jako ugodno. Kupio je 2 seta cijevi iz Californije, a što je najbolje pošiljka mu je došla u roku 2 dana, a nije platio na sumu od 180 USD nikakvu carinu. Cekam tekućinu za pranje vinila koju sam narucio od Audio Advisora 31. prosinca i nadam se da ce sa isporukom biti sve u redu. Polako bih morao nabaviti, tj. naručiti još malo sleevsa, jer će mi uskoro trebati za novooprane ploče.

  10. veljače 2005.
Tekućina za čišćenje ploča nikako da stigne iz Amerike, tako da polako već gubim nadu da ce i stići. Što se može, jedna škola oko naručivanja stvari preko interneta. Glazbe u slobodno vrijeme nema baš puno. Što me je neki dan iznenadilo je da je supruga taj dan znala upaliti sistem i pustiti CD u pogon, navodno su mali i ona htjeli slušati novi CD s pričicama i pjesmicama za djecu. To poslijepodne smo supruga i ja slušali Tristana i Izoldu i bilo nam je lijepo. Tada sam rekao supruzi da mi je ljepše slušati glazbu u društvu nego sam. Složili smo se da bi ipak trebali povremeno provesti više zajedničkih trenutaka uz glazbu i druženje.

  28.veljače 2005.
Zima nikako ne prestaje. U subotu mi je u gostima bio frend iz Španskog. Pokazao sam mu svoju uvezanu kolekciju vinyla i pohvalno se izrazio o istoj knjizi. Meni se ne čini tako teško ovo piskaranje, koje se odvija od rujna 2001.god., a možda ce osim mojoj djeci, biti jednog dana interesantno još nekome. U audiju ništa novoga osim poneka ploča. Još uvijek čekam VPI tekucinu iz US i nadam se da ce ipak doći.

  31. ožujka 2005.
Prodao sam u međuvremenu Clean Stream. Naručio sam Hydru 6 i mislim da bi za mjesec dana mogla biti kod mene. Isto tako sam kupio odnosno zamjenito Diamondback za Taipan Shunyata kabel koji ce doci na Hydru 6. Ostaje da vidim pomak koji možda i neće biti na bolje ukupno gledajući, a tada cu mislim ipak lakše prodati Hydru 6 nego novog Clean Streama.

  12. travnja 2005.
Jučer sam se družio s Kikijem i njegovim skupim sistemom nakon dugo, dugo vremena. Moram priznati da me zvuk koji sam slušao gotovo 2 sata nije nimalo impresionirao. Medutim ne u smislu početnih neuroza i impresija koje bih pri tome trebao ocekivati već mi jednostavno zvuk nije po čefu. Premekano, presmooth ukratko dosta nezanimljivo. Što je uzrok tomu stvarno ne znam, a uostalom i nije moj problem. Uglavnom nisam prekritičan kod slušanja, ali obzirom na audiofilski staž mogu procjenu o onome što mi se svida ili ne svida donijeti vec nakon pola sata slušanja.

  17. svibnja 2005.
Čeka se nestrpljivo Hydra 6. Možda stigne čak danas, ali ako ne danas onda sigurno do petka. Od slušanaca kod prijatelja, mogu reći da sam prije 10 dana bio kod frenda i da smo osim lijepog i ugodnog slušanca proveli i ugodnu večer čavrljajući o svemu i svačemu. Casopise vec dulje vremena ne kupujem što iz razloga što nemam interesa za nove uredaje, a i iz razloga nagomilavanja hrpa časopisa koje onda nosim na more, a i tamo nemam baš previše mjesta za čuvanje starih brojeva. Veselim se jako Hydri iako ustvari imam osjećaj da nemam što više postići u pogledu kavalitete svoj zvuka, jer je on uistinu na zavidnoj razini.

  8. lipnja 2005.
Konačno je nakon dugo dugo čekanja 25. svibnja stigla Shunyata Research Hydra 6. U početku mi se zvuk koji je odlazio iz sistema baš i nije previše dopao, ali nakon nekih 20-tak sati stvari su se popravile i danas nakon 70 sati radi prilično dobro. Interesantno ce biti čuti da li ce se zvuk još popravljati do 200-injak sati koliko je preporuka za usviravanje Shunyatinih uredaja. Inače, kupio sam u meduvremeu L'Art du Sol tekućinu za čišcenje vinyla i nakon što sam malu količinu napravio pomješajuci pri tome običnu destiliranu vodu, moram priznati da je sredstvo izvrsno, kako sonično tako i vizuelno. Naime ploča se toliko sjaji nakon pranja da to isto nisam primijetio perući nekad ploče s Edinom tekućinom na bazi alkohola.


  8. srpnja 2005.
Sada tek vidim da gotovo mjesec dana nisam ništa zapisao u dnevnik. Jučer sam dobio na probu Pass X 150.5 i moram reći da sam u početku bio oduševljen snagom i brzinom zvuka koji je dopirao iz Cremona. I tako se slušanac odužio od 6 do 1 iza ponoći. Medutim unatoč prvotnom oduševljenju, moram priznati da sam pri kraju slušanja počeo vec nalaziti zamjerke zvuku koji me je prvotno gotovo oborio s nogu. Bolje rečeno bio sam umoran od slušanja, a što mi se nikad nije dešavalo pa i pri dužim slušanjima Aleph 3 u svom sistemu. Danas dolazi Kiki kod mene na slušanac, ali bez obzira na njegovo mišljenje, gotovo da sam siguran da se ne bih odlučio za prodaju Alepha i kupovinu X 150.5.

  13. srpnja 2005.
Kupio sam jučer CD s glazbom iz filma Talk to her - Almodovar. Jako je lijepa pjesma Paloma. Inače uvečer sam poslušao koncert za gitaru Gulliani i Holstovu Planet. Još sam primjetio da se na zvučnici Frog nakupilo prljavštine na podnožju iste i to kao da su bili komadići vinyla. Lagano sam ih obrisao s malim kistom. Prekjučer sam namazao sa silikonskim uljem membranu srednjetonca i kožu prednje ploče na Auditoru. Veli mi Danko da je i on to radio 2 puta godišnje.
Pronašao sam kritiku pojačala koje bi me moglo zanimati kao zamjena za Alepha 3, a to je Plinius 102. Ali teško je dati ocjenu bez slušnog testa, a kako stvari stoje teško i da cu biti u prilici čuti taj uredaj u skoroj budućnosti. Sve u svemu najbolje je smiriti se i zaboraviti neko vrijeme i na pojačalo i na sve ostalo i uživati u pločama kojih hvala Bogu ima dosta.
Slušao sam nekoliko opera, izmadu ostalog Don Carlosa i Wagnerovog Tristana i Izoldu - kada okrenem potenciometar na 1 sat zvučni pritisak je dosta jak, ali ne prejak, tako da je soba puna zvuka, dok se lijevo i desno u sobama ne osjeti tolika glasnoca.
Danas sam odlučio da cu se malo odmoriti kako od slušanja tako i od druženja, možda malo prošetati po knjižarama i prepustiti se drugim stvarima.

  28. srpnja 2005.
Jučer uvečer sam slušao Wagnerov Parsifal na DG, s Dunjom Vejzović. Snimka fenomenalna, a izvedba još bolja. Tempreatura baš i nije bila izvrsna u dnevnoj sobi je bilo oko 28 st. C, što baš i nije optimalno za slušanje. Kako ploče slušam na nešto većoj razini glasnoće nego prije potrebno je nekad oprane ploče ponovo prati s L'Art du Sol tekućinom kako bi pucketanje bilo što manje. Jučer se nisam vidio ni sa kime i mogu reci da mi je to lagano i odgovaralo. Danas je jako vruć dan i ne znam da li će biti uopće moguće poslušati još neku ploču prije godišnjeg. Jucer sam cuo i Zorana koji je stigao na more. Rekao mi je da su ploče na sigurnome. Uspio je dobiti Sumrak bogova – Wagner i Uskrsnuće - Mahler sa Soltijem, tako da sam jako sretan da imam konačno zaokruženog Wagnera sa svim njegovim operama.

  29. srpnja 2005.
Danas konačno odlazim iz Zagreba na more. Dosta mi je vec samoće, tako da se veselim moru. U stanu je jučer uvecer u 11 kada sam otvorio prozore bilo 28,9 C. Tijekom noći temperatura se spustila na svega 28,1 i do prvog zahladenja mislim da će biti još toplije u stanu.

  31. kolovoza 2005.
Slušao sam glazbu u noći 5. kolovoza 2005.god. na 3. programu HRT-a na starom Iskrinom radiju i uživao sam u glazbi neopterećen zvukom. Kada covjek nije opterećen samomo kvalitetom zvuka može sigurno više se uživiti u samu glazbu. Čitao sam pri tome članak iz Stereophilea o iluzijama i predrasudama u našem hobiju. Izvrstan članak i mislim da ce mi isti poslužiti pri pisanju mojeg malog eseja o glazbi. Oprema i sistemi su samo sredstvo za slušanje, a ne nikako cilj. To je već poznata tvrdnja, ali ju je dobro ponoviti.
Na moru mi je OK. Ovih dana je padalo dosta kiše, a sada puše bura, pa imam vremena za čitanje i uživanje. Opasno je to mogu reći naša opsesija i fascinacija zvukom. Što je uopće zvuk, osim promjena tlaka i gibanje valova zraka. Ali glazba nosi nešto drugo u sebi, ne samo zvuk. Tu je riječ o necem višem, važnijem u našem ljudskom životu. Naime slušanje glazbe može se podvesti pod 2 aspekta. Jedan je oponašanje onoga što je nekad zapisano na nekom mediju, a s druge strane to je opet novi doživljaj u trenutku vremena koji takoder ne može u potpunosti biti ponovljen. Ovisi o našem raspoloženju, osjećajima i već datom trenutku žviota. Citam zadnju rečenicu u istom članku, koja završava riječima : Otvorimo srce glazbi, to je trenutak u kojem počinje magija. Da zaključim nocašnje razmišljenje. Treba se odmaknuti od opterecenja postizanja savršenstva u reprodukciji glazbe, a to možemo lako osjetiti na vlastitoj koži kao nagon za stalno unapredenje sistema, pocevši od stalne promjene komponenti pa do sitnijih tweack pomaka. Pala mi je jedna prispodoba na pamet: Da li tko od gledatelja TV-a ili filmskog platna traži što vjerniju reprodukciju filma i može je li je usporediti sa stvarnošću. Sigurno da ne može. Zašto onda mi uvrnuti audiofili stalno pokušavamo postići stvarnost, a što je nemoguće.

  8. rujna 2005.
Moram priznati da sam imao dosta problematičan tjedan kada sam pomislio prodati su opremu. Što mi je došlo ni sam ne znam. Pojavio se samo neki crv, da to kako svira nije dobro i da bi ponovo trebalo poći ispočetka što je suludo, ponajviše glede financijske strane. Počeo me je zamarati i iritirati topli karakter zvuka i nisam se mogao pomiriti da ne mogu ništa po tom pitanju poduzeti. Kako sam jako brz, dao sam već oglas o prodaji Hyre 6, Passa i Modulusa i u ovih nekoliko dana mogu reći da su me nazvali neki ljudi za sve tri komponente. Kako sam se malo prenaglio kada me pitaju za cijenu, kažem im višu od one koju sam planirao za prodaju i što ti uredaji bez obzira na kvalitetu vrijede.

Želite li komentirati ovaj članak?
Pošaljite nam svoje komentare putem maila
Najbolje komentare ćemo objaviti u rubrici Pisma i Savjeti